Η γερμανική ενεργειακή μετάβαση χάνει το «κύρος» της
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
8 Απρ 2014
Η ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας, κάποτε πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, απειλείται με πλήρη αποσύνθεση. Τώρα είναι η ώρα να αναπτυχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική ενέργειας, σύμφωνα με αναλυτές. Δημοσίευμα της EurActiv Γερμανίας.
«Η Γερμανία θα ήταν συνετό να αρχίσει να κοιτάει πέρα από την άκρη της μύτης της για την ενεργειακή πολιτική», προειδοποίησε ο Bert Rürup, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Handelsblatt.
Οι δηλώσεις του Rürup έγιναν κατά την παρουσίαση της πιο συνολικής διεθνούς συγκριτικής έκθεσης που έχει γίνει ποτέ για την ενεργειακή πολιτική. Πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Handelsblatt εκ μέρους της General Electric και αποκαλύπτει ότι η Γερμανία χάνει τον διεθνή της ρόλο στην ενεργειακή πολιτική και η διάσημη «ενεργειακή μετάβαση» (Energiewende) απειλείται με ολοκληρωτική αποσύνθεση.
Στην πραγματικότητα, η Γερμανία αποτελούσε αντικείμενο θαυμασμού για την «ενεργειακή της μετάβαση», τόνισε ο Stephan Reimelt, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της General Electric Γερμανίας. Ωστόσο αυτές οι εποχές τώρα πέρασαν, και ο θαυμασμός του εξωτερικού έχει μετατραπεί σε «γελοιοποίηση», τόνισε ο Reimelt, και «αυτό είναι δραματικό», συμπλήρωσε.
Ποιος ξεπέρασε τη Γερμανία;
Το Ινστιτούτο Ερευνών Handelsblatt παρακολούθησε 24 βιομηχανικές και πρόσφατα εκβιομηχανισθείσες χώρες σε διάστημα 5 ετών, εξετάζοντας 51 διαφορετικούς δείκτες. Στο τέλος, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα σε δύο συνολικές κατατάξεις: χαρτογράφηση της υπάρχουσας κατάστασης, και εντοπισμός και τάση των τελευταίων 5 ετών.
Τα καλά νέα: Η κατάταξη της Γερμανίας είναι στην 8η θέση. Μόνο μικρότερα κράτη με «καλές τοπογραφίες» έχουν καλύτερα αποτελέσματα, εξήγησε ο Rürup κατά την παρουσίαση της έρευνας. Η Σουηδία είναι στην πρώτη θέση, έπεται η Νορβηγία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Δανία. Ωστόσο ακόμη και η Γαλλία –εξαιτίας του υψηλού μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας- και η Ισπανία ξεπέρασαν τη Γερμανία.
Ωστόσο τα αποτελέσματα της δεύτερης κατηγορίας για τη Γερμανία είναι ακόμη χειρότερα. Στην «κατάταξη δυναμικής», που αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη τάση της περιόδου που εξετάστηκε, η Γερμανία έρχεται στην τελευταία θέση.
Ο λόγο αυτού, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι αυξανόμενες εκπομπές CO2 και η υψηλή κατανάλωση ενέργειας ανά κάτοικο. Οι τιμές ενέργειας έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, πουθενά αλλού τα νοικοκυριά δεν ξοδεύουν περισσότερα στους λογαριασμούς για την ενέργεια από ό, τι στη Γερμανία.
Ταλαντεύονται οι πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Rürup.
Η ενεργειακή μετάβαση εξήγησε, είναι χτισμένη σε τρεις βασικούς πυλώνες - το «μαγικό τρίγωνο»: συμβατότητα με το περιβάλλον, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια εφοδιασμού. Όλοι τους είναι ασταθείς αυτή τη στιγμή, είπε. Συνέχισε εξηγώντας ότι, καθώς οι εκπομπές CO2 έχουν αυξηθεί στη Γερμανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο αριθμός των αποτυχιών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί δραματικά. Στο μεταξύ, αυξάνεται και η δυσαρέσκεια μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, ανέφερε ο Riemelt.
Για αυτό το λόγο ο Rürup καλεί τη Γερμανία να αρχίζει να σκέφτεται πέραν των συνόρων της. Στη Νορβηγία, για παράδειγμα, το πρότυπο για τις ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες θα εφαρμοστεί σε όλα τα νέα κτίρια από το 2015, τόνισε ο Rürup. Και ο Καναδάς, συνέχισε, είναι πρότυπο στη μεταφορά αγαθών μέσω σιδηροδρόμων.
Η Γερμανία δεν ακολουθεί επίσης την γενική τάση προς την ενεργειακή αποκέντρωση, επεσήμανε ο Reimelt. Για αυτό πιέζει προς την ενσωμάτωση του γερμανικού ενεργειακού δικτύου στο ευρωπαϊκό.
Ο Rürup επίσης κάνει εκστρατεία για μια «κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική».
Η Μεσόγειος κλειδί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
«Δεν μπορεί κάποιος να στοχεύει προς την κατεύθυνση μιας ενωμένης Ευρώπης, αφενός, και, αφετέρου, να περιορίζεται στους εθνικούς όρους στον τομέα της ενέργειας», είπε.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να παράγονται όπου μπορούν να παραχθούν πιο αποτελεσματικά και ανταγωνιστικά, σύμφωνα με το διευθυντή του ερευνητικού ινστιτούτου. Οι κατάλληλες θέσεις για συστήματα ηλιακής ενέργειας βρίσκονται στη Μεσόγειο, ενώ τα αιολικά πάρκα πρέπει να τοποθετούνται στη Βόρειο Θάλασσα και στις ακτές του Ατλαντικού - «όχι στη μέση της Γερμανίας», συνέχισε.
Τέλος ο Rürup επεσήμανε ότι η σημερινή σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για να δραπετεύσει η ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
euractiv.gr
Δημοσίευση σχολίου