.

Συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου και Δ. Υψηλάντη – Tι θέματα συζητήθηκαν

Συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου και Δ. Υψηλάντη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31-10-2015 στην Κοινότητα Αγίου Δημητρίου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων: Αγίου Δημητρίου – Ακρινής –Ρυακίου – Τετραλόφου – Καπνοχωρίου – Πολυμυλου – Ποντοκώμης – Μαυροδεντρίου.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τις Κοινότητες και γενικά την ευρύτερη περιοχή, η συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου για τα προβλήματα της καθημερινότητας και κατατέθηκαν προτάσεις για την επίλυση τους.
Συγκεκριμένα έγινε αναφορά:
  1. Για την κατανομή του Ειδικού Αναπτυξιακού Τέλους (Τοπικός Πόρος) και τα προτεινόμενα επιχειρησιακά σχέδια και έργα, που σαφώς και αντιτίθενται στη φιλοσοφία και στο πλαίσιο που θεσπίστηκε το Τέλος (Άρθρο 4: ….Προτεραιότητα δίνεται στις άμεσα πληττόμενες περιοχές ύστερα από αξιολόγηση και των επιπτώσεων που προέκυψαν ή θα προκύψουν στις γειτνιάζουσες περιοχές ….) και αποφασίστηκε ομόφωνα ότι αν δεν τροποποιηθεί η κατανομή ορθολογικότερα, και βέβαια υπέρ των πρώην Ενεργειακών Δήμων, να χρησιμοποιηθεί κάθε πρόσφορο νομικό μέτρο για την διεκδίκηση του (ασφαλιστικά μέτρα).
  2. Θέρμανση: Η οικονομική κρίση που πλήττει τους Έλληνες, σε συνάρτηση με τον μακρύ χειμώνα κυρίως στις βόρειες περιοχές της χώρας μας, πλήττει βάναυσα τους κατοίκους των περιοχών αυτών με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος που απαιτείται για την θέρμανση των κατοικιών τους και να ζούνε μέσα στο κρύο. Απαίτηση των Τοπικών κοινωνιών είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες για Τηλεθέρμανση (στην Τ.Κ. Μαυροδεντρίου υπάρχει μελέτη) ή άλλες φτηνές μορφές ενέργειας, ώστε να βοηθηθούν οι κάτοικοι στο οικονομικό κόστος της θέρμανσης και έτσι να μην υπάρχει μέσα στο Δήμο μας διαχωρισμός των πολιτών σε Α και Β κατηγορίας. Και φυσικά μέχρι να γίνουν τα παραπάνω (χρονοβόρες διαδικασίες) να διεκδικήσουν οι Τοπικές Αρχές, φθηνό ρεύμα για τουλάχιστον 5 μήνες (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ), δικαιότερη επιδότηση πετρελαίου ή ακόμη και καυσόξυλων για την ευρύτερη περιοχή του Δ. Κοζάνης που δεν έχει Τηλεθέρμανση.
  3. Αρδευτικό: Έργο ανάπτυξης για την περιοχή και τους αγρότες που εδώ και χρόνια ακούμε και διαβάζουμε αλλά ποτέ δεν ξεκινάει
  4. Υπόνομοι –Βιολογικός Δ.Ε. Ελλησπόντου: Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες υλοποίησης του (υπάρχει μελέτη)
  5. Μειωμένο Ρεύμα για τους Αγρότες: Για την στήριξη της γεωργίας, αλλά και λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που έχει πλέον ο αγρότης από τις βαθιές γεωτρήσεις για την άντληση των υδάτων, εξαιτίας της δραστηριότητας της Δ.Ε.Η. στην περιοχή.
  6. Ισόρροπη ανάπτυξη έργων-Καθημερινότητα-Υπηρεσίες: Να γίνει αποκέντρωση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων, όπως και αποκέντρωση υπηρεσιών σε κτίρια που υπάρχουν στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα προβλήματα της καθημερινότητας.
  7. Σταυλικές εγκαταστάσεις: Να οριστούν σε συγκεκριμένους χώρους ώστε να μην είναι διάσπαρτες παντού, και φυσικά τα οικονομικά μεγέθη να είναι χαμηλά για τους ενδιαφερόμενους στις συναλλαγές με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  8. Α.Π.Ε. (Ανεμογεννήτριες): Τα έσοδα να πηγαίνουν στην Τοπική Κοινότητα ΠΟΛΥΜΥΛΟΥ για χρήση (όπως είναι θεσμοθετημένο).
  9. Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης: Να γίνει άμεσα αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο Δίκτυο Ύδρευσης στην Τοπική Κοινότητα Ακρινής για λόγους Δημόσιας Υγείας.
  10. Χρέωση ακατάλληλου και επικινδύνου πόσιμου νερού (λόγω Χρωμίου): Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που προέκυψε από την ύπαρξη Χρωμίου στο πόσιμο νερό Κοινοτήτων και την δίκαιη άρνηση των κατοίκων για την μη πληρωμή των Τιμολογίων αυτής της χρονικής περιόδου.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι συναντήσεις Προέδρων με στόχο την κοινή δράση για την επίλυση των προβλημάτων των Κοινοτήτων, αλλά και να γίνει συνάντηση με τον Δήμαρχο ώστε να του γίνει άμεση ενημέρωση για το κάθε θέμα ξεχωριστά και να ακουστούν οι απόψεις του, έτσι ώστε να υπάρξει μια αμφίδρομη ενημέρωση.
Για τις Τοπικές Κοινότητες:
Αγίου Δημητρίου              Ακρινής                            Ρυακίου                     Τετραλόφου
Ο Πρόεδρος                    Ο Πρόεδρος                   Ο Πρόεδρος              Ο Πρόεδρος
Πεχλιβανίδης θεοχάρης   Πουτογλίδης Παύλος  Τηλαβερίδης Κων/νος  Δεληγιάννης Αρίσταρχος

Καπνοχωρίου                  Πολυμύλου                       Ποντοκώμης              Μαυροδεντρίου
Ο Πρόεδρος                     Ο Πρόεδρος                     Ο Πρόεδρος                Ο Πρόεδρος
Μισαηλίδης Ηρακλής     Ταιγανίδης Απόστολος    Μιχαηλίδης Ιωσήφ         Αλμασίδης Χρήστος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου