ΑΠΕ: Χαλαρώνουν οι όροι για κατοχή αδειών
Χαλαρώνουν οι όροι για την κατοχή αδειών παραγωγής ηλεκτρικού από ΑΠΕ, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη. Η νομοθετική παρέμβαση αφορά τους όρους καταβολής του τέλους για την κατοχή αδειών, ενώ με την ίδια ρύθμιση, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους κατόχους αδειών τις έχασαν επειδή δεν ήταν συνεπείς, προκειμένου να επανακτήσουν τα δικαιώματά τους.
Το μέτρο της καταβολής τέλους εκ μέρους των κατόχων αδειών μονάδων ΑΠΕ, επιβλήθηκε το 2013, ως μέτρο για το «ξεκαθάρισμα» του μητρώου των αδειών από αυτές που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν λόγω οικονομικής αδυναμίας των κατόχων τους και έτσι να αποσυμφορηθούν οι χωρητικότητες που είχαν δεσμεύσει στα δίκτυα.
Εμμέσως δε, επιδιώχθηκε μέσω του μέτρου να καταπολεμηθεί το εμπόριο αδειών από κατόχους που τις απέκτησαν όχι για να επενδύσουν αλλά για να τις εμπορευθούν.Επίσης επέρχονται αλλαγές και στο καθεστώς εγγυοδοσίας για την διακράτηση αδειών.
Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2015 οι διαχειριστές των δικτύων (ΑΔΜΗΕ,ΔΕΔΔΗΕ) δημοσιοποίησαν λίστες με τις άδειες οι οποίες λόγω μη ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του νόμου έχαναν τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, προκύπτει ότι η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρηματικών φορέων δεν προσκόμισαν την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή, λόγω των δυσκολιών της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και ειδικότερα της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει ώριμα για κατασκευή έργα.
Τις δυσκολίες αυτές είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή και οι συλλογικοί φορείς των ΑΠΕ και κυρίως των αιολικών, καθώς τα έργα αυτά έχουν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης, ενώ για την υλοποίησή τους απαιτείται υψηλός τραπεζικός δανεισμός. Ως εκ τούτου, το τέλος και η καταβολή εγγύησης κατέστησε πολλά από αυτά μη υλοποιήσιμα, ενώ προκάλεσε και προβληματισμό σε ξένους επενδυτές που προγραμμάτιζαν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η υποχρέωση καταβολής του τέλους ύψους ενός ευρώ ανά κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος, δημιουργείται για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, μετά την παρέλευση ενός έτους από τη χορήγηση άδειας παραγωγής, για μονάδες ΑΠΕ, που συνδέονται με το Εθνικό Σύστημα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, και για υβριδικούς σταθμούς με σύστημα αντλησιοταμίευσης, μετά την παρέλευση τεσσάρων ετών από τη χορήγηση άδειας παραγωγής και για λοιπούς σταθμούς ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, μετά την παρέλευση τριών ετών από τη χορήγηση άδειας παραγωγής. Λήγει δε η υποχρέωση με την υποβολή της εγγυητικής επιστολής.
Πηγή: euro2day.gr,του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Δημοσίευση σχολίου