.

Βρέθηκε άκρη στο… λαβύρινθο των χρεών της ενεργειακής αγοράς

Στη συμφωνία με την τρόικα (τελική επικαιροποίηση μνημονίου), μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Με στόχο την εκκαθάριση όλων των υφιστάμενων χρεών έως το τέλος του 2014, ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να κάνουν λεπτομερή καταγραφή του συνολικού ακαθάριστου χρέους όλων όσοι συμμετέχουν στην αγορά ενέργειας σε μηνιαία βάση, η οποία θα γνωστοποιείται στην τρόικα. Βάσει αυτής το ΥΠΕΚΑ θα προωθήσει μέσω ενδιάμεσων την εκκαθάριση των χρεών βασιζόμενη σε μια δίκαιη κατανομή».
Εν ολίγοις, το επικαιροποιημένο  μνημόνιο προβλέπει την εκκαθάριση των χρεών που αποτελούν ένα τεράστιο βαρίδι στην ενεργειακή αγορά μέχρι το τέλος του 2014. Τα στοιχεία της κίνησης των λογαριασμών, αλλά και οι πληροφορίες του Energypress αναφέρουν ότι η διαδικασία αυτή έχει πάρει το δρόμο της και βασικό όχημα για να καλυφθούν τα χρέη είναι η διοχέτευση ρευστού από τη ΔΕΗ. Ρευστού που προέρχεται από το δάνειο που πήρε η ΔΕΗ από την ΕΤΕπ, αλλά και από το εταιρικό ομόλογο με το οποίο η επιχείρηση βγαίνει στις αγορές προς δανεισμό.

Επιπλέον, οι τρέχοντες λογαριασμοί ρεύματος είναι οι τελευταίοι που περιλαμβάνουν το χαράτσι, γεγονός που προϊδεάζει για καλυτέρευση των πληρωμών των καταναλωτών και συνεπώς για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών και βελτίωση του «ταμείου» της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση, τα χρέη της ΔΕΗ προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ έχουν μειωθεί θεαματικά τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται συνέχεια. Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ (περιλαμβανομένου του ΑΔΜΗΕ) προς τον ΛΑΓΗΕ, έπεσαν ήδη θεαματικά στα επίπεδα των 130 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, έχουν μειωθεί κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ τα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει σε επτά μηνιαίες δόσεις τα μισά από τα 96 εκατ. ευρώ που της αναλογούν ως «μερίδιο» στο φέσι, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ που έχουν αφήσει οι Energa και Hellas Power.  Η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και να αρχίσει να καταβάλλει τα αντίστοιχα ποσά στον ΛΑΓΗΕ, γεγονός που επέτρεψε  στον ΛΑΓΗΕ να πληρώσει μέρος των ποσών που οφείλει στους ιδιώτες συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, υποχρέωση επίσης του Μνημονίου, ύψους 165 εκατ. ευρώ περίπου. Με την «ένεση ρευστότητας» από τη ΔΕΗ και τα μέτρα που θεσπίστηκαν πρόσφατα μέσω του πολυνομοσχεδίου για τη μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ, εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί και o στόχος για μηδενισμό των ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας και ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα. Για την επίτευξη όλων αυτών θεωρείται άκρως απαραίτητη η επιτυχημένη έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές. Αν και η ΔΕΗ έχει να προβεί σε αντίστοιχη κίνηση εδώ και 15 χρόνια, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος της χώρας, η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές του ελληνικού Δημοσίου αλλά και η πρόσφατη αναβάθμισή της κατά τρεις βαθμίδες από τον οίκο Standard & Poor's συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα και δημιουργούν υψηλές προσδοκίες.
Τα μηνύματα από τους συμβούλους έκδοσης (5 διεθνών οίκων μεταξύ των οποίων οι Deutsche Bank, Citigroup και Credit Suisse) είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και n διοίκηση της εταιρείας αναμένει το «ok» από τον βασικό μέτοχο για να προχωρήσει την όλη διαδικασία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα η ΔΕΗ υπέγραψε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ με ελληνικές τράπεζες 5ετούς διάρκειας για την αναχρηματοδότηση ενδιάμεσου δανείου ύψους 1,2 δισ. ευρώ που λήγει τον Απρίλιο, καθώς και άλλων δανείων. Το 50% του εταιρικού ομολόγου θα διατεθεί στην αποπληρωμή αυτού του κοινοπρακτικού για να βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης του με βάση σχετικό πρόβλεψη στη σύμβαση που έχει υπογραφεί.
Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου