.

Επίτροπος Έτινγκερ (EE): Οχι σε αναδρομικά χαράτσια σε ΑΠΕ

Μήνυμα στα κράτη-μέλη να αποφύγουν κάθε μέτρο μείωσης του κόστους των ΑΠΕ, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ, στέλνει ο επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.
Η τοποθέτηση του Ευρωπαίου επιτρόπου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε σειρά κρατών, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, αναζητούνται αγωνιωδώς μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων που έχει προκαλέσει η εφαρμογή συστημάτων feed in tariff για την επιδότηση κυρίως φωτοβολταϊκών τεχνολογιών.

Η τοποθέτηση του κ. Έτινγκερ στο συγκεκριμένο θέμα έγινε μετά από παρέμβαση της European Solar Thermal Electricity Association, η οποία εκπροσωπεί επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιοθερμικά συστήματα.

Αναφέρεται δε σε μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση της Ισπανίας για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων αντίστοιχων με αυτά που παρατηρούνται στην Ελλάδα για την πληρωμή ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ, και μάλιστα εν μέσω εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, κοινής και στις δύο χώρες.

Ο επίτροπος στην επιστολή του προς τη European Solar Thermal Electricity Association αναγνωρίζει την άσχημη κατάσταση που διέρχεται η Ισπανία από ταμειακή άποψη, όπως και την ανάγκη μείωσης του ελλείμματος του αντίστοιχου λογαριασμού ΑΠΕ.


Ωστόσο, τονίζει ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν θα πρέπει να είναι ουδέτερα ως προς τις επιμέρους τεχνολογίες και κυρίως να μην προκαλούν δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον για τις ΑΠΕ. Επιπλέον, επαναλαμβάνει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν μέτρα με αναδρομική ισχύ.

Με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Έτινκερ για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, σε δήλωσή του σημειώνει ότι, ο κλάδος των ΑΠΕ στην Ελλάδα επιμένει ότι κάθε αναδρομικό μέτρο όπως παρέμβαση στις τιμές ή τους λοιπούς όρους των υπογεγραμμένων συμβάσεων έργων Α.Π.Ε., ή επιβολή οποιασδήποτε φορολογίας ή άλλης ανάλογης επιβάρυνσης στα αποτελέσματα των συμβολαιοποιημένων έργων ΑΠΕ, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και για την αξιοπιστία της χώρας.

Πανικός από την απειλούμενη φορολόγηση

Εν τω μεταξύ πανικός έχει καταλάβει τους επενδυτές, από τη συζητούμενη φορολόγηση του τζίρου των εταιρειών που πουλούν ηλεκτρισμό στο σύστημα από φωτοβολταϊκά, ως μέτρο για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του λογαριασμού ΑΠΕ.

Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργού, ΡΑΕ κ.λπ., ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, χαρακτηρίζει καταστροφική την επιβολή οποιασδήποτε εισφοράς επί του τζίρου στις λειτουργούσες Φωτοβολταϊκές μονάδες.

Τα κυριότερα επιχειρήματα του ΣΠΕΦ εστιάζουν στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών που έχουν δημιουργήσει φωτοβολταϊκές μονάδες των 100 κιλοβάτ, έχουν χρηματοδοτηθεί με τραπεζικό δανεισμό για το 75% του επενδυμένου κεφαλαίου.

Έτσι τα τοκοχρεολύσια για την αποπληρωμή του δανείου, το ετήσιο κόστος λειτουργίας οι ασφαλιστικές εισφορές του επιχειρηματία να αφήνουν ένα καθαρό κέρδος της τάξης των 7.000 ευρώ ετησίως για τη δεκαετία αποπληρωμής του δανείου.

Σε περίπτωση δε που επιβληθεί και ο φόρος επί του τζίρου, τότε σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΠΕΦ, το ετήσιο καθαρό όφελος θα περιορίζεται σε 700 ευρώ.

Ο ΣΠΕΦ αναγνωρίζοντας το πρόβλημα με το έλλειμμα του λογαριασμού, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών μονάδων, (έναντι 300-350.000 ευρώ πριν 2-3 χρόνια που απαιτούνταν για μονάδα 100 κιλοβάτ, σήμερα γίνονται προσφορές εκ μέρους των κατασκευαστών με 130.000-150.000 ευρώ), προτείνει μεταξύ άλλων:

• Μείωση των Feed-in-Tariffs στα από εδώ και πέρα έργα ανά κατηγορία ισχύος χωριστά.

• Παρέμβαση, αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, στα οικονομικά (π.χ. μέσω έκτατης εισφοράς) μόνο των έργων που θα συνδεθούν από τώρα και στο εξής.

• Μετατροπή του προγράμματος των οικιακών στεγών από εδώ και πέρα σε πρόγραμμα αυτοπαραγωγού που θα καταναλώνουν την παραγόμενη ενέργεια και όση περισσεύει μόνο θα πωλούν στο δίκτυο. Είναι παντελώς άδικο το σημερινό καθεστώς που μετατρέπει πολίτες σε επιτηδευματίες χωρίς φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

• Μείωση των FIT στα οικιακά και επιβολή πλαφόν νέας εγκατεστημένης ισχύος ετησίως.

Πηγη: www.euro2day.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου