.

Παίρνει μπροστά η νέα μονάδα αερίου της Μεγαλόπολης


Η τελευταία παραγωγική επένδυση της ΔΕΗ χρονολογείτο από το 2006. Ωστόσο το τελευταίο 18μηνο, με την ολοκλήρωση ενός επενδυτικού κύκλου που αφορά σε τρεις νέες μονάδες δύο φυσικού αερίου και ένα υδροηλεκτρικό η ΔΕΗ ανανεώνει το παραγωγικό της δυναμικό σε ποσοστό σχεδόν 10%. Η αρχή έγινε με τη μονάδα του Αλιβερίου (Μάρτιος του 2013), ακολούθησε το υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα (Ιανουάριος 2014) και μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί με την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας της Μεγαλόπολης ισχύος 811MW.
Η νέα μονάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη της λειτουργίας της, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε προ ημερών την υπογραφή της σύμβασης με τον ΑΔΜΗΕ για τη σύνδεση της μονάδας με το σύστημα. Παράλληλα ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ συνολικού μήκους 167 χλμ του ΔΕΣΦΑ και κόστους 109,7 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα περίπου 2,5 ετών και είναι έτοιμος να τροφοδοτήσει τη μονάδα με φυσικό αέριο.

Με τις νέες μονάδες που εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν τις επόμενες εβδομάδες στο σύστημα, μειώνεται σημαντικά ο «ηλικιακός» μέσος όρος του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας και βελτιώνονται λειτουργικά κόστη και περιθώρια για τη ΔΕΚΟ.
Θυμίζουμε ότι η μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, έχει ισχύ 420MW και αποτελεί το πρώτο θερμικό εργοστάσιο που εντάχθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα μετά από τη μονάδα του Λαυρίου το 2006. Ακολούθησε το υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα στον Αλιάκμονα με ισχύ 165MW, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2014.
Τέλος η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 800MW στη Μεγαλόπολη, που χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό 280 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα ενισχύσει σημαντικά το νότιο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας
Φυσικά το μεγαλύτερο έργο η μεγαλύτερη επένδυση της ΔΕΗ θα είναι η νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας, ισχύος 550-660MW, που θα κοστίσει 1,39 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει κατασκευαστεί σε διάστημα 5 ετών.

Η έναρξη λειτουργίας των νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής συμπίπτει χρονικά και με την πρόσφατη καταστροφή των δύο παλιών λιγνιτικών μονάδων στην Πτολεμαΐδα, οι οποίες κατά τα φαινόμενα αποσύρονται οριστικά καθώς το κόστος αποκατάστασης είναι μεγάλο και ήδη η ΔΕΗ είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην απόσυρσή τους στο τρίτο τρίμηνο του 2015 ή και ακόμη νωρίτερα. Με την πυρκαγιά να επισπεύδει την απόσυρσή τους από το σύστημα, πλέον η ΔΕΗ αντικαθιστά και αυξάνει τη χαμένη λιγνιτική ισχύ της με  ένα νέο διαφορετικό μείγμα φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικής ισχύος.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου