.

Την αυτοδυναμία του αποκτά το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας [Δελτίο Τύπου Π. Κουκουλόπουλου]

Την αυτοδυναμία του αποκτά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, χάρη σε τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από κυβερνητικούς βουλευτές και έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση. Έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει στην εκλογή Πρύτανη και να εκλέξει τη Σύγκλητο του.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της περιοχής μας θα μπορεί πλέον να καθορίζει μόνο του την πορεία και την εξέλιξη του.
Η τροπολογία για το Πανεπιστήμιο. 
 Συγκεκριμένα, η τροπολογία που αφορά το Πανεπιστήμιο αντικατέστησε το σχετικό άρθρο 15 του Ν. 2454/1997 και αναφέρει τα εξής:
«1. ΑΕΙ τα οποία διοικούνται από Διοικούσα Επιτροπή αποκτούν αυτοδυναμία μόλις λειτουργήσουν αυτοδύναμα δύο (2) Σχολές τους. Το αργότερο μέσα σ΄ ένα μήνα, αφότου εξασφαλιστούν οι παραπάνω προϋποθέσεις κινείται από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής η διαδικασία εκλογής Πρύτανη και η συγκρότηση της Συγκλήτου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (όπου στο άρθρο 8 του 4009/11 αναφέρεται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου νοείται ο Πρόεδρος της Δ.Ε.). Με το διορισμό του Πρύτανη και τη συγκρότηση της Συγκλήτου λήγει η θητεία των μελών της Διοικούσας Επιτροπής και παύουν να ισχύουν οι περί αυτής διατάξεις.
2. Σχολές ΑΕΙ αποκτούν αυτοδύναμη λειτουργία εφόσον σ΄ αυτές υπηρετούν τουλάχιστον 8 καθηγητές στη βαθμίδα του καθηγητή πρώτης βαθμίδας ή του αναπληρωτή καθηγητή, 4 εκ των οποίων τουλάχιστον υπηρετούν στη βαθμίδα του καθηγητή πρώτης βαθμίδας.
3. Η θητεία των πρώτων εκλεγμένων οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, είναι η προβλεπόμενη από το άρθρο 12 παρ. 2 του ν.1268/1982, όπως ισχύει, προσαυξημένη με το χρονικό διάστημα που τυχόν απαιτείται για τη λήξη του αντίστοιχου ακαδημαϊκού έτους της εκλογής τους.
4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή στα κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος λειτουργούντα μη αυτοδύναμα ΑΕΙ Σχολές και Τμήματα, καταργουμένων των κατά περίπτωση ισχυουσών διατάξεων.
5. Κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που ανακύπτει από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου