.

Υπαρκτό το πρόβλημα με τις άδειες των λιγνιτών που πωλούνται - Αγώνας δρόμου από ΔΕΗ και ΡΑΕ

Υπαρκτό και σοβαρό είναι το θέμα που έχει ανακύψει με την περιβαλλοντική αδειοδότηση των υπό πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Αυτό προκύπτει από την ανοιχτή παραδοχή χθες στη βουλή του επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών αλλά και στα όσα είχε προηγουμένως αναφέρει ο εκπρόσωπος της WWF, είπε παραδέχθηκε ότι έχει ξεκινήσει από πλευράς ΔΕΗ η διαδικασία εκπόνησης νέων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Νίκου Μάντζαρη της WWF οποίος είχε τονίσει ότι οι ΑΕΠΟ (αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) των λιγνιτικών μονάδων πάνω στις οποίες στηρίζεται η προσωρινή αδειοδότησή τους, έχουν εκδοθεί με παλιές Μελέτες που χρειάζονται επικαιροποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΑΕΠΟ και οι παλιές ΜΠΕ (μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων) δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα νέα όρια εκπομπών ρύπων που έχουν θεσπιστεί από την κοινοτική νομοθεσία ανέφερε ο κ. Μάντζαρης.
Πράγματι τις καταγγελίες της WWF ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο κ. Παναγιωτάκης παραδεχόμενος ότι υπάρχει πρόβλημα και αποκαλύπτοντας ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης νέων ΜΠΕ. “Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα με τις ΑΕΠΟ, με τις περιβαλλοντικές άδειες. Η Δ.Ε.Η. είχε υποβάλει έγκαιρα και της προηγούμενης αλλά και τώρα σας ενημερώνω ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα έχουν ολοκληρωθεί και οι νέες περιβαλλοντικές μελέτες οπότε θα μπορούν να δοθούν νέες άδειες επί τη βάσει αυτών των περιβαλλοντικών μελετών, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και στις μονάδες που πουλάμε αλλά και στις άλλες” τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε φέρει στη βουλή το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με αφορμή απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει ότι η διάρκεια της παράτασης ισχύος (ως προσωρινό μέτρο) της άδειας δεν μπορεί να ξεπερνά τη διάρκεια ισχύος της ΑΕΠΟ.
Αυτό έχει συμβεί στην περίπτωση των μονάδων της ΔΕΗ καθώς το καθεστώς της παράτασης ισχύος των αδειών έχει ξεπεράσει χρονικά την ίδια τη χρονική διάρκεια της άδειας.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφότου είχε γίνει γνωστή στο ΥΠΕΝ η απόφαση του ΣτΕ, ο αρμόδιος ΥΠΕΝ είχε προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης που ενέκρινε τα αιτήματα ανανέωσης - τροποποίησης των αδειών. Ωστόσο η απόφαση αυτή έχει ήδη προσβληθεί από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF και εκδικάζεται το Μάιο, με τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ να αποτελούν ισχυρά νομικά επιχειρήματα και νομολογία υπέρ της ακυρότητας των αδειών.
Δηλαδή μπορεί οι μονάδες να έχουν εξασφαλίσει άδειες που όμως με βάση τη νομολογία των δύο αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο ακύρωσης.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου