.

Μήνυμα Παναγιωτάκη με πολλούς αποδέκτες για τα φέσια στη ΔΕΗ και τον ανταγωνισμό στο ρεύμα

«Ο βαθμός είσπραξης των οφειλών προς την ΔΕΗ είναι το πιο άμεσο και σοβαρό πρόβλημα για την Εταιρεία, και η αντιμετώπισή του αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Για το σκοπό αυτό, εντείνουμε τις δράσεις μας έναντι όλων των οφειλετών μας, συμπεριλαμβανομένων των φορέων του Δημοσίου και της Κεντρικής Κυβέρνησης». Η αναφορά αυτή, στη δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη που συνόδευε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου, χαρακτηρίζεται από παράγοντες του χώρου ως ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση.

Η αύξηση στα φέσια των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ φαίνεται ότι απειλούν άμεσα πλέον τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης. Όλο το Δημόσιο, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και περίπου ένας στους τρεις οικιακούς καταναλωτές, έχουν σταματήσει να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί χρέη πάνω από 2,1 δισ ευρώ και η εταιρεία να γράφει ζημιές εκατομμυρίων σε μια περίοδο που λόγω της πτώσης των καυσίμων (φυσικό άεριο και πετρέλαιαιο) θα έπρεπε να έχει μεγάλα κέρδη και να μειώνει τα τιμολόγια του ρεύματος.
Αντ’ αυτού το τελευταίο μόνο τρίμηνο η ΔΕΗ αναγκάστηκε να σχηματίσει στον ισολογισμό της προβλέψεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έναντι του κινδύνου να μην εισπράξει ποτέ μεγάλο μέρος των οφειλών που της χρωστούν οι καταναλωτές. Οι συνολικές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στο 9μηνο του 2015 υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας στο ποσό των 691 εκατ. ευρώ ενώ ως το τέλος του έτους είναι πιθανό σύμφωνα με αναλυτές να ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ! Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η εταιρεία σχηματίζει τόσο υψηλές προβλέψεις. Μόνο για τους πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης (νοικοκυριά και καταστήματα-επιχειρήσεις) οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 408 εκατ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο και 195,3 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας συνολικά στα 603 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει το «κυνηγητό» σε μεγάλους και μικρότερους οφειλέτες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απειλώντας με δεκάδες χιλιάδες αποκοπές ρεύματος, ενώ παράλληλα «τρέχει» και το πρόγραμμα διακανονισμών σε μέχρι και 36 δόσεις για τους οικιακούς καταναλωτές. Ωστόσο λόγω των συχνών «πολιτικών παρεμβάσεων» αλλά και της αντικειμενικής αδυναμίας χιλιάδων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν, η ΔΕΗ δυσκολεύεται να εισπράξει. Πιστεύει, ωστόσο, πως ένα μεγάλο μέρος των οφειλετών είναι σε θέση να ανταποκριθεί και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από το σύνολο των 2,1 εκατ. πελατών χαμηλής τάσης που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι 250.000, δηλ. το 11,9% οφείλει περίπου το 45% της συνολικής οφειλής.

Η ηλεκτρική ενέργεια δεν προσφέρεται για γρήγορο και εύκολο κέρδος

Χαρακτηριστική επίσης είναι η προσδοκία που διατυπώνει ο κ. Παναγιωτάκης ότι «οι αρμόδιες αρχές σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δυνατότητας αλλαγής προμηθευτή, θα προβούν στις δέουσες ρυθμίσεις ώστε αυτή να είναι δυνατή μόνο αφού έχουν τακτοποιηθεί οι υποχρεώσεις προς τον προηγούμενο». Πρόκειται για αναφορά που σχετίζεται με την επερχόμενη ρύθμιση της ΡΑΕ για περιορισμούς στην «κινητικότητα» των πελατών που χρωστούν στον προηγούμενο προμηθευτή, ρύθμιση που απαντάται με επιφυλάξεις (αν όχι με απόλυτη απόρριψη) από τους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτάκης, «η ηλεκτρική ενέργεια δεν προσφέρεται για γρήγορο και εύκολο κέρδος. Οι εμπλεκόμενοι στον τομέα, οφείλουν να κάνουν τις αναγκαίες επενδύσεις και να αναλάβουν το επιβαλλόμενο ρίσκο. Η αγορά δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα ακριβώς γιατί οι ανταγωνιστές μας δεν έχουν ενεργήσει με αυτό το πνεύμα».

Τέλος, και με αφορμή τα μέτρα που προβλέπονται στη Συμφωνία Χρηματοδότησης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τονίζει ότι «η ΔΕΗ υποστηρίζει τον όσο το δυνατό ταχύτερο συνολικό μετασχηματισμό της με τη μετάβαση στο Target Model, τα δε τυχόν μεταβατικά μέτρα θα πρέπει να διέπονται από ορθολογισμό χωρίς να προσθέτουν καμία επιβάρυνση στους καταναλωτές».

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου