.

Ενεργειακή “task force” για τις εκκρεμότητες του μνημονίου

Από το energypress....

Πιο στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής επιτροπής, αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress στις τελευταίες διαβουλεύσεις  που έγιναν με την τρόικα πριν το Πάσχα.

Οι πιο τακτικές επαφές και συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΕΚΑ με εκπροσώπους της ΓΔ Ανταγωνισμού και της ΓΔ Ενέργειας, κάνουν μάλιστα κάποιους στην αγορά να μιλούν για μια νέα άτυπη ενεργειακή «task force», η οποία συγκροτήθηκε προκειμένου να υπάρχει ένας σταθερός δίαυλος επικοινωνίας με στόχο να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στις ευαίσθητες αγορές της ενέργειας, χωρίς εκπλήξεις, παρεκκλίσεις ή παραλείψεις και μέσα στο πνεύμα των όσων έχουν συμφωνηθεί. Η άτυπη αυτή task force πάντως θα έχει πολλή δουλειά με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν σε όλες τις αγορές.

Κυρίαρχο θέμα ενδιαφέροντος για την τρόικα παραμένουν οι αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου και το άνοιγμα των ΕΠΑ. Οι αλλαγές στο αναθεωρημένο μνημόνιο για την αγορά, ξεκινούν με βάση το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ήδη από τον Ιούνιο και καταλήγουν με την πλήρη κατάργηση του μονοπωλίου μέχρι το 2017. Και βέβαια υπάρχουν σημαντικά ανοιχτά θέματα, όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι μέτοχοι για την αλλαγή του στάτους κβο που θα επέλθει πριν τη λήξη των αποκλειστικών δικαιωμάτων που είχαν. Παράλληλα με τις ΕΠΑ πάντως το νέο ενεργειακό μνημόνιο προβλέπει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές γενικά στην αγορά του αερίου (ρευστότητα, gas swaps κλπ).
Εκτός της αγοράς αερίου, όμως, σημαντικό παραμένει το ενδιαφέρον για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και την εφαρμογή των αλλαγών στους μεταβατικούς μηχανισμούς (ΑΔΙ, ΜΑΜΚ) καθώς επίσης και στα άλλα μέτρα με ιδιαίτερη έμφαση στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Η άτυπη ενεργειακή task force, πάντως, παρακολουθεί στενά και το θέμα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν επαρκή για να οδηγηθούμε σε εξισορρόπηση και εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού και γενικότερα της λειτουργίας της αγοράς.
Ανάλογα με την εφαρμογή των αλλαγών στην αγορά ηλεκτρισμού αλλά και των μέτρων για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους(διακοψιμότητα, επιστροφή κερδών ΔΕΠΑ, αντιστάθμιση), θα υπάρξουν ανάλογες αλλαγές και στα τιμολόγια του βιομηχανικού ρεύματος που εγκρίθηκαν στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Αξίζει να τονιστεί πάντως ότι το σύνολο των μέτρων για τη βιομηχανία βρίσκεται σε τέλμα και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί κανένα μέτρο (ακόμη και η έκπτωση της Gazprom δεν έχει περάσει στους μη επιλέγοντες πελάτες εκτός των ΕΠΑ, δηλαδή σχεδόν στο σύνολο των βιομηχανιών στα Οινόφυτα).
Και βέβαια ένα κεφάλαιο από μόνο του, το οποίο τελεί υπό στενή παρακολούθηση, είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αρχικά με την πώληση του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια με τη μικρή ΔΕΗ και το 17%.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου