.

Συνεχίζονται τα χαμηλά τιμολόγια για τη βιομηχανία – Εγκρίθηκαν οι κινήσεις της Διοίκησης από το μέτοχο

Παράταση στα εκπτωτικά τιμολόγια της βιομηχανίας ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα ο βασικός μέτοχος ενέκρινε τις κινήσεις της Διοίκησης για τους πελάτες υψηλής τάσης που δεν έχουν υπογράψει τα τιμολόγια της Γενικής Συνέλευσης του περασμένου Φεβρουαρίου.

Αυτές είναι οι βασικές αποφάσεις που έλαβε σήμερα η ΓΣ της ΔΕΗ, κατόπιν εισήγησης του βασικού μετόχου, δηλ. του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία τα μειωμένα κατά 20-30% τιμολόγια προς τη βιομηχανία θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι να εξετασθούν νέα στοιχεία γύρω από τις επιπτώσεις των μέτρων της διακοψιμότητας και της αντιστάθμισης ρύπων, και να ληφθούν νέες αποφάσεις από την επόμενη ΓΣ της Επιχείρησης, χωρίς να προσδιορισθεί πότε αυτή θα συγκληθεί.
Όσο για τους πελάτες που δεν έχουν υπογράψει τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου, ο βασικός μέτοχος ενέκρινε τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η Διοίκηση της ΔΕΗ.
Νωρίτερα το Energypress έγραφε:
Κανονικά πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, καθώς υπήρξε απαρτία με τη συμμετοχή βεβαίως και του εκπροσώπου του βασικού μετόχου, δηλ. του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ.
Η συνέλευση, όσον αφορά στους πελάτες υψηλής τάσης που δεν έχουν υπογράψει τα τιμολόγια της ΓΣ του Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει νέες πρωτοβουλίες προκειμένου ως τα τέλη του έτους να υπογραφούν οι συμβάσεις και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Σε ότι αφορά τις βιομηχανίες υψηλής τάσης που έχουν ήδη υπογράψει, ο μέτοχος ζητώντας διευκρινήσεις  για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενόψει της λήψης των γνωστών μέτρων (ΝΟΜΕ, ΑΔΙ κ.ά.) ουσιαστικά έδωσε άτυπη παράταση μέχρι νεοτέρας.
Νωρίτερα το Energypress έγραφε ότι:
Χωρίς σαφή πυξίδα, και με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι η «καυτή πατάτα» της τιμολόγησης της βιομηχανίας θα παραπεμφθεί για το μέλλον, έχει συγκληθεί για σήμερα η γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Η γενική συνέλευση πραγματοποιείται σε μια τεταμένη πολιτικά περίοδο, με το υπουργείο Οικονομικών ως μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ να καλείται να επικυρώσει την περυσινή απόφαση για διατήρηση των εκπτωτικών τιμολογίων της ΔΕΗ στη βιομηχανία και το 2015.
Περισσότερους πόντους πάντως συγκεντρώνει το σενάριο που «έπαιζε» μέχρι και χθες το βράδυ είτε για αναβολή της συνέλευσης, είτε για έγκριση από αυτήν μόνο των εύκολων θεμάτων όπως η καταβολή του αναλογούντος φόρου, και η έγκριση νέου μέλους στο ΔΣ, παραπέμποντας για μετά το νέο έτος όλα τα ουσιαστικά ζητήματα, δηλαδή την τιμολόγηση της βιομηχανίας, της Αλουμίνιον της Ελλάδος, κ.ο.κ.
Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του Φεβρουαρίου θεσπίστηκαν από1η/1/2014 μειώσεις 10% στα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, συν πρόσθετη έκπτωση 10% για τις βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη από 1.000 γιγαβατώρες. Για τις τελευταίες είχε εγκριθεί πρόσθετη έκπτωση 25% για την κατανάλωση κατά τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Η απόφαση αυτή είχε διάρκεια 1+1 χρόνο, αλλά η παράταση έπρεπε να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση (Δημόσιο).
Το ενδεχόμενο αναβολής της συνέλευσης είχε αφήσει ανοικτό προ ημερών και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου. Σαν επιχείρημα σε μια τέτοια περίπτωση είχε προβάλλει την εμμονή της Κομισιόν να εξετασθεί το θέμα τιμολόγησης της βιομηχανίας «πακέτο» με τις αλλαγές στην αγορά, όπως οι δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, που οδηγούν σε χαμηλότερα τιμολόγια για τη βιομηχανία.
Πάντα σε μια τέτοια περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται ότι τα μειωμένα βιομηχανικά τιμολόγια θα συνεχίσουν να ισχύουν τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η συνεννόηση με την τρόικα.
Αλλά η βιομηχανία αμφισβητούσε και αμφισβητεί τη βασιμότητα του ισχυρισμού. Και αντιτάσσει ότι χωρίς έγκριση από τη γενική συνέλευση, τα μειωμένα τιμολόγια βρίσκονται εντελώς στον αέρα. Κι αυτό καθώς σε όλα τα κείμενα των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι βιομηχανίες με τη ΔΕΗ αναφέρεται ότι ισχύουν για 1 έτος και δύνανται να παραταθούν για 1 ακόμη, μόνο εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών. Κάτι που χωρίς έγκριση από τη σημερινή γενική συνέλευση δεν θα ισχύει.
Στο τραπέζι υπάρχει φυσικά και το σενάριο, που συγκεντρώνει πάντως τις λιγότερες πιθανότητες, να παραταθούν για άλλον έναν χρόνο οι«έκτακτες» εκπτώσεις 20-30% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Πέραν των επιχειρημάτων περί τρόικας, ο λόγος που το τελευταίο αυτό σενάριο συγκεντρώνει, σύμφωνα με τη βιομηχανία, λιγοστές πιθανότητες, είναι καθαρά πολιτικός.
Στελέχη επιχειρήσεων υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το επιχείρημα ότι πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με τη DG Com προκειμένου να εγκρίνει παράταση της περυσινής συμφωνίας «πακέτο» με τις αλλαγές στην αγορά. Και ότι η πραγματική αιτία που διστάζει να πάρει τώρα αποφάσεις είναι οι πολιτικοί διαξιφισμοί, γι' αυτό και παραπέμπει στο μέλλον, και κατ’ ουσία στην επόμενη κυβέρνηση την ευθύνη, αφήνοντας έτσι τη βιομηχανία στον αέρα.
Φυσικά τυχόν έγκριση της παράτασης από τη σημερινή συνέλευση θα αποδείξει ότι ήταν αβάσιμοι οι φόβοι της βιομηχανίας, η οποία πάντως κρατά μικρό καλάθι.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει στο αρχείο «επεξηγήσεις των θεμάτων της συνέλευσης» η ΔΕΗ, σε σύνολο 73 βιομηχανιών που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, οι 61 έχουν ήδη υπογράψει ή έχουν συμφωνήσει να υπογράψουν νέες συμβάσεις προμήθειας με βάση τα τιμολόγια που αποφάσισε η γενική συνέλευση. Με άλλους 9 υπάρχει προφορική συναίνεση και οι συμβάσεις θα υπογραφούν το επόμενο διάστημα, ενώ για δύο επιχειρήσεις (Αλουμίνιον και ΛΑΡΚΟ), κατά τη ΔΕΗ «δεν διαφαίνεται η δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης προμήθειας στο άμεσο μέλλον, επειδή δεν αποδέχονται την τιμολόγηση που καθορίστηκε από την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, από 28/2/2014».

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου