.

CEER: Η Ελλάδα ελλειμματική σε ρεύμα από το 2016 και μετά

Ο Ευρωπαίος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO –E) στην ετήσια έκθεσή του για την επάρκεια ισχύος στις Ευρωπαϊκές χώρες αναφέρει ότι στην Ελλάδα η επάρκεια ισχύος θα είναι αρνητική από το 2016 και μετά. Αποκαλύπτεται επίσης πως, παρά το κοινώς νομιζόμενο, μέχρι τότε δεν υπάρχει υπέρ – επάρκεια.

Για την ακρίβεια το 2013 η επάρκεια ισχύος είναι λίγο παραπάνω από 1 Γιγαβάτ, ενώ μέχρι το 2015 θα μειώνεται περαιτέρω, ώσπου θα πέσει μηδέν. Από το 2016  μέχρι και το 2020 η χώρα μας γίνεται ελλειμματική και σύμφωνα με τον ENTSO – E η επάρκεια ισχύος θα είναι στο -1 Γιγαβάτ.
Σημειώνεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, είναι στα περίπου 17,4 Γιγαβάτ (μονάδες λιγνίτη, ντίζελ, φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών). Από αυτήν την ισχύ ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη είναι μόλις τα 10 με 11 Γιγαβάτ (δεν υπολογίζονται  μονάδες προς συντήρηση, υδροηλεκτρικά, βλάβες και ΑΠΕ) 
Από αυτές τις μονάδες που παράγουν τα 10 με 11 Γιγαβάτ οι πιο ευέλικτες και αποδοτικές είναι του φυσικού αερίου. Μάλιστα την τελευταία πενταετία προστέθηκαν με επενδύσεις ύψους 1,5 δις. ευρώ πέντε μονάδες των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ.
Η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρισμού στη χώρα μας, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ είναι ετησίως 10 Γιγαβάτ. Συνεπώς η επάρκεια ισχύος είναι γύρω στο 1 Γιγαβάτ. Αν δεν υπήρχαν οι μονάδες φυσικού αερίου (της ΔΕΗ και των ιδιωτών) η χώρα θα είχε από σήμερα πρόβλημα επάρκειας ισχύος. Αν αφαιρεθούν και οι μονάδες της ΔΕΗ τότε συνολικά θα λείψουν από το σύστημα 3 Γιγαβάτ. Το 2020 το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στα 5 Γιγαβάτ.
Με πιο απλά λόγια για να καλυφθούν οι ανάγκες της ζήτησης και στις δυσκολότερες στιγμές θα έπρεπε  να βασιστούμε σε εισαγωγές ρεύματος (η δυνατότητα για τις οποίες όμως είναι ακόμα περιορισμένη λόγω των περιορισμένων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας και αβέβαιη πολλές φορές λόγω των περικοπών στην μεταφορική ικανότητα των διασυνδέσεων που κάνουν οι Διαχειριστές Συστήματος των γειτονικών κρατών) είτε σε ελεγχόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης. Πάντως, ο κίνδυνος από την ελλειμματική επάρκεια ισχύος είναι ορατός από το 2016 και μετά.
Η αναγκαιότητα των μονάδων φυσικού αερίου, και ιδιαίτερα των πιο σύγχρονων και αποδοτικών από αυτές, είναι φανερή άλλωστε και από τις εκθέσεις του ENTSO-E αλλά και του ΑΔΜΗΕ. Στα αποτελέσματα των σεναρίων που κάνει στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για το 2013 και το 2020 μιλά για την ανάγκη εισαγωγών ρεύματος από το 2016 και μετά, όπως φυσικά και ο Ευρωπαίος Διαχειριστής (ENTSO-E). Μάλιστα ο ENTSO-Eεντοπίζει το πρόβλημα στην ανυπαρξία επενδύσεων σε θερμικές μονάδες. Οι τελευταίες που έγιναν άλλωστε σε καθεστώς ιδιαίτερα αντίξοο για αυτές ήταν εκείνες των ανεξάρτητων παραγωγών την τελευταία πενταετία.   
Οι μονάδες φυσικού αερίου
Καθοριστική σημασία στην επάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού του συστήματος ηλεκτροδότησης έχουν οι εννιά μονάδες φυσικού αερίου (τέσσερις της ΔΕΗ και πέντε των ανεξάρτητων παραγωγών).
Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος, το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2014 οι εννιά μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο κάλυψαν το ένα τέταρτο της ζήτησης (23%). Μάλιστα πέντε με έξι μονάδες λειτουργούσαν κατά μέσο όρο καθημερινά.
Ανησυχία στην Ευρώπη
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Ρυθμιστών Ενέργειας (CEER) με δημόσια ανακοίνωσή του κάνει γνωστή την απόφασή του να ερευνήσει πιο διεξοδικά την παρούσα αλλά και την μελλοντική κατάσταση σε ό,τι αφορά την επάρκεια ισχύος στα κράτη μέλη αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε. Σκοπεύει να προτείνει ενιαίους τρόπους βελτίωσης στο πλαίσιο της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού. Έτσι, όπως κάνει γνωστό το CEER, μελετά στην παρούσα φάση τα ευρήματα έρευνας που έχει κάνει στα κράτη – μέλη αναφορικά με τον τρόπο εκτίμησης της επάρκειας ισχύος. Διαπιστώνει διαφορές και αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένο τυποποιημένο κι ενιαίο τρόπο για τις Μελέτες Επάρκειας των Συστημάτων που κάνουν ανάλογα με τη χώρα οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς ή οι Ρυθμιστικές Αρχές ή τα αρμόδια υπουργεία.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου