.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ολοκληρωμένη στρατηγική για ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη της τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα και την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές, προωθεί μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Κύρια στοιχεία της στρατηγικής είναι η διαφοροποίηση του εξωτερικού ενεργειακού εφοδιασμού, η αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας. Υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη συντονισμού των εθνικών αποφάσεων σε θέματα ενεργειακής πολιτικής καθώς και η σημασία του να μιλά η ΕΕ με μία φωνή στις διαπραγματεύσεις της με εξωτερικούς εταίρους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: Γιορτή Ανακύκλωσης στο Δημοτικό Κήπο Κοζάνης [Κυριακή 1.6.2014, στις 11:00 π.μ.]

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης διοργανώνει για 17η συνεχή χρονιά την καθιερωμένη πλέον ‘’Γιορτή Ανακύκλωσης’’ την Κυριακή 1-6-2014, στις 11:00 π.μ., στο Δημοτικό Κήπο Κοζάνης.
Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες του Δήμου και ειδικότερα στους μικρούς φίλους της Ανακύκλωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για ένα καθαρότερο περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης: Πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων

Για ακόμη μία χρονιά η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, διοργανώνει εκδηλώσεις και δράσεις, την περίοδο του καλοκαιριού. Η δραστηριότητα αυτής της χρονιάς οργανώθηκε με τη   συνεργασία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Future Library.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΣΑΤΕ: Κίνδυνος απένταξης και μη ολοκλήρωσης έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ

Σε ουσιαστική παύση πληρωμών, αλλά και στον κίνδυνο απένταξης, οδηγούνται έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο ΣΑΤΕ προς τον υπουργό ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.
 Όπως επισημαίνεται, "οι πιστώσεις οι οποίες εγκρίθηκαν για το τρέχον έτος και για τα εκτελούμενα έργα του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ, περιορίστηκαν μόλις στο 30% του προηγούμενου έτους (400 εκατ. ευρώ), με συνέπεια να μην πληρώνονται εκτελεσμένες και πιστοποιημένες εργασίες πέρα του εγκεκριμένου για κάθε έργο ποσού.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Κέρδη 81,3 εκ. ευρώ για τη ΔΕΗ το α΄ τρίμηνο

Στα 81,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα μετά φόρων κέρδη α΄ τριμήνου της ΔΕΗ, έναντι 49,4 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2013 σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα η επιχείρηση.
Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το α΄ τρίμηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά € 55,4 εκατ. (21,8%) σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2013 και ανήλθαν σε € 309,4 εκατ. έναντι € 254 εκατ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από τη ΔΕΗ ΑΕ...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνάντηση Πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας για εκκρεμότητες

Συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας επίτροπο, Γκίντερ Έτινγκερ είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η διασφάλισή της μέσω της διαφοροποίησης των οδών παροχής και των πηγών ενέργειας, καθώς και ζητήματα που άπτονται με τους δύο αγωγούς ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, τον TAP και τον ελληνοβουλγαρικό IGB.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ώρα για να πιει η κυβέρνηση το "πικρό ποτήρι" της Μικρής ΔΕΗ - Νο 1 αγκάθι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα

Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και με τον αέρα που δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ η νίκη του στις ευρωεκλογές θα βρεθεί σύντομα η κυβέρνηση, όταν μέσα στις επόμενες εβδομάδες επιχειρήσει να περάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα έξι προαπαιτούμενα για τη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου.
Η ώρα για να πιεί η κυβέρνηση το "πικρό ποτήρι" της Μικρής ΔΕΗ πλησιάζει, το επίμαχο νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλήως το τέλος Ιουνίου, και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για την συνοχή της και πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.


κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Υπογραφή ΚΥΑ για υλοποίηση και λειτουργία του Ηλεκτρονικ​ού Περιβαλλον​τικού Μητρώου

O Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην «Εξειδίκευση των προδιαγραφών, του τρόπου παροχής και συντήρησης, των διαδικασιών και αδειών ηλεκτρονικής πρόσβασης και εισαγωγής πληροφοριών καθώς και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την οργάνωση, υλοποίηση και λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ)».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας


Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει στις 01 - 03 Ιουνίου στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη το 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ  Συνέδριο με τίτλο:
«Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας »
Οι Σύνεδροι θα παρακολουθήσουν εισηγήσεις από τους παρακάτω προσκεκλημένους Καθηγητές και διακεκριμένους μηχανικούς:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δυτική Μακεδονία: Το νέο τοπίο των εκλεγμένων στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Θεόδωρος Καρυπίδης

Δήμαρχος Κοζάνης: Ελευθέριος Ιωαννίδης
Δήμαρχος Εορδαίας: Σάββας Ζαμανίδης
Δήμαρχος Σερβίων - Βελβεντού: Αθανάσιος Κοσματόπουλος
Δήμαρχος Βοϊου: Δημήτριος Λαμπρόπουλος
Δήμαρχος Γρεβενών: Γιώργος Δασταμάνης
Δήμαρχος Δεσκάτης: Δημήτρης Καραστέργιος

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ενέκρινε σήμερα το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020

Το ελληνικό ΕΣΠΑ είναι το τρίτο πρόγραμμα μεταξύ των «28» που εγκρίνει η Κομισιόν (μετά της Δανίας και της Γερμανίας), γεγονός που όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης προετοιμασίας, που ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν και παράλληλα της καλής συνεργασίας και διαβούλευσης με τις 13 περιφέρειες, τα υπουργεία και τις υπηρεσίες της ΕΕ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Monitoring and assessment report of the research programme for the Research Fund for Coal and Steel

Monitoring and Assessment of the Research Fund for Coal and Steel (RFCS), was conducted in an interval of seven years, from 2003 to 2010, by a Committee comprising of 10 experts (4 for Coal and 6 for Steel) appointed by the European Commission based on the legal basis of the RFCS programme. The programme content was the detailed analysis of the 198 projects which completed during the period 2003-2010, covering the Coal and Steel sectors.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Greece - FYROM: New booklet published! 38 Cooperation Stories from the Programme

The present publication introduces you to the Programme story to date, shedding light on 38 projects that are co-financed following the first two Calls for proposals in 2010 and 2012. From developing alternative tourism, to tackling the challenges of water and traffic pollution; from promoting the energy efficiency in public buildings to developing mechanisms to prevent natural disasters– these projects prove how cross-border cooperation has an obvious impact on the quality of life of citizens in each region.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Υπερδιαστασιολόγηση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων καταγγέλλει ο Κ.Αρσένης

Ερώτηση–καταγγελία στην Κομισιόν για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης, κάνοντας λόγο για σχεδιαζόμενες μονάδες σκόπιμα υπεραυξημένης δυναμικότητας σε σχέση με τον παραγόμενο όγκο απορριμμάτων, με στόχο το εγγυημένο κέρδος των ιδιωτών που θα αναλάβουν την κατασκευή των συγκεκριμένων μονάδων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας [28.05.14]

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις  28   Μαϊου 2014, ημέρα Τετάρτη  και ώρα 19:00μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων  του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης), με θέματα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διοργάνωση συνάντησης του έργου FOROPA από το ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ

To ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ διοργάνωσε την 5η συνάντηση του έργου FOROPASustainable networks for the energetic use of Lignucellulosic Biomass in South East Europe, η οποία έλαβε χώρα στις 12-15 Μαΐου 2014, στη Θεσσαλονίκη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δράσεις σε 4 άξονες για ενέργεια χαμηλού κόστους

Στοχευμένες δράσεις σε τέσσερις άξονες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και την ανάπτυξη μίας ανταγωνιστικής πολιτικής προτείνει το ΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι η επίτευξη ενέργειας χαμηλού κόστους αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ενέργεια, περιβάλλον και 550.000 θέσεις εργασίας στο σχέδιο ανασυγκρότησης Σαμαρά

Η ενέργεια, το περιβάλλον, η έρευνα και η τεχνολογία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης επταετίας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χθες βράδυ σε εκδήλωση της ΝΔ με θέμα:«Ελλάδα: όραμα Ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

7 δισ. στους νέους περιφερειάρχες

Κονδύλια 7 δισ. ευρώ, που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ, θα διαχειριστούν απευθείας οι νέοι περιφερειάρχες που θα προκύψουν από την εκλογική διαδικασία στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση των κοινοτικών πόρων επανέρχεται στους περιφερειάρχες, εγκαταλείποντας τη μέχρι σήμερα πολιτική που τα χρήματα καταλογίζονταν στις περιφέρειες, αλλά μεγάλο μέρος τους διαχειριζόταν τελικώς κεντρικά από τα υπουργεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, το οποίο ήταν μεγαλύτερο, στις περιφέρειες αποδόθηκαν τύποις κονδύλια 8 δισ. ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα, πάνω από τα μισά από αυτά τα χρήματα εκχωρήθηκαν στα υπουργεία, προκαλώντας την γκρίνια των περιφερειών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Public consultation on CCS Directive launched today

A public consultation on the Directive on carbon capture and storage (CCS) is launched today to help the European Commission prepare a review of the legislation. The online consultation will run until 16 July.< The Commission is required to review the 2009 CCS Directive and present a report to the European Parliament and Council by 31 March 2015.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ: Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

Ξεκινά από το ΤΕΕ η διενέργεια των εξετάσεων για την ανάδειξη των Ενεργειακών Επιθεωρητών. Σε συνέχεια της προσφοράς του ΤΕΕ στην κατάρτιση των Τεχνικών Οδηγιών για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ στην Ελλάδα και την υποστήριξη της δημιουργίας λογισμικού αναφοράς για τη διενέργεια των υπολογισμών, το ΤΕΕ υλοποίησε τις υποδομές για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις και την εξέταση με ηλεκτρονικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει αντικειμενικά, ισότιμα όλους τους μηχανικούς.

Τα θέματα εξετάσεων προετοιμάζονται και αποφασίζονται από το ΥΠΕΚΑ.

Η διαδικασία θα απαιτεί μόνο την επίσκεψη σε Εξεταστικό Κέντρο του ΤΕΕ για την διεξαγωγή της εξέτασης και όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες θα διενεργούνται και θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις, για τη χορήγηση της άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή, θα είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους μηχανικούς την 12η Μαΐου 2014 και οι εξετάσεις στα εξεταστικά κέντρα του ΤΕΕ θα ξεκινήσουν από την 20η Μαΐου 2014, σύμφωνα με την συνημμένη προκήρυξη.

- Σύστημα Καταχώρισης και Διαχείρισης Αιτήσεων για συμμετοχή στις Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων

- Πληροφορίες για την εξεταστική Διαδικασία

- Εγχειρίδιο χρήσης ηλεκτρονικού συστήματος εξετάσεων Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΜΗΜΑ ΜΗΤΡΩΟΥ Τηλ.: 210 3291-203 ,286, 297, 452 FAX: 210 3313595 e-mail: exams@central.tee.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Συμπιεσμένη» Οργή για τον TAP

Οχι στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από τις εύφορες πεδιάδες τους και στην εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης δίπλα στα σπίτια τους λένε οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στην υγεία τους, στην αγροτική παραγωγή, στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής τους. Τις αρνητικές αυτές συνέπειες παρουσίασαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου που πραγματοποίησαν στην πλατεία Κρονίου Σερρών.

Οπως φαίνεται από τις θέσεις και τις απόψεις που διατυπώνουν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο αγωγός αναμένεται να περάσει κυρίως (κατά 80%) από αγροτική καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας, περιορίζοντάς τη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγροτική οικονομία και τα εισοδήματα των κατοίκων.

Από την άλλη, το ίδιο το έργο δεν αναμένεται να ευνοήσει την ανάπτυξη της περιοχής, αφού, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Δέσποινα Δουλγέρη, χημικός, φαρμακοποιός και μέλος της πρωτοβουλίας κατοίκων, πρόκειται για μόλις 21 θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού και για 2.000 που αφορούν την κατασκευή του έργου, οι οποίες θα καλυφθούν κατ' ελάχιστον από την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, δημιουργείται και προηγούμενο για περαιτέρω υποβάθμιση, αφού αλλάζει ο χαρακτήρας της περιοχής.

Μάλιστα, από σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, την οποία επικαλείται το ΤΕΕ, προκύπτει ότι δεν θα υπάρχει κάποιο οικονομικό ή κοινωνικό όφελος για την Ελλάδα από τη χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός.

Σημαντικές επιπτώσεις, όμως, σύμφωνα με τους κατοίκους, αναμένεται να επιφέρει η βιομηχανική μονάδα του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου, η οποία θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με αέριους ρύπους και μάλιστα σε μια περιοχή με τη δική της ιδιαιτερότητα, αφού στο λεκανοπέδιο των Σερρών εντοπίζεται το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται με το ύψος αντί να μειώνεται. Είναι μια περιοχή όπου τον χειμώνα παρατηρείται έντονη αιθαλομίχλη.

Σιγή ιχθύος

«Το κέντρο έρευνας του Δημόκριτου παραδέχτηκε ότι την ιδιαιτερότητα αυτή του εδάφους δεν την έλαβε υπόψη του και η μελέτη που πραγματοποίησε έγινε με λανθασμένες παραμέτρους», δηλώνει η Δέσποινα Δουλγέρη και προσθέτει ότι «ρωτήσαμε την εταιρεία TAP, αν υπάρχει τόσο μεγάλη μονάδα συμπίεσης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ανάμεσα σε κατοικημένες περιοχές. Δεν πήραμε απάντηση».

Οι κάτοικοι, δίπλα στα σπίτια των οποίων αναμένεται να κατασκευαστεί ο σταθμός συμπίεσης, φοβούνται ότι η ρύπανση θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους, επιτείνοντας τα περιστατικά δύσπνοιας και άσθματος, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις αλλεργίες και τον κίνδυνο καρκίνου. Θεωρούν ακόμα ότι θα επηρεαστεί και η ποιότητα ζωής τους από την περιβαλλοντική ρύπανση και την ηχορύπανση.

«Ενώ ζούμε σε μια περιοχή, όπου το βράδυ ακούμε πουλιά και βατράχια, για τα επόμενα 50 χρόνια θα ακούμε έναν μόνιμο βόμβο», αναφέρει η κ. Δουλγέρη. Αυτό για το οποίο αγωνίζονται οι κάτοικοι είναι να αλλάξει η όδευση του αγωγού και να περάσει από ορεινές περιοχές με υψόμετρο, σε μακρινή απόσταση από οικισμούς, ώστε και η ρύπανση να περιοριστεί και να μη χαθούν οι όποιες θέσεις εργασίας.

(από την "Εφημερίδα των Συντακτών")

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η ενέργεια στο επίκεντρο του Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου

Την αναπτυξιακή στόχευση της επόμενης 7ετίας, η οποία θα συνοδευτεί από μείωση της φορολογίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και βελτίωση του Δημοσίου, θα περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου βρίσκεται και ο τομέας της ενέργειας, με την βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση των ΑΠΕ και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του σημερινού τύπου, το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα μέχρι το 2021 συντάχθηκε ως γνωστόν με εντολή των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης από τη Mc Kinsey, το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ, με στόχο να υπάρχει ένας­ οδικός χάρτης για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.

Η ανακοίνωση του σχεδίου από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε προγραμματιστεί για το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά αναβλήθηκε για δύο λόγους, ο πρώτος ήταν ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ προέβαλαν ενστάσεις σε ορισμένα σημεία του σχεδίου και ζήτησαν αλλαγές - οι οποίες βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας και ο δεύτερος ήταν ότι κρίθηκε άκαιρη η δημοσιοποίηση του σχεδίου εν μέσω της αναστάτωσης που προκάλεσε το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.Παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη για «καλές ειδήσεις» εν όψει της δίδυμης κάλπης (δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές) της ερχόμενης Κυριακής φέρνει την ανάγκη ανακοίνωσης του σχεδίου αυτού εντός της εβδομάδας με πιο πιθανή μέρα την Τρίτη. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί εκτός από το σχέδιο -που έχει προαγγελθεί πριν από περίπου ένα χρόνο- και σε άλλα επιτεύγματα της οικονομίας, όπως η πρόοδος στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2017-2013, η προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου και η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι μια περίληψη του αναπτυξιακού σχεδίου είχε παρουσιαστεί και στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του EuroWorking group στις 24 Απριλίου το οποίο ενέκρινε και την εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μετά την τελευταία πολύμηνη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Το σχέδιο των περίπου 20 σελίδων που θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα θα εμπλουτιστεί εκτός από τους εννέα επιχειρηματικούς τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση τα επόμενα χρόνια και με ένα ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα αν οι δημοσιονομικές συνθήκες συνεχίσουν να βελτιώνονται με τον ίδιο ρυθμό.

Προαναγγέλλει, επίσης, δεύτερη φάση στην περικοπή του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας στην ενέργεια, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους ανέργους και αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.Ειδικότερα, στο σχέδιο αυτό αναφέρονται 13 άξονες οριζόντιων πολιτικών πάνω στις οποίες πρόκειται να βασιστεί η οικονομική πολιτική των επόμενων ετών. Οι άξονες αυτοί είναι:

1. Η συνέχιση και ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

2. Η συνέχιση της προσπάθειας για τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος και η διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

3. Η απαλοιφή των εμποδίων εισόδου στις αγορές σε όλα τα κλειστά επαγγέλματα και τις οικονομικές δραστηριότητες.

4. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων.

5. Η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου και η προώθηση της εξωστρέφειας.

6. Βελτίωση της φορολογικής πολιτικής.

7. Αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

8. Εμφαση στην καινοτομία και προώθηση της έρευνας

9. Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με στόχο να μειωθεί το γραφειοκρατικό βάρος.

10. Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο.

11. Καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας.

12. Επιτάχυνση και βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης.

13. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Και 9 κατά τομείς πολιτικές για αύξηση του ΑΕΠ

Σε άλλο κεφάλαιο θα αναφέρονται αναλυτικά οι κλάδοι στους οποίους η Ελλάδα έχει υποδομή και μπορεί αναπτύσσοντάς τους να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα βοηθήσουν στο να αυξηθεί το ΑΕΠ, να σταματήσει η μετανάστευση Ελλήνων επιστημόνων και να αυξηθεί η απασχόληση.

Οι 9 αυτές τομεακές πολιτικές είναι:

* Ο τουρισμός και ειδικά ο θεματικός τουρισμός (π.χ. θρησκευτικός/ιατρικός). * Ο πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία ειδών διατροφής με στόχο προϊόντα διατροφής υψηλής ποιότητας. * Η προώθηση των σταθμών διαμετακομιστικού εμπορίου (Logistics). * Η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία, όπου υπάρχει ειδική πρόβλεψη από το ΕΣΠΑ ΙΙ για αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων αλλά και συγκεκριμένη στόχευση από την ατζέντα Ευρώπη 2020. * Ανάπτυξη και παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. * Τα δομικά υλικά και μέταλλα όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει εκτός από αξιόλογη υποδομή και τεχνογνωσία και αξιόλογες εξαγωγές. * Η ναυτιλία και οι συναφείς υπηρεσίες. * Διεθνώς ανταγωνιστικές εμπορεύσιμες υπηρεσίες.

Το ΕΣΠΑ

Παράλληλα ετοιμάζονται και οι ανακοινώσεις για την πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ αλλά και για το νέο πακέτο, το οποίο στοχεύει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2020 για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 έχει κατατεθεί επισήμως στις Βρυξέλλες και η έγκρισή του αναμένεται το φθινόπωρο.Στόχος του είναι αυτή τη φορά να αποφευχθεί μία «καθυστερημένη έναρξη των έργων/δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με κάθε μέσο».Οι δράσεις που είναι δυνατόν να προκαλέσουν αυξημένες οικονομικές ροές κατά τα πρώτα χρόνια υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ είναι κατά κύριο λόγο σύμφωνα με το κείμενο δράσης που ήταν ενταγμένες στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, των οποίων καθυστέρησε η υλοποίηση λόγω των συνεπειών της κρίσης, όπως η ενίσχυση στοχευμένων κατηγοριών ΜΜΕ, μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παράλληλα, θα τονιστεί ότι θα προχωρήσουν άμεσα έργα που αφορούν τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι η επέκταση των ευρυζωνικών υποδομών, βασικές βελτιώσεις στην ποσότητα και την ποιότητα των τηλεπικοινωνιών και τις μεταφορές, βιολογικοί καθαρισμοί νέας γενιάς, διαχείριση απορριμμάτων, έργα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», αλλά και δράσεις που αφορούν θέματα απασχόλησης, κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δεν «φτάνουν» τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας - Τέσσερις προτάσεις από ΚΕΠΕ

Τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, επισημαίνει το ΚΕΠΕ στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων Μαΐου

Σε ανάλυση για το κόστος ενέργειας στην Ελληνική βιομηχανία (συντάκτης Βασίλης Λυχναράς), επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους προσφέρουν αισιοδοξία. Παρατηρεί ωστόσο ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν κυρίωςβραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και έτσι δεν μπορούν να συμβάλλουν διαρθρωτικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει σήμερα έντονες πιέσεις που έχουν οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς της έναντι των ευρωπαϊκών και διεθνών βιομηχανιών, με αποτέλεσμα τις αρνητικές συνέπειες στην εξωστρέφεια, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητά της.

Παρά το ότι η ελληνική βιομηχανία έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά παραδείγματα κλάδων με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, όπως είναι η χαλυβουργία, η βιομηχανία αλουμινίου, η κλωστοϋφαντουργία κ.λπ., οι κλάδοι αυτοί σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Ιδιαίτερα στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, όπως είναι για παράδειγμα οι χαρτοβιομηχανίες, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες επεξεργασίας μετάλλου, στις οποίες το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 30% του συνολικού κόστους μεταποίησης, οι υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο τελικό κόστος των προϊόντων και κατ' επέκταση στην ανταγωνιστικότητά τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας θα πρέπει να βασιστεί σε μια ξεκάθαρη και στοχευμένη μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική σε συνδυασμό με μια ανταγωνιστική βιομηχανική πολιτική. Ως βασικούς άξονες ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα, η έκθεση θεωρεί τα εξής:

· Ελαχιστοποίηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από υψηλού κόστους εισαγόμενες πηγές ενέργειας, όπως το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

· Οικονομική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο χαμηλών εκπομπών αερίων ρύπων.

· Εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη υποδομών και δικτύων που συμβάλλουν στην αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας του συστήματος.

· Αξιοποίηση των ανταγωνιστικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία για τη χώρα, όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, η βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, οι ενεργειακές υπηρεσίες κ.λπ. Η κατανάλωση ενέργειας στη βιομηχανία

Ένα άλλο σημείο που θίγει η έκθεση και το οποίο αντανακλά τη φθίνουσα πορεία που έχει η μεταποίηση στην Ελλάδα, είναι η κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat, το 2012 η συνολική τελική ενεργειακή κατανάλωση της βιομηχανίας στην Ελλάδα αντιστοιχούσε περίπου στο 15% του συνόλου της χώρας. Το ποσοστό αυτό ήταν μειωμένο σημαντικά σε σχέση με το 2008 (20%), ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και ακόμα χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2000 (24%).

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον μέσο όρο των 28 κρατών μελών της ΕΕ ήταν σημαντικά υψηλότερα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη σταθερότητα (26% για το 2012, από 27% το 2008 και 29% το 2000)

Παράλληλα, το 2012 η τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της βιομηχανίας στην Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 22% του συνόλου και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονιά παρουσίασε σημαντική μείωση από τα επίπεδα του 2008 (27%) και του 2000 (31%). Και σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική βιομηχανία κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 36% για το 2012 και που είχε επίσης μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία (39% για το 2008 και 42% για το 2000).

(Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day, 19/5/2014)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Υδρογονάνθρακες: 700 εκατ. Ευρώ στη Δυτ. Ελλάδα – Παραχωρήσεις σε Ιόνιο, Κρήτη

Σε 700 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν οι επενδύσεις των αναδόχων κοινοπραξιών για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα: Δυτικό Κατάκολο, Ιωάννινα και Δυτικός Πατραϊκός Κόλπος. Πρόκειται για τις πρώτες έρευνες μετά από δέκα χρόνια.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αιγιαλός: “τέλος” η διαβούλευση με υπογραφές

Νέα ανακοίνωση για το θέμα του αιγιαλού εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών στην οποία αναφέρει ότι “προτίθεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο περαιτέρω διαβούλευσης με όλους τους συναρμόδιους φορείς και κοινωνικούς εταίρους και θα εργαστεί από κοινού με το ΥΠΕΚΑ, όπως έπραξε μέχρι τώρα, για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου”.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνέδριο Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στις 22-24 Μαΐου

Το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οργανώνει στις 22-24 Μαΐου 2014 συνέδριο ιστορίας της αρχιτεκτονικής του 20ου και 21ου αιώνα. Το συνέδριο γίνεται στην ελληνική γλώσσα γιατί σκοπός είναι η ανάδειξη του έργου των Ελλήνων ιστορικών, θεωρητικών και κριτικών αρχιτεκτονικής που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας ή στο εξωτερικό.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μανιάτης: Στόχος να κλείσει σύντομα το deal ΔΕΣΦΑ - SOCAR

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από την ΕΕ το ταχύτερο δυνατόν, επισήμανε για το θέμα της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιο σε θέματα ενέργεια της ΕΕ, μετά τη λήξη του σημερινή Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που έγινε στο Ζάππειο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Παγωμένα» όλα τα έργα του ΕΣΠΑ

Όλα τα προγράμματα ,όλοι οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις έργων , μέσω του ΕΣΠΑ έχουν «Παγώσει» μετά από παρέμβαση των τεχνοκρατών της ΕΕ. Εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης, «τινάζει στον αέρα» την χρηματοδότηση όλων των έργων που πραγματοποιεί το Δημόσιο αλλά και όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας. Αιτία το γεγονός ότι αποφασίστηκε να «παγώσουν» όλοι οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, μέσω του ΕΣΠΑ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Θαλάσσια Ανάπτυξη, Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια, στο άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλον​τος της Ε.Ε.

Το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη,πραγματοποιήθηκε σήμερα, 14 Μαΐου, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος συμμετείχαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Επίτροπος για την Δράση για το Κλίμα, Connie Hedegaard, και ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, Janez Potočnik, καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί των κρατών-μελών της Ε.Ε., των υποψηφίων προς ένταξη κρατών (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου σχεδόν των βαλκανικών χωρών) και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο Δήμος Κοζάνης πρωτοπορεί, οι πολίτες συμμετέχουν [παραγωγή βιοκαυσίμου από τηγανέλαια]

Είκοσι δύο χρόνια από το ξεκίνημα της ανακύκλωσης, η παραγωγή βιοκαυσίμου από συλλεγόμενα τηγανέλαια, με την συνεργασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα νέο ξεκίνημα και γίνεται πραγματικότητα.

Ο Δήμος Κοζάνης εφαρμόζει από το 1992 Οργανωμένο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Υλικών με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Παράταση προθεσμιών απογραφής σημείων υδροληψίας και αδειοδότησης χρήσεων νερού [έως 30.09.14]

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που προώθησε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, δίδεται παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014 (από 15 Μαΐου 2014, που ήταν η αρχική προθεσμία) για υποβολή αίτησης εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Επιπλέον, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης ή ανανέωσης άδειας χρήσης νερού παρατείνεται μέχρι 30 Ιανουαρίου 2015, από 30 Σεπτεμβρίου 2014 που ήταν η αρχική προθεσμία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ξεκίνησε η «μάχη» των κατασκευαστικών για τον TAP

Στη δεύτερη προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση έργων που θα γίνουν με συμφωνίες EPC (Engineering Procurement Construction) προχωρά η κοινοπραξία του TAP, μέσω της δημοσίευσης της σύμβασης στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αν τα μέτρα για ρεύμα και αέριο «έβγαιναν» νωρίτερα

Η ολιγωρία στη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην ενεργοβόρο βιομηχανία έχει φέρει προ του λουκέτου εμβληματικές μονάδες της εγχώριας χαλυβουργίας.
Κοινή είναι η εκτίμηση στην αγορά ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική εάν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την ελέφρυνση του ενεργειακού κόστους είχαν ληφθεί νωρίτερα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τον ελληνικό χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων 2014-2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, τον ελληνικό χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για την περίοδο 2014-2020. Ο χάρτης βασίζεται στις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις περιφερειακές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή τον Ιούνιο 2013 (βλ. IP/13/569), οι οποίες ορίζουν τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, για σκοπούς περιφερειακής ανάπτυξης. Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην ενίσχυσης της ανάπτυξης και στη βελτίωση της συνοχής στην ενιαία αγορά.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ: Δεν πρόκειται να θιγούν οι εργαζόμενοι και τα συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται να ωφεληθούν οι καταναλωτές

Απαντήσεις σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ έδωσε χθες στον Μιχάλη Αγραφιώτη, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Για το θέμα της μικρής ΔΕΗ είπε ότι “είναι ένα σχήμα που θα δούμε αν θα έχει ενδιαφέρον, αν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον”. Για τη μεγάλη ΔΕΗ είπε ότι είναι μια ενδοευρωπαϊκή συνεργασία φορέων. “Δεν πρόκειται να θιγούν οι εργαζόμενοι και τα συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται να ωφεληθούν οι καταναλωτές” είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το θέμα στο kozan.gr καθώς και την απάντηση του Προέδρου του Σπάρτακου...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ: Ζεστά 21,3 εκατ. στη ΔΕΗ

Στην άποψή της για μη ύπαρξη κρατικής ενίσχυσης εμμένει η Αλουμίνιον, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομιλος Μυτιληναίου. Παράλληλα επιβεβαιώνει τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για την καταβολή του ποσού των 21,3 εκατ. ευρώ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Ίδρυση θυγατρικής εταιρείας με έδρα την Τουρκία

Με το βλέμμα στραμμένο προς ανατολάς είναι η ΔΕΗ. Η ελληνική επιχείρηση ανακοίνωσε χθες την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας με έδρα την Τουρκία, στην οποία η ΔΕΗ θα κατέχει το 100% των μετοχών της.
Αντικείμενο της εταιρείας είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 2.000.000 Τουρκικές λίρες, ή περίπου 686.000 ευρώ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δημόσια διαβούλευση στο σχέδιο νόμου για την επιλογή Προϊσταμένων στο Δημόσιο


Δημόσια διαβούλευση στο σχέδιο νόμου «Τροποποίηση διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής Προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Δημόσια διαβούλευση επί σχεδίου νόμου «Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός»

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΕΚΑ όλοι δουλέψαμε για να ολοκληρωθεί μία νομοθετική πρωτοβουλία που απλοποιεί τις διαδικασίες, βοηθά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προστατεύει το περιβάλλον.
Θέσαμε ως βασικό στόχο την αποκέντρωση των λειτουργιών και την επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση με προτάσεις, παρατηρήσεις και απόψεις για να γίνει το νομοθέτημα αυτό ακόμη καλύτερο.

κλικ για την διαβούλευση στο opengov.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Ενημερωτική εκδήλωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο των Διπλωματούχων Μηχανικών

Το Τ.Ε.Ε./Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, κατόπιν αποδοχής αιτήματός του προς το κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διοργανώνει τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του τμήματος (Μπουσίου & Εστίας 3, Κοζάνη), εκδήλωση ενημέρωσης Διπλ. Μηχανικών για θέματα όπως το πολυνομοσχέδιο περί επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικών (Ν. 4254/2014), ασφαλιστικά ζητήματα, το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και άλλα θέματα που αφορούν τον Κλάδο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δύο μνημεία της Καστοριάς ανάμεσα στα 7 που θα αποκατασταθούν ...


Στα επτά ευρωπαϊκά μνημεία που πρόκειται να δεχτούν παρεμβάσεις αποκατάστασης με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμπεριλαμβάνονται οι παραδοσιακές συνοικίες της Καστοριάς, Ντολτσό και Απόζαρι, όπως ανακοινώθηκε στη Βιέννη από την κορυφαία οργάνωση ευρωπαϊκής κληρονομιάς Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το όνομα των συνοικιών της Καστοριάς συμπεριλαμβάνεται στην τελική λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη,

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Και ο άνθρακας στο «Τραπέζι» των εναλλακτικών στο Ρωσικό Αέριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών σήμερα πώς θα διαχειριστούν τις σκληρές επιλογές που αντιμετωπίζουν προκειμένου η ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, εξετάζοντας ακόμη και την χρήση του ρυπογόνου άνθρακα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων εντάσσονται τα Ενεργειακά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα

Να ενταχθούν άμεσα στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων τα συνολικά δώδεκα (12) έργα του τομέα της ενέργειας που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα και έχουν ήδη χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος - Projects of Common Interest (PCI’s), εισηγείται ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή που απέστειλε σήμερα στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πέμπτη 08.05.14

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 και ώρα 14.00  στο  «ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ» κτήριο,  του Δήμου Κοζάνης, Χαρισίου Μούκα & Κοβεντάρων, στην Κοζάνη. Η Συνεδρίαση είναι ανοικτή και μεταδίδεται διαδικτυακά από το http://www.ustream.tv/channel/koventario-live-cam με τα παρακάτω θέματα συζήτησης:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Ενημέρωση ΣΥΡΙΖΑ για τα ενεργειακά ζητήματα

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οικόπολις 2014: Νέες υποψηφιότητες - Στην τελική ευθεία

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014. Έναν περίπου μήνα πριν την επίσημη τελετή απονομής των βραβείων περιβαλλοντικής ευαισθησίας και η οργανωτική Επιτροπή ολοκληρώνει σταδιακά τον κύκλο εργασιών της ανακοινώνοντας τις τελικές υποψηφιότητες για τις 6 κατηγορίες, βάση πάντα των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι σχετικές επιτροπές Ecocity.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Προσλήψεις έκτακτου προσωπικού [οκταμήνων] στους Νομούς Κοζάνης - Φλώρινας

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Σημαντική επιτυχία με έκδοση ομολογιακού δανείου 700 εκ ευρώ

 ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΥΨΟΥΣ €700.000.000
6 ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...