.

"Αθηνά": Έρχονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις στον Ακαδημαϊκό Χάρτη


Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του προγράμματος "Αθηνά" στο οποίο θα στηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του έτους και θα αφορά το Ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014.


Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ότι "Μέσα στον Αύγουστο θα γίνει η ανασυγκρότηση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και θα οριστεί ο πρόεδρός της. Η Αρχή στη συνέχεια θα κάνει καταγραφή των προβλημάτων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης."

Ο κ. Αρβανιτόπουλος συνέχισε λέγοντας:
"Δεν μπορεί η Ελλάδα, των 11 εκατομμυρίων, να έχει 40 Ανώτατα Ιδρύματα. Δεν μπορούμε να το σηκώσουμε αυτό. Η μεγάλη μεταρρύθμιση είναι ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Δεν μπορούμε να το κάνουμε άναρχα και αποσπασματικά. Πρέπει να πάμε συντεταγμένα, να βάλουμε κριτήρια, ακαδημαϊκά και βεβαίως οικονομικά και αναπτυξιακά. Να γίνει ο διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και την κοινωνία και σιγά σιγά να πάρουμε αποφάσεις".

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι συζητήσεις με όλες τις πλευρές βάσει των κριτηρίων που θα θεσπιστούν και έως το τέλος του χρόνου το υπουργείο θα πάρει αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα, αναφέρονται κάποια από τα κριτήρια στα οποία θα στηριχτούν οι απαραίτητες συγχωνεύσεις, συνενώσεις, αλλά και τα λουκέτα των τμημάτων από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2013-2014). Ετσι, θα συγχωνεύονται ή θα καταργούνται σχολές όταν είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών.

Παράλληλα, το υπουργείο θα εξετάζει τη λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ ή σχολών ή τμημάτων, η οποία δεν δικαιολογείται επιστημονικά, καθώς και τις σχολές ή τα τμήματα εκείνα που έχουν δυσανάλογα μεγάλο ή αντίστοιχα μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ανά καθηγητή. Είναι ενδεικτικό πως 52 πανεπιστημιακά τμήματα έχουν λιγότερους από πέντε μόνιμους διδάσκοντες, ενώ 15 δεν έχουν κανέναν σε μόνιμη θέση. Επίσης, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις θα γίνονται όταν είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα στη λίστα του σχεδίου «Αθηνά» είναι τα Ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν και εκείνα τα τμήματα τα οποία ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια, ωστόσο είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις είτε δεν χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τους υποψήφιους φοιτητές.

πηγή: ERGON blog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου