.

Εξαγορές καταπατημένων και νομιμοποίηση αυθαιρέτων περιλαμβάνονται σε νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών

Τρία νομοσχέδια που αφορούν τη Δημόσια Περιουσία τέθηκαν από την Μ. Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον αιγιαλό, το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της δυνατότητας εξαγοράς από ιδιώτες κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου, και το σχέδιο νόμου για την εξωδικαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών.
Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση δυνατότητας εξαγοράς από ιδιώτες κατεχόμενων ακινήτων του δημοσίου, επιχειρεί να βάλει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Περιουσία.

Με την καταβολής της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης του καταπατημένου ακινήτου θα μπορεί να το εξαγοράσει από το δημόσιο και να αποκτήσει νόμιμο τίτλο κυριότητας υπό την προϋπόθεση ότι το έχει ήδη στην κατοχή του για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Προβλέπεται, μεταξύ άλλων:
- Εξαγορά ακινήτων του δημοσίου που κατέχονται αυθαίρετα από ιδιώτες υπό την προϋπόθεση ότι τα έχουν στην κατοχή τους για 20 χρόνια. Ειδικότερα, θα εξαγοράζονται ακίνητα με έκταση μέχρι 5 στρέμματα σε οικισμούς 2.000 κατοίκων όταν πρόκειται για αστικά ακίνητα. Επίσης ακίνητα με ενιαία έκταση μέχρι 10 στρέμματα και ως 20 στρέμματα συνολικά όταν πρόκειται για αγροτικά ακίνητα.
- Η εξαγορά ακινήτου που έχει κτίσμα σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί το κτίσμα. Για τη νομιμοποίησή του απαιτείται να υποβληθεί αίτηση εντός 12 μηνών για νομιμοποίησή του.
- Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου η οποία θα προσαυξάνεται 20% αν μέσα στο ακίνητο υπάρχει και κτίσμα. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 5%, είτε σε διμηνιαίες δόσεις 800 ευρώ κατά ελάχιστο η κάθε μία.
Στο νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό:
- Αντικαθίσταται ένας μη λειτουργικός, από πολλές απόψεις, νόμος (2971/2001), ο οποίος δυσχεραίνει τις αναπτυξιακές δράσεις.
- Οριοθετείται σε σύντομο χρονικό διάστημα (έξι με δώδεκα μήνες), με χρήση νέας τεχνολογίας (ορθοφωτοχάρτες Κτηματολογίου) το 100% του αιγιαλού, σε όλη την επικράτεια, έναντι του μέχρι σήμερα χαραχθέντος 8%.
- Απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διοικητικές διαδικασίες αδειοδότησης για επιχειρηματικές χρήσεις και έργα εντός του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου και προσαρμόζονται στις νέες επιχειρηματικές ανάγκες, με βασικό κριτήριο την περιβαλλοντική διάσταση.
- Επαναπροσδιορίζεται, προς το δικαιότερο, ο τρόπος υπολογισμού του οφειλόμενου στο Δημόσιο ανταλλάγματος για χρήση αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, με θεσμοθέτηση αντικειμενικών και σαφών κριτηρίων και διαφανούς διαδικασίας.
Στο νομοσχέδιο για την εξωδικαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών:
- Προβλέπεται η συμβιβαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού Δημοσίου. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ασκηθεί αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.
- Αφορά σε διεκδικούμενες εκτάσεις για τις οποίες ο ιδιώτης έχει συνεχόμενους τίτλους που ανάγονται από το 1926 και πριν και έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 50 στρέμματα, για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και 20 στρέμματα, για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης.
- Η δικαστική διαφορά τερματίζεται είτε με την αυτούσια διανομή του επίδικου ακινήτου, κατά 50% μεταξύ των διαδίκων, είτε με την καταβολή σε χρήμα της εμπορικής αξίας του 50% του ακινήτου από τον ιδιώτη στο δημόσιο.
Με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συστηματική δουλειά που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, τα συναρμόδια Υπουργεία για τα ζητήματα Αιγιαλού: Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Ναυτιλίας & Αιγαίου, που συνεργάστηκαν εποικοδομητικά καθώς και την εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ, η ηλεκτρονική υποδομή της οποίας, αξιοποιείται επωφελώς για όλη την χώρα.
Πηγή: news247.gr [ΑΠΕ-ΜΠΕ] 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου