.

Παλλαϊκό μέτωπο ενάντια στην πώληση της ΔΕΗ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Όλη την κοινωνία αφορά η δρομολογούμενη από την κυβέρνηση εκποίηση της ΔΕΗ, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πραγματικά επιχειρήματα, δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί βασικό δημόσιο αγαθό στρατηγικής σημασίας και όχι προϊόν προς κερδοσκοπία.

Η ανωτέρω διαπίστωση αποτυπώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές κατά την προχθεσινή δημόσια διαβούλευση που διοργάνωσε στη Βουλή η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τη δημιουργία της νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού, γνωστής ως "μικρή ΔΕΗ", αλλά και συνολικά για την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει τις τρεις φάσεις της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Παρόντες στη διαβούλευση ήταν οι βουλευτές Θ. Πετράκος, Ευ. Ουζουνίδου, Α. Αλεξόπουλος, Χ. Καφαντάρη, Λ. Αμμανατίδου, Δ. Στρατούλης, ενώ πήραν μέρος εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων της ΔΕΗ (Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΔΕΗ, Ορυχείων - Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης "Σπάρτακος" κ.ά.) και φορέων όπως οι ΓΣΕΒΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ αλλά και των μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο υπεύθυνος του τμήματος Ενέργειας Θ. Πετράκος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα στη προκαταρκτική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ, στο νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", αλλά και στη δέσμευση της κυβέρνησης στο Eurogroup της 1ης Απριλίου ότι θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το υπουργείο Οικονομικών και η διαχείριση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα παλλαϊκό μέτωπο ενάντια στη διάσπαση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι με το νομοσχέδιο που προωθείται, η ΔΕΗ στο τέλος θα καταστεί μικρότερη και από τη "μικρή" -την καλή, όπως είπε- ΔΕΗ. Έκανε λόγο για πλήγμα που θα υποστούν οι τοπικές κοινωνίες στη Βόρεια Ελλάδα και τις επικίνδυνες διαστάσεις που μπορεί να λάβει το θέμα, δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης της πλειονότητας των παραχωρούμενων παραγωγικών μονάδων, επισημαίνοντας ότι "δημιουργείται στην ουσία Ειδική Οικονομική Ζώνη στα σύνορα της χώρας".
Η Ευ. Ουζουνίδου τόνισε τη σημασία των νερών (υδροηλεκτρικά) και του ορυκτού πλούτου (λιγνίτης και όχι μόνο) στη Β. Ελλάδα που, όπως ανέφερε, συνδέονται με την ίδια την ύπαρξη της ευρύτερης περιοχής και τις δραστηριότητές της, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και την επιλογή του συγκεκριμένου μείγματος.
Από πλευράς σωματείων εργαζομένων τονίστηκε ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση προς την οριστική διάλυση της ενιαίας εταιρείας, αποδομήθηκε η "επιχειρηματολογία" της κυβέρνησης σχετικά με την "ανάπτυξη του ανταγωνισμού και το άνοιγμα της αγοράς", που είναι ήδη απελευθερωμένη, με τις μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ να έχουν μάλιστα σημαντικό προβάδισμα έναντι της ΔΕΗ. Ανέφεραν ότι εξυπηρετούνται συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ προτάθηκε και πάλι να γίνει σχετικό δημοψήφισμα. Οι εκπρόσωποι των "βορείων" του σωματείου "Σπάρτακος" ανέφεραν ότι υπάρχει ανησυχία στις θιγόμενες περιοχές της Β. Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση του ηλεκτροπαραγωγικού μέλλοντος της χώρας.
Στο πρόβλημα του χαρτοφυλακίου της "μικρής ΔΕΗ" και ιδιαίτερα στα υδροηλεκτρικά που αφορούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και άρδευση αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, από πλευράς ΓΣΕΒΕΕ επισημάνθηκε ότι θα οδηγηθεί σε ολιγοπωλιακή διάρθρωση η αγορά ενέργειας, ζητώντας εκπόνηση μελέτης, ενώ από την ΕΒΙΚΕΝ τονίστηκε ότι από μόνη της η "μικρή ΔΕΗ" δεν αρκεί, καθώς "δύο ολιγοπώλια δεν συνιστούν ανταγωνισμό", κάνοντας λόγο για ανάγκη χάραξης ενεργειακής πολιτικής.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου