.

Δάνεια 285 εκατ. σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ από ΕΤΕπ

Δάνεια, συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο πρόεδρος της οποίας Βέρνερ Χόγιερ, έρχεται στην Αθήνα από την Κύπρο για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Πρόκειται επί της ουσίας για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης υφιστάμενης δανειακής γραμμής.

Στη τελετή υπογραφής των συμφωνιών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι θα παραστούν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης καθώς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μπλάνας και του ΔΕΣΦΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς.
Ειδικότερα, το δάνειο προς της ΔΕΗ αφορά στη δεύτερη δόση, ύψους 110 εκατ. ευρώ, από το συνολικό δάνειο των 190 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής 18 αυτόνομων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Ρόδο, την Κάλυμνο και σε άλλα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου, του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων νησιών. Η σύμβαση για την πρώτη δόση του δανείου, ύψους 80 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο το 2014.
Προς τον ΔΕΣΦΑ το δάνειο αφορά στη χορήγηση της δεύτερης δόσης, ύψους 40 εκατ. ευρώ, από συνολικό δάνειο 80 εκατ. ευρώ για τα έργα της δεύτερης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα.
Η σύμβαση για την πρώτη δόση των 40 εκατ. ευρώ είχε υπογραφεί το καλοκαίρι του 2014. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 156,25 εκατ. ευρώ και εκτός από την ΕΤΕπ, χρηματοδοτείται από δύο ακόμα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ που καλύπτει το 35% της δαπάνης και με ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ για το 15%.
Τέλος το υπόλοιπο ποσό των 135 εκατ. ευρώ προορίζεται για τον ΑΔΜΗΕ, ως η δεύτερη δόση, συνολικής χρηματοδότησης 170 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού μέσω της διασύνδεσης των Κυκλάδων στο ηπειρωτικό σύστημα.
Η πρώτη δόση του δανείου αφορούσε μία ομάδα έργων με την ονομασία «Transmission 1» ύψους 70 εκατ. ευρώ, καθώς και το έργο «Διασύνδεση των Κυκλάδων - Φάση Α» ύψους 65 εκατ. ευρώ και είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2014. Με τα αντίστοιχα ποσά δανειοδοτείται τώρα η δεύτερη φάση των έργων, για τα οποία η συνολική εγκεκριμένη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ για το «Τransimission» και σε 130 εκατ. ευρώ για τις «Κυκλάδες».
Ας σημειωθεί ότι η ΕΤΕπ συμμετέχει στη δανειακή χρηματοδότηση και άλλων ενεργειακών έργων στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο αυτή εξετάζει το αίτημα για τη δανειοδότηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Transadriatic Pipeline - TAP.
Χθες στην Κύπρο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπέγραψε συμφωνία χορήγησης δανείου 115 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγη: Ημερησία, της Μανταλένας Πίου [energia.gr]

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου