.

Θέμης Μουμουλίδης: « Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έρθει μαζί με την αναπτυξιακή πρόταση που δεκαετίες απουσιάζει από τις περιοχές μας»

Παρέμβαση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη κατά την 3η Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή , για το Σχέδιο Νόμου «Διορθωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού»


Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης κατά την παρέμβαση του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου επεσήμανε και κατέθεσε τον προβληματισμό του για δύο πολύ σημαντικά θέματα που προκύπτουν, σύμφωνα με το κατατεθέν προς ψήφιση νομοσχέδιο: Το νέο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στη ΔΕΗ ( άρθρο 4 του Νομοσχεδίου, και το αναπτυξιακό σχέδιο για τις θιγόμενες περιοχές (άρθρο 7 του Νομοσχεδίου)
Ο βουλευτής εντοπίζοντας ασάφεια κατά τη διατύπωση των δύο άρθρων , που μπορεί να αναιρέσει την ουσία και την πρόθεση του νομοθέτη, ζήτησε σαφέστερη διατύπωση ώστε να αποτυπώνεται καθαρά η πολιτική πρόθεση της Κυβέρνησης.
«Δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό παράθυρο παρερμηνειών και «παρεξηγήσεων», που να αφορούν στην ερμηνεία των εν λόγω άρθρων» τόνισε ο κ. Μουμουλίδης.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο άρθρο 4 περί των : «Εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στους δύο κλάδους», ενώ στην παράγραφο 1 διατυπώνεται καθαρά : « ΄Ολα τα εργασιακά δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του προσωπικού της ΔΕΗ μεταβιβάζονται όπως έχουν διαμορφωθεί και υφίστανται κατά την ημερομηνία της απόσχισης στην νέα ανώνυμη εταιρία», στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου αναφέρεται : «Μετά τη μεταβίβαση στην νέα εταιρία , το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού τους θα διέπεται από την εργατική νομοθεσία και τον Κανονισμό εργασίας που θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις…»
Είναι δίκαιο όλοι οι εργαζόμενοι που ενδεχομένως θα μετακινηθούν, να διέπονται από τον κανονισμό και τις συλλογικές συμβάσεις της Δ.Ε.Η., στην οποία σήμερα εργάζονται.
Στην περίπτωση του άρθρου 7 περί « Ειδικού τέλους δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη» ο βουλευτής επεσήμανε ότι: «Στο θέμα του ειδικού τέλους των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη, το ποσό των 1,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά και να γίνει κάτι ουσιαστικότερο, κυρίως, όμως, να κατοχυρωθεί. Το τέλος αυτό είναι και το μοναδικό αναπτυξιακό «εργαλείο» που βοηθάει τις εν λόγω περιοχές» τόνισε ο κ. Μουμουλίδης .
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τροπολογίες και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή και δήλωσε ότι συμφωνεί με αυτές και κατέληξε: «Περιμένουμε από τον κ. Υπουργό να δούμε σε ποια από αυτά συμφωνεί, για ποια θα ήθελε να συζητήσουμε και ποια αιτιολογημένα απορρίπτει...»
Τέλος ο κ. Μουμουλίδης κατέληξε απευθυνόμενος στον Υπουργό: «Υπάρχει κάτι που είναι καθοριστικής σημασίας κύριε Υπουργέ, και ανήκει στην αρμοδιότητά σας. Πρόκειται για το ζήτημα των αποκαταστάσεων και επαναποδόσεων των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες. Σας καλώ στο αμέσως επόμενο διάστημα να αναλλάβετε πρωτοβουλίες. Είναι ορατός ο κίνδυνος κάποιες περιοχές να παραμείνουν ως σεληνιακά τοπία από την επί δεκαετίες έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής αποκατάστασης και εκμετάλευσης εδαφών. Γιατί όταν οι προηγούμενες διοικήσεις της Δ.Ε.Η. μιλούσαν για αποκαταστάσεις, εννοούσαν μπάζωμα και δενδροφύτευση και αυτό βέβαια αποτελεί παρερμηνεία κάθε ένοιας αποκατάστασης.
Η Δ.Ε.Η. κατέχει στη Δυτική Μακεδονία περίπου 200.000 στρέμματα. Αντιλαμβάνεστε , πως πρόκειται για μια τεράστια δημόσια περιουσία και είναι στη δική σας ευθύνη να ξεκινήσετε τις ενέργειες, ώστε να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, ένα σχέδιο, το οποίο περιμένει η περιοχή για δεκαετίες. Εκτιμώ ότι οι αποκαταστάσεις- εκμεταλεύσεις εδαφών μπορεί να αποτελέσουν κορυφαίο εθνικό αναπτυξιακό έργο.
Υπό κανονικές συνθήκες, το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έρθει, μαζί με την αναπτυξιακή πρόταση που διαχρονικά απουσιάζει από τις περιοχές μας».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Σκηνοθέτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης
Μέλους των διαρκών επιτροπών
Οικονομικών, Μορφωτικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου