.

Στα σκαριά η τελική απόφαση κατανομής των χρημάτων από ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες

Στην τελική της φάση βρίσκεται η υπουργική απόφαση για την κατανομή στους οικιακούς καταναλωτές 272 κοινοτήτων της χώρας που φιλοξενούν ΑΠΕ του 1% του τζίρου που κάνουν τα αιολικά πάρκα, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και άλλες τεχνολογίες που βρίσκονται εγκατεστημένες στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με την απόφαση που ετοιμάζεται από τον αρμόδιο υφυπουργό Α.Παπαγεωργίου, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των οικιακών καταναλωτών σε 272 κοινότητες της χώρας συνολικά 13-14 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην αθροιστική αξία των ετών 2011, 2012, και 2013.
Το ποσό ισούται με το 1% επί του προ ΦΠΑ τζίρου ηλεκτρικής ενέργειας που έγινε από ΑΠΕ στις περιοχές αυτές.
Πρόκειται για αναδρομικά ποσά που αφορούν την τριετία 2011-2013, κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου για την απόδοση στις τοπικές κοινωνίες ως ανταποδοτικό όφελος μέρος του τζίρου από ΑΠΕ. Στην πράξη, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού αντιμετώπισε σοβαρές τεχνικές δυσκολίες ως προς τον ακριβή υπολογισμό των εν λόγω ποσών (σσ: υπήρχε δυσκολία ως προς τον αλγόριθο υπολογισμού της απόδοσης του παρακρατούμενου αυτού ποσοστού 1% επί του τζίρου).
Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή της, που υπολογίζεται να γίνει μέσα στο Νοέμβριο.
Στην ουσία, τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των καταναλωτών, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τους Δήμους εντός των οποίων λειτουργούν εγκατατάσεις ΑΠΕ.
Σύμφωνα με κοινή προ ημερών ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ και του ΕΣΜΥΕ, που επικαλούνται στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, από το συνολικό ποσό που έχει μέχρι σήμερα παρακρατηθεί :
- Ποσοστό 73,5% προέρχεται από παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας αιολικών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος, ίσης με το 38% της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων ΑΠΕ.
- Ποσοστό 13,5% προέρχεται από την παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας μικρών υδροηλεκτρικών έργων εγκατεστημένης ισχύος, ίσης με το 4,4% της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων ΑΠΕ.
Δηλαδή το 87% του ποσού που πρόκειται να αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές των ΟΤΑ που είναι εγκατεστημένα τα έργα, προέρχεται από αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά μόνο, τα οποία αντιστοιχούν στο 42,4% της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων ΑΠΕ ανά την επικράτεια.
Βάσει του νόμου, η συνολική παρακράτηση επί του τζίρου των έργων ΑΠΕ είναι 3% και κατανέμεται ως εξής : Το 1% στους κατοίκους των κοινοτήτων όπου βρίσκονται εγκατεστημένα, το 1,7% στους ΟΤΑ και το 0,3% καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο.
Με αφορμή πάντως την προαναγγελία που έκανε τον Σεπτέμβριο ο υπ. ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης σχετικά με το μέτρο, οι φορείς των ΑΠΕ δέχονται καθημερινά δεκάδες ερωτήματα από τις τοπικές κοινωνίες για τις λεπτομέρειες και ημερομηνίες εφαρμογής του.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου