.

Άνω - κάτω το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Επεισοδιακά ξεκίνησε το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σήμερα, Σάββατο, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, με αντεγκλήσεις συνδικαλιστών μεταξύ τους. Στην εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, αποδόθηκε η έκφραση «θα σας κρεμάσουμε» για όσους υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η ίδια, πάντως, με ανακοίνωσή της το διέψευσε.

Παράλληλα, εσωτερικές τριβές στο συνδικάτο προκαλούνται αναφορικά και με την οικονομική κατάσταση της ΓΕΝΟΠ και τον τρόπο κάλυψης του ελλείμματος της Ομοσπονδίας, με τους εκπροσώπους πολλών Σωματείων να διαφωνούν με την πρόταση της διοίκησης για εκχώρηση μέρους της συνδικαλιστικής εισφοράς των εργαζομένων.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο, Α. Αθανασόπουλος διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι το προεδρείο έδωσε το λόγο στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Μ. Παπαδόπουλο πριν από τον ίδιο.
Ο κ. Παπαδόπουλος προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του, ωστόσο τα πνεύματα είχαν οξυνθεί με την κ. Μακρή να καταγγέλλει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ότι διέλυσαν τη ΔΕΗ και να αποχωρεί από το συνέδριο μετά από αντεγκλήσεις με τους συνδικαλιστές που διαμαρτυρήθηκαν για τους χαρακτηρισμούς.
Το προεδρείο του συνεδρίου σε δήλωσή του εξέφρασε τη λύπη του για τους χαρακτηρισμούς «προδότες και δωσίλογοι» και έκανε λόγο για φραστικό εκτροχιασμό.
Στο μεταξύ, πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ έχουν ζητήσει να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της Ομοσπονδίας, καθώς το έλλειμμα -σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών- μπορεί να φθάνει σε 1,3 εκατ. ευρώ.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη ΓΕΝΟΠ από το ΣΔΟΕ πριν από 5 χρόνια, της τάξης των 40.000 ευρώ, το οποίο δεν πληρώθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα με τις προσαυξήσεις να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Πολλά σωματεία δεν δέχονται επίσης πρόταση της διοίκησης για αύξηση της εισφοράς προς τη ΓΕΝΟΠ, ούτε την παρακράτηση της απευθείας από τους μισθούς των εργαζομένων.
Οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών στην έναρξη του συνεδρίου τάσσονται κατά της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με την πώληση του 66% των μετοχών της θυγατρικής που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς (ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα) και της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» που ακολουθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Σημειώνεται, επίσης, η σύσταση του εκπροσώπου της διοίκησης της ΔΕΗ στο συνέδριο, γενικού διευθυντή Ανθρώπινων Πόρων της επιχείρησης Γ. Δαμάσκου, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς η ισχύουσα λήγει τον Ιούνιο του 2015 και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους λήγει η μετενέργεια.
Δήλωση της Ρ.Μακρή
Το απόγευμα του Σαββάτου, από το γραφείο της κ. Μακρή εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
« Στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Οι πρασινοφρουροί και τα γαλάζια παιδιά του συνδικαλισμού σιωπούν. Δεν μίλησαν όταν το λιγνιτωρυχείο της Βεύης δόθηκε με απευθείας ανάθεση στον Μπόμπολα, όταν ψηφίζονταν το ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης και όταν αποφασίζονταν η εκποίηση σε τιμή ευκαιρίας ατμοηλεκτρικών, υδροηλεκτρικών σταθμών και ορυχείων σε ημετέρους ιδιώτες.
» Υπόσχονταν προγράμματα εθελουσίας εξόδου, χρήματα και προνόμια για να παραπλανήσουν τους συναδέλφους τους και να διασφαλίσουν την ησυχία, που απαιτούσαν τα κομματικά αφεντικά τους προκειμένου να ολοκληρώσουν την εκποίηση. Τώρα δεν μπορούν να αντικρίσουν αυτούς, που μέχρι εχθές εργάζονταν δίπλα τους και αύριο θα μείνουν άνεργοι. Φωνάζουν, βρίζουν και ψεύδονται για να απομακρύνουν την προσοχή.
» Στόχος τους η Ραχήλ Μακρή, που αποκάλυψε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε ορυχεία και εργοστάσια της ΔΕΗ και έδρασε για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι εργολάβων, οι οποίοι εισέπρατταν μόνο την αδιαφορία από τις κομματικές ουρές των συγκυβερνούντων κομμάτων.
» Στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ουδέποτε ειπώθηκε η φράση «θα σας κρεμάσουμε». Η διαρροή προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ψευδής και συκοφαντική. Όσοι εκπρόσωποι του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου παραπλανήθηκαν και απέδωσαν στην Βουλευτή Ν. Κοζάνης την ανωτέρω έκφραση καλούνται να αποκαταστήσουν την αλήθεια.
» Έχουμε εμπιστοσύνη στην συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων του Τύπου, που παλεύουν για το μεροκάματο. Οι γνήσιοι δημοσιογράφοι αναζητούν την αλήθεια και αυτή προβάλουν, σε αντίθεση με τους κομματικά εκλεκτούς κοντυλοφόρους λάσπης, που λαμβάνουν εντολές συκοφάντησης μέσω non paper κομματικών επιτελείων.
» Οι τελευταίοι, μέχρι εχθές, προσπαθούσαν να συνδέσουν την κα Ραχήλ Μακρή με την Χρυσή Αυγή, βάζοντας στο στόμα της φράση αθώωσης των στελεχών του συγκεκριμένου κόμματος. Η βουλευτής διέψευσε πολλάκις με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το γεγονός. Κάποιοι έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν και συνέχισαν την πολιτική συκοφάντηση μέχρι που αντιμετώπισαν την δικαιοσύνη.
» Σήμερα προσπαθούν να συνδέσουν την κα Ραχήλ Μακρή με την βία. Διαψεύδεται για μια ακόμη φορά η έκφραση «θα σας κρεμάσουμε». Γνωρίζουμε την μεθόδευση και δεν ενδίδουμε σε απειλές, λάσπη και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ο αγώνας για θεσμική, νόμιμη και πολιτική ανατροπή και αποκάλυψη της αλήθειας θα συνεχιστεί.»
Πηγη: in.gr (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου