Δεν κάνει πίσω η τρόικα στις ενστάσεις της για τα «νέα ΑΔΙ»
Σκληρή και άκαμπτη στάση, αντίστοιχη με αυτήν που κράτησαν οι επικεφαλής της τρόικας κατά τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού με το οικονομικό επιτελείο της χώρας, επιδεικνύουν τα στελέχη του τεχνικού κλιμακίου των δανειστών που έχουν στην ευθύνη τους τον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του energypress, στις επαφές που γίνονται τις τελευταίες ημέρες μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής e mails, η τρόικα επιμένει στις απόψεις που είχε εκφράσει και δια ζώσης, τόσο κατά την προηγούμενη προγραμματισμένη συνεργασία της με τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ, όσο και κατά την μονοήμερη επίσκεψη – αστραπή που πραγματοποίησαν τα στελέχη της προ ημερών στην Αθήνα.
Το βασικό αγκάθι σχετίζεται με την αναμόρφωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στην αγορά ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα η τρόικα επιμένει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει μηχανισμός που να αποζημιώνει μονάδες για διασφάλιση διαθεσιμότητας ισχύος σε περίοδο ύφεσης, τη στιγμή που υπάρχει υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος. Αποδέχεται την ύπαρξη μηχανισμού που να ενισχύει τις μονάδες που προσφέρουν ευελιξία στο σύστημα, ωστόσο πιέζει ώστε το κόστος του όλου μηχανισμού να είναι μειωμένο σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα πάνω από 50%.
Μια τέτοια πρόταση θα είχε δραματικές συνέπειες για ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα. Η μεν ΔΕΗ θα έχανε περίπου 170 εκατ. ευρώ το χρόνο που εισπράττει σήμερα από τα ΑΔΙ, οι δε ιδιωτικές μονάδες θα ήταν υποχρεωμένες να κλείσουν.
Οι διαπραγματευτές εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ έχουν παρουσιάσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ηλεκτρικό σύστημα έχει πρόβλημα ασφάλειας επαρκούς ισχύος, γεγονός που έγινε απολύτως φανερό και κατά την πρόσφατη mini κρίση με την πυρκαγιά στην Πτολεμαΐδα. Έχει παρουσιάσει επίσης τους λόγους για τους οποίους θα καταρρεύσει ολόκληρη η ηλεκτρική αγορά αν επιβληθούν οι προτάσεις της τρόικας. Παρόλα αυτά η στάση των δανειστών είναι αμετακίνητη.
Προβλήματα και μάλιστα σοβαρά υπάρχουν στις επαφές με τη τρόικα και για το σχέδιο δημοπρασιών τύπου NOME. Όμως το θέμα των ΑΔΙ είναι εκείνο που επείγει όσον αφορά τις εκκρεμότητες του ηλεκτρικού τομέα, καθώς το σημερινό προσωρινό καθεστώς έχει, μετά από παρατάσεις, «ημερομηνία λήξεως» στο τέλος του χρόνου.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της λιανικής αερίου, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί και έχει πάρει το δρόμο για το Γενικό Λογιστήριο, οπότε δεν θεωρείται ότι θα υπάρξει άλλο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα.
Πηγη: energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου