Ο λιγνίτης «διχάζει» τα WWF
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
28 Απρ 2014
Οι παλιές μονάδες ορυκτών καυσίμων πρέπει να παραμείνουν και να κτιστούν καινούργιες, έχει αναφερθεί από το WWF στη Γερμανία, με την προσθήκη: Οι μονάδες είναι σημαντικές επειδή οι ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) είναι διαλείπουσες (σ.σ. παρουσιάζουν διακοπές - δεν φυσάει πάντα) και μειώνουν την κερδοφορία των συμβατικών μονάδων. Γι' αυτό απαιτείται η ταχεία αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα στοιχεία
Χωρίς να αναφέρεται στο γεγονός αυτό, το γραφείο του WWF-Ελλάς ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το WWF-Γερμανίας προχώρησε σε «μια κομβικής σημασίας συνάντηση με τον όμιλο KFW, στον οποίο παραδόθηκαν 15.000 υπογραφές διαμαρτυρίας κατά της χρηματοδότησης της "Πτολεμαΐδα 5"». Συγκεκριμένα αναφέρεται στο υπόμνημα: «Η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ σxεδιάζουν την κατασκευή ενός βρόμικου γίγαντα: τη λιγνιτική μονάδα "Π5" ισχύος 660 MW και συνολικού κόστους 1,4 δισ. ευρώ. Η μόνη χρηματοδότηση για αυτό το έργο ώς τώρα, ύψους 739 εκατομμυρίων ευρώ, προέρχεται από τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο KFW».
Το ελληνικό γραφείο, επικαλούμενο και στοιχεία του διεθνούς, υποστηρίζει: «Το 2009 οι διευθυντές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και της ΔΕΗ, υπέγραψαν διακήρυξη στην οποία δεσμεύτηκαν οι επιχειρήσεις τους να παρέχουν ηλεκτρισμό μηδενικών εκπομπών το 2050. Στο πλαίσιο αυτό η EURELECTRIC, η Ευρωπαϊκή Ενωση της βιομηχανίας ηλεκτρισμού, εκπόνησε το 2010 την έκθεση "Power Choices: Pathways to carbon-neutral electricity in Europe by 2050", στην οποία περιγράφεται μια οικονομικά ανταγωνιστική και ασφαλής τροχιά επίτευξης του παραπάνω στόχου».
«(...) Την πιο φιλόδοξη ενεργειακή στρατηγική στην Ε.Ε. έχει η Δανία, η οποία από το 2012 έχει θέσει ως στόχο να καλύπτει το 2050 όλες τις ενεργειακές της ανάγκες από ΑΠΕ. Ειδικότερα η Κοπεγχάγη έχει δεσμευτεί σε μηδενικές εκπομπές από το σύνολο των ενεργειακών της καταναλώσεων για το 2025. Τον Ιανουάριο η διεθνής υπηρεσία ενέργειας δημοσίευσε έκθεση στην οποία περιγράφει πώς οι σκανδιναβικές χώρες (Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία και Ισλανδία) θα μπορούν να έχουν ενεργειακό σύστημα μηδενικών εκπομπών το 2050. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα απεξαρτηθεί από το κάρβουνο από το 2025».
Το ζητούμενο
Σε μελέτη που έχει εκπονήσει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), εκτίμησε ότι ένας λιγνιτικός σταθμός ισχύος 1,1 GW που θα τεθεί σε λειτουργία το 2015 θα εμφανίζει στα 40 χρόνια ζωής του συνολική ζημία 426 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο αντίλογος στο σύστημα του WWF προς το γερμανικό όμιλο KFW να μη χρηματοδοτήσει το έργο «Π5», είναι «γιατί οι ΑΠΕ θα πρέπει να επιδοτούνται και να εγγυάται τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές η Πολιτεία». Εξάλλου η διείσδυση των αιολικών στο σύστημα είναι περίπου 30% (στην καλύτερη των περιπτώσεων). Οσο για την αποθήκευση ενέργειας (και από φωτοβολταϊκά) «είναι ακόμα μια ακριβή ιστορία».
Πάντως στη Γερμανία συζητείται το θέμα της αναμόρφωσης του νόμου (EEG) για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με όριο διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή 35%.
Κι όμως, «η KFW στη Γερμανία και σε άλλες χώρες είναι πρωτοπόρος στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας», σημειώνει το WWF. Η περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρεται και στον «οδικό χάρτη για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή», χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον... ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τις απειλές της Ρωσίας.
Το ζητούμενο, δηλαδή, είναι η ενεργειακή αυτονομία με κάθε κόστος;
Η απάντηση είναι απλή: Εχουμε ανοιχτά τα μάτια στις εξελίξεις και δεν είμαστε αιθεροβάμονες χωρίς αιτία.
Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν βλέπουμε και τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών που είναι κυρίως... στραμμένες στον ήλιο. Αρκεί να έχουμε και φθηνό ρεύμα. Ή όχι!
Πηγη: Ελευθεροτυπία
Πηγη: Ελευθεροτυπία
Δημοσίευση σχολίου