.

Ανάσα ρευστότητας μέσω των δανείων της ΔΕΗ

Ανάσα ρευστότητας αναμένει να πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την πληρωμή μέρους των οφειλόμενων της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ. Κάποιες αρχικές πληρωμές οφειλομένων ξεκίνησαν ήδη μέσω της ρευστότητας που απέκτησε η ΔΕΗ από το δάνειο της ΕτΕΠ.

Επιπλέον, η αγορά εκτιμά ότι με την εκταμίευση του ομολογιακού δανείου 350-500 εκατομμυρίων το οποίο ετοιμάζεται να εκδώσει άμεσα η ΔΕΗ, ένα ποσοστό του, όχι το μεγαλύτερο, θα οδεύσει στην εξόφληση μέρους των οφειλών προς τους διαχειριστές, ώστε στη συνέχεια αυτοί να καταβάλουν τα οφειλόμενα προς τους παραγωγούς.
Αυτήν τη στιγμή το κύριο πρόβλημα που ταλανίζει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα είναι το ταμειακό έλλειμμα.
Αυτό έχει ως αφετηρία τους απλήρωτους λογαριασμούς πελατών της ΔΕΗ, ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ (η ΔΕΗ ως προμηθευτής ελέγχει το 98% της αγοράς), με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην πληρώνει τον Λειτουργό της Αγοράς-ΛΑΓΗΕ που εκκαθαρίζει την ημερήσια αγορά και τον ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το Σύστημα, και αυτοί στη συνέχεια τους παραγωγούς, οι οποίοι καλύπτουν περίπου το 35% της παραγωγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ισολογισμού του ΑΔΜΗΕ που παρουσίασε εχθές το Euro2day.gr, οι απαιτήσεις του από τις συναλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν το 2013 σε 624 εκατομμύρια, ενώ το ποσό αυτό σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά τα 700 εκατ. στο τέλος Μαρτίου.
Αντιστοίχως οι οφειλές προς τους παραγωγούς, μόνο του ΑΔΜΗΕ, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανέρχονται σε περίπου 600 εκατομμύρια, ποσό το οποίο έχει αυξηθεί κατά πολύ στο τέλος Μαρτίου.
Σε ό,τι αφορά το ομολογιακό δάνειο που παρουσίασε η ΔΕΗ σε θεσμικούς επενδυτές σε Παρίσι, Λονδίνο και Φρανκφούρτη, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα έχει την ίδια θετική υποδοχή με αυτήν που είχε την Πέμπτη το κρατικό ομόλογο των 3 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα διεκδικήσει η ΔΕΗ ανέρχεται σε 350-500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στοχεύει σε επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό του κρατικού ομολόγου.

http://www.euro2day.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου