Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ - Στη βουλή η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ΑΔΜΗΕ
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
11 Απρ 2014
Εστάλη χθες στη Βουλή για συζήτηση και έγκριση από την αρμόδια επιτροπή η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την ερχόμενη εβδομάδα δίνεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ ανακοινώνεται και το σχέδιο για το «κούρεμα» των τιμών πληρωμής των παραγωγών ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου πήραν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πράσινο φως από την τρόικα για τα δύο νομοσχέδια που αφορούν στο σπάσιμο της ΔΕΗ με τη δημιουργία μιας μικρής εταιρείας η οποία θα αποκρατικοποιηθεί και στον τρόπο με τον οποίο θα μειωθούν οι ταρίφες για τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά ώστε να κλείσει το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% της θυγατρικής της εταιρείας ΑΔΜΗΕ, ενώ το 34% θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ο διαγωνισμός
Η διαγωνιστική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου και θα γίνει σε δύο φάσεις.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου και θα γίνει σε δύο φάσεις.
Η πρώτη είναι αυτή της προεπιλογής επενδυτών και η δεύτερη εκείνη της ανακήρυξης του προτιμητέου επενδυτή.
Στη δεύτερη φάση θα κληθούν όσοι επιλεγούν από την πρώτη για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Αποδεκτές θα γίνονται οι προτάσεις επενδυτών εφόσον η έδρα τους ανήκει σε κράτη-μέλη της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Αυστραλίας.
Τα χρηματοοικονομικά κριτήρια που θέτει η ΔΕΗ στην πρόσκληση είναι στην περίπτωση εταιρείας τα ίδια κεφάλαια της τελευταίας τριετίας να ισούνται τουλάχιστον με 350 εκατ. ευρώ, ενώ αν πρόκειται για διαχειριστή κεφαλαίων τότε τα ενεργά, διαθέσιμα και μη επενδεδυμένα κεφάλαια θα πρέπει πάλι να είναι τουλάχιστον 350 εκ. ευρώ.
Πληροφορίες θέλουν έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για το 66% του ΑΔΜΗΕ να επιδεικνύουν ο ιταλικός Διαχειριστής του Συστήματος, Terna και η κινεζική China Estate Grid.
Εξάλλου, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με το σπάσιμο της εταιρείας στα δύο. Θα δημιουργηθεί η μικρή ΔΕΗ με καλάθι μονάδων παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, νερό και φυσικό αέριο.
Πληροφορίες θέλουν να είναι οι λιγνιτικές Αμύνταιο Ι και ΙΙ και Μελίτη Ι και ΙΙ (άδεια) μαζί με τα ορυχεία, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης στον ποταμό Νέστο αλλά και οι δύο μικρές μονάδες στο Πουρνάρι στον ποταμό Αραχθο. Επίσης θα συμπεριληφθεί και η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, χωρίς να αποκλείεται και του Αλιβερίου.
Τέλος την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο που θα προβλέπει το «κούρεμα» μεσοσταθμικά 30% των τιμών στα φωτοβολταϊκά και κατά 10% εκείνων για τα αιολικά. Οι παραγωγοί θα χαρίσουν κάποια ποσά που τους οφείλει ο ΛΑΓΗΕ, ενώ ταυτόχρονα θα επιμηκυνθεί κατά πέντε χρόνια η διάρκεια των συμβάσεών τους. Επίσης οι τράπεζες θα κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των δανείων των παραγωγών.
Δεν αποκλείεται από το «κούρεμα» να μην ξεφύγουν ούτε και οι μικροί παραγωγοί με φωτοβολταϊκά στις στέγες. Με τις αλλαγές αυτές το έλλειμμα οδεύει προς μηδενισμό στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Πηγη: ΕΘΝΟΣ [ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ]
Δημοσίευση σχολίου