.

Φρένο στην υπερδέσμευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης

Φρένο στην υπερδέσμευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου αφενός να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων σε περίπτωση που υπάρξουν αστοχίες σε κάποια έργα και αφετέρου να μην δημιουργείται κίνδυνος υπέρμετρης επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.


Όπως σημειώνεται, στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο είχε ενημερώσει έγκαιρα (με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου 2013) για την ανάγκη περιορισμού της υπερδέσμευσης κονδυλίων.

«Ωστόσο, αρκετοί φορείς διαχείρισης όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν και δεν προχώρησαν από τότε (που το πρόβλημα ήταν σαφώς μικρότερο) σε εκκαθάριση των προγραμμάτων, αλλά προχώρησαν έκτοτε και σε νέες εντάξεις, συγκεκριμένα 729 πράξεων με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 1,4 δισ. ευρώ. Είναι φανερό συνεπώς, ότι η εξυγίανση των προγραμμάτων είναι η μόνη ρεαλιστική λύση σήμερα. Την ίδια στιγμή όμως θα εξασφαλισθεί ομαλή προώθηση των προγραμμάτων σε πιο σταθερές βάσεις».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης ενόψει της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2007-2013 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρά σε εξυγίανση των προγραμμάτων και επαναπρογραμματισμό των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη υλοποίησή τους είτε από το τρέχον, είτε από το επόμενο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται, αφορμή για την κίνηση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι οι εντάξεις στο σύνολο των Τομεακών και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ανέρχονται σήμερα σε 36,5 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 152,3% της συνολικής δημόσιας δαπάνης του ΕΣΠΑ.

«Η εξυγίανση των προγραμμάτων υπαγορεύεται συνεπώς από την κοινή λογική, επιπλέον όμως αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της χώρας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου και να κοινοποιηθεί στην ΕΕ ως το τέλος Μαΐου» σημειώνει το υπουργείο και προσθέτει

«Σχετική εγκύκλιος έχει ήδη αποσταλεί προς τους φορείς διαχείρισης, με αναλυτικές οδηγίες για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα στις οποίες περιλαμβάνεται προφανώς και η αποφυγή νέων εντάξεων έως ότου ολοκληρωθεί η τακτοποίηση των προγραμμάτων. Από τον κανόνα αυτό θα υπάρξουν εξαιρέσεις μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις που θα συμφωνηθούν προηγουμένως με την ΕΕ».

Στόχος, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, είναι η μείωση της υπερδέσμευσης στο επίπεδο του 105-115% προκειμένου αφενός να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων σε περίπτωση που υπάρξουν αστοχίες σε κάποια έργα και αφετέρου να μην δημιουργείται κίνδυνος υπέρμετρης επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει προγραμματίσει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου, έργα που δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ή δεν χωράνε στον προϋπολογισμό του, να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020. Κάτι που θα διασφαλίσει άλλωστε και την ταχύτερη έναρξη των εκταμιεύσεων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, σημειώνει.

in.gr Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου