.

Νέα τεχνική αυξάνει την απόδοση των φωτοβολταϊκών

Ίδια λιακάδα, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Ερευνητές στην Αυστραλία αναφέρουν ότι κατάφεραν να αυξήσουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών στο εντυπωσιακό ποσοστό του 40%.
«Είναι η υψηλότερη απόδοση που έχει αναφερθεί ποτέ στη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια» δηλώνει ο καθηγητής Μάρτιν Γκριν του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Χρησιμοποιήσαμε φωτοβολταϊκά πάνελ του εμπορίου, οπότε αυτή η βελτίωση της απόδοσης είναι άμεσα διαθέσιμη στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας» προσθέτει.

Λίγες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής για τη νέα τεχνική, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί σε επόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Progress in Photovoltaic».

Ωστόσο ο Γκριν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η νέα μέθοδος βασίζεται σε φίλτρα που μοιράζουν την εισερχόμενη ακτινοβολία σε τέσσερις μπάντες.

Ρεκόρ απόδοσης 

Το ρεκόρ απόδοσης καταγράφηκε σε δοκιμές πεδίου στο Σίδνεϊ και επιβεβαιώθηκε στο αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας.

Μέχρι σήμερα η απόδοση των καλύτερων φωτοβολταϊκών πάνελ δεν ξεπερνούσε το 33%, ενώ τα σημερινά οικιακά φωτοβολταϊκά δεν υπερβαίνουν το 15 με 18 τοις εκατό, λέει ο Γκριν.

Προβλέπει μάλιστα ότι σε μια δεκαετία η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα είναι φθηνότερη από αυτή που παράγεται από λιθάνθρακα.

Το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας είχε πετύχει ρεκόρ και το 1989, όταν αύξησε την απόδοση των φωτοβολταϊκών στο 20%.

Πηγη: Βήμα της Κυριακής

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου