.

Ωμός εκβιασμός από την τρόικα: Μαχαίρι στα «νέα ΑΔΙ», αλλιώς θα κινήσουμε θέμα κρατικών ενισχύσεων

Δεν είναι βεβαίως από τα προβεβλημένα θέματα της διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα, παρόλα αυτά η υπόθεση της αναμόρφωσης του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στην αγορά ηλεκτρισμού, έχει λάβει δραματικές διαστάσεις. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας που ασχολούνται με τις εκκρεμότητες στην ενέργεια, όχι μόνον κρατούν σκληρή και άκαμπτη στάση, αντίστοιχη με αυτήν που κράτησαν οι επικεφαλής της τρόικας κατά τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού με το οικονομικό επιτελείο της χώρας, αλλά διατυπώνουν ευθέως απειλές και εκβιασμούς για να προσαρμοστεί το σύστημα στις κατευθύνσεις που έχουν δώσει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, η τρόικα, έχοντας απορρίψει το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ, έχει θέσει το εξής δίλλημα στην κυβέρνηση: Ή φέρνετε ένα νέο σχέδιο που να συμφωνεί σε όσα σας έχουμε υποδείξει, ή θα ανακινήσουμε θέμα παράνομων κρατικών ενισχύσεων για τα ΑΔΙ που έχετε δώσει από το 2005 και εντεύθεν και θα ζητήσουμε την επιστροφή των σχετικών πόρων! Οι κίνδυνοι, στην περίπτωση που ανακινηθεί τέτοιο θέμα, είναι πολύ μεγάλοι για όλους τους θερμικούς ηλεκτροπαραγωγούς που παίρνουν ΑΔΙ, δηλαδή τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες ανεξάρτητους παραγωγούς. Πολύ μεγάλοι είναι όμως οι κίνδυνοι (κίνδυνοι οικονομικής κατάρρευσης της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών) και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχθεί τις υποδείξεις της τρόικας. Και ιδού γιατί: Η τρόικα επιμένει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει μηχανισμός που να αποζημιώνει μονάδες για διασφάλιση διαθεσιμότητας ισχύος σε περίοδο ύφεσης, τη στιγμή που υπάρχει υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος. Αποδέχεται την ύπαρξη μηχανισμού που να ενισχύει τις μονάδες που προσφέρουν ευελιξία στο σύστημα, ωστόσο πιέζει ώστε το κόστος του όλου μηχανισμού να είναι μειωμένο σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα πάνω από 50%.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Με το υφιστάμενο σύστημα διατίθενται περί τα 570 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα ΑΔΙ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. παίρνει η ΔΕΗ και τα 400 εκατ. στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς. Με την πρόταση της ΡΑΕ, τα 570 εκατ. ευρώ μειώνονται περίπου στα 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. θα παίρνει η ΔΕΗ και τα 300 εκατ. στους ιδιώτες. Αν γίνουν αποδεκτές οι υποδείξεις της τρόικας, το συνολικό κόστος του μηχανισμού για τα «νέα ΑΔΙ» θα πέσει περίπου στα 270 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να μην παίρνει σχεδόν τίποτα και τους ιδιώτες να παίρνουν περίπου τα μισά από εκείνα που παίρνουν έως τώρα.
«Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε, την μεν ΔΕΗ σε κατάρρευση, τους δε ιδιώτες σε λουκέτο», εκτιμά παράγοντας που γνωρίζει καλά το χώρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΕΣΑΗ, ο Σύνδεσμος των ηλεκτροπαραγωγών, βρίσκεται κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου και φέρεται να έχει διαμηνύσει στο ΥΠΕΚΑ και στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα είναι απαράδεκτο αν η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας και θεσμοθετήσει τέτοιο Μηχανισμό. Το ΥΠΕΚΑ από την πλευρά του συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις προσδοκώντας ότι θα ξεφύγει από το αδιέξοδο. Στο «οπλοστάσιο» της ελληνικής πλευράς υπάρχει η μελέτη που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με την οποία το ηλεκτρικό σύστημα θα έχει πρόβλημα ασφάλειας επαρκούς ισχύος από το 2016 και μετά. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει παρουσιάσει επίσης τους λόγους για τους οποίους θα καταρρεύσει ολόκληρη η ηλεκτρική αγορά αν επιβληθούν οι προτάσεις της τρόικας. Παρόλα αυτά η στάση των δανειστών στις επαφές που γίνονται τις τελευταίες ημέρες μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής e mails είναι μέχρι στιγμής αμετακίνητη.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι το θέμα της αναμόρφωσης του Μηχανισμού Επαρκούς Ισχύος επείγει, καθώς το σημερινό προσωρινό καθεστώς έχει, μετά από παρατάσεις, «ημερομηνία λήξεως» στο τέλος του χρόνου.
Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου