.

Μέτρα Μείωσης του Ενεργειακού Κόστους για τις Ενεργοβόρες Βιομηχανίες Υιοθετεί η Ε.Ε.

Σημαντικούς νέους κανόνες για την σχέση της ενέργειας με τη βιομηχανία εισάγει η Ε.Ε., καθώς ζητά από τα κράτη-μέλη να περιορίσουν τα τέλη ΑΠΕ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Παράλληλα, καλεί για μια σταδιακή ένταξη των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρισμού επί ίσοις όροις προς τις συμβατικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι σε χώρες όπως η Γερμανία, οι βιομηχανίες πληρώνουν ήδη χαμηλότερα τέλη ΑΠΕ στα τιμολόγια ηλεκτρισμού τους, γεγονός που έχει αποδεχτεί η Κομισιόν παρά τα θέματα ανταγωνισμού που εγείρει η συγκεκριμένη πρακτική. Πλέον, φαίνεται πως η Ε.Ε. επιθυμεί να ισχύσει το ίδιο και για τις υπόλοιπες χώρες, τουλάχιστον όσον αφορά τις ιδιαίτερα ενεργοβόρες βιομηχανίες (αλουμίνιο, χάλυβας κτλ), προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους διεθνώς.
Ύστερα από πρωτοβουλία της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη και των συναδέλφων της Αντόνιο Ταγιάνι, Γκίντερ Ετινγκερ και Μισέλ Μπαρνιέ, η Κομισιόν θα δώσει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να περιορίσουν σε ένα βαθμό το ενεργειακό κόστος των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Η είδηση αυτή είναι ασφαλώς καλή για τις ελληνικές βιομηχανίες, που εδώ και καιρό ζητούν μέτρα στήριξής τους σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος. Επίσης, με την απόφασή της, η Ε.Ε. επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς μόλις πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, είχε προαναγγείλει τις σχετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.
Τέλος, όσον αφορά τις ΑΠΕ, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα Ανταγωνισμού δήλωσε χθες ότι ήρθε η ώρα να ενταχθούν στην αγορά δίχως επιδοτήσεις. Κατ’ επέκταση, η Επιτροπή θα συμπεριλάβει τις ΑΠΕ στους κανόνες ανταγωνισμού, αφήνοντας μερικά περιθώρια στα κράτη-μέλη να αποκλίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες.
Με βάση τον προγραμματισμό της Ε.Ε., οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν δοκιμαστικά το 2015 και το 2016 για τις νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Προβλέπουν ότι η ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές δεν θα διοχετεύεται στο σύστημα με βάση μια προκαθορισμένη σταθερή τιμή, αλλά με μια «επιδότηση της αγοράς», που θα επιτρέψει στις εταιρείες του κλάδου να προσαρμοστούν σταδιακά στους κανόνες της αγοράς και της ζήτησης.

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου