.

Ευρωμεσογειακή «ενεργειακή γέφυρα» προτείνει η Κομισιόν

Την ενίσχυση της συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στον τομέα της ενέργειας δη με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, πρότεινε ο Επίτροπος Ένωσης Ενέργειας, Μάρος Σέβκοβιτς. 

Μιλώντας στο συνέδριο υψηλού επιπέδου στη Ρώμη «Η οικοδόμηση μιας ευρωμεσογειακής γέφυρας: η στρατηγική σημασία των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας», ο νέος Επίτροπος εστίασε στις δυνατότητες συνεργασίας του ευρωπαϊκού Νότου στον τομέα της ενέργειας, ώστε να ενισχυθεί συνολικά η ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης και να υλοποιηθεί η στρατηγική προτεραιότητα της σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. 
Η Βόρεια Αφρική συνιστά τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου στην ΕΕ μετά τη Ρωσία και τη Νορβηγία. Το 2013 η Αλγερία, η Λιβύη και η Αίγυπτος αντιστοιχούσαν στο 15% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ. 
Σε αυτό πλαίσιο, ο Επίτροπος Ένωσης Ενέργειας καλεί τον ευρωπαϊκό Νότο να συνεργαστεί με τη «Λευκή Αφρική». 
«Η συνεισφορά των γειτόνων της Μεσογείου στην διαφοροποίηση και στην ασφάλεια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον, χάρη στη δυναμική της πρόσθετης παραγωγής στην περιοχή», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Αλγερία έχει τεράστιες και ανεκμετάλλευτες πηγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικώς ανακτήσιμων αποθεμάτων σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η ποσότητα των οποίων εκτιμάται ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Η Μεσόγειος μπορεί επίσης να καταστεί διαμετακομιστικός διάδρομος για το φυσικό αέριο, είτε μέσω αγωγών από τη Νότια στην Ανατολική [Ευρώπη], είτε μέσω των υφιστάμενων και μελλοντικών τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα κατανέμονται ομοιόμορφα κατά μήκος των ακτών της Ευρώπης», συμπέρανε.
EurActiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου