.

ΕΒΙΚΕΝ: Μελέτη αναδεικνύει ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της ελληνικής βιομηχανίας

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας είναι υψηλότερες στην Ελλάδα από εκείνες που ισχύουν στις ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές χώρες, με σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή ανταγωνιστικότητά της. Αυτό επιβεβαιώνει μελέτη της Roland Berger, του οίκου συμβούλων στρατηγικής με παγκόσμια παρουσία, την οποία δημοσιοποίησε χθες η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Τη μελέτη, η οποία συγκρίνει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία με έμφαση στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, παρουσίασε το στέλεχος της Roland Berger Παύλος Κλωνάρης, ο οποίος επεσήμανε πως οι υψηλές τιμές για την ελληνική βιομηχανία οφείλονται στη δομή της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα.
Ο ΣΕΒ έχει χαρακτηρίσει πολιτική δειλία τη μη αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος, η ΕΒΙΚΑΝ έχει βάλει πολλές φορές τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μανιάτη στο κάδρο του προβλήματος, αλλά διέξοδος δεν διαφαίνεται.
Το κόστος της ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) αυξήθηκε κατακόρυφα την περίοδο 2008-2013, παρ' ότι η ΔΕΗ για τις μεγάλες ενεργοβόρες μονάδες στην Υψηλή Τάση δεν αύξησε τη χρέωση ενέργειας. Την αύξησε όμως σε όλες τις υπόλοιπες, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύτηκαν στα ύψη φόροι, τέλη, δίκτυα, επιβαρύνσεις λόγω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κ.λπ.
Το αποτέλεσμα είναι το ρεύμα να κοστίζει 30% με 50% ακριβότερα σε σχέση με τη Γερμανία ή την Ιταλία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσίασε η ΕΒΙΚΕΝ, οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Η τιμή του ρεύματος για τις χαλυβουργίες είναι 77 ευρώ/MWh στην Υψηλή Τάση και 104,40 ευρώ/MWh στη Μέση Τάση, τη στιγμή που οι τιμές στην Ιταλία είναι 30-36 ευρώ/MWh, στη Γερμανία 35,00-40,00 ευρώ/MWh, στη Γαλλία 40,00-46,00 ευρώ και στη Βουλγαρία 46 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΙΚΕΝ, της ένωσης των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών.
Σημειώνεται ότι το επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα για τη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας παραμένει αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με τις συγκρινόμενες χώρες ακόμα και μετά την εφαρμογή των πρόσφατων συμφωνηθεισών εκπτώσεων και πρόσθετων αντισταθμίσεων που γίνονται στο 2014. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι ποιο έτος θα διαρκούν τα μέτρα αυτά στην Ελλάδα προκειμένου να μειώνονται μέχρι ένα σημείο οι διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Η αβεβαιότητα αυτή για τη διάρκεια και την ισχύ των μέτρων καθιστά δύσκολο τον μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας.
Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον δεν είναι τυχαίο πως καταγράφεται νέα «βουτιά» 5,1% στη βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο κυρίως λόγω της μείωσης 5,7% του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων. Ειδικότερα, στην υποχώρηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη και άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγη: www.enet.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου