Μισό δισ. μέσα σε έξι μήνες μεγάλωσε η μαύρη τρύπα στη ΔΕΗ
Στα 2,5 δισ. ευρώ έχει φτάσει το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών πελατών προς τη ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε η ΓΕΝΟΠ στην επιστολή που έστειλε προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εξυγίανση της αγοράς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή της ΓΕΝΟΠ "για αρκετά χρόνια οι ιδιώτες παραγωγοί απείχαν από την ανάπτυξη εργασιών στον τομέα της λιανικής, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κατέχει όχι μόνο ένα πολύ υψηλό μερίδιο στην αγορά λιανικής, αλλά και να είναι αυτή που εμφανίζεται με ένα δυσθεώρητο ύψος ανεξόφλητων λογαριασμών που αγγίζει τα 2.500.000.000 ευρώ…".
Δηλαδή μέσα στους τελευταίους έξι μήνες από ανεξόφλητες οφειλές στα 2 δισ., είχαμε αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να μετρά πλέον ανεξόφλητες οφειλές διπλάσιες από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο (1,2 δισ. ευρώ). Η νέα έκρηξη στα "φέσια" της ΔΕΗ αφορά τη χρονική περίοδο που επιβλήθηκαν τα capital controls αλλά και η νέα φορολαίλαπα που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και έχει περιορίσει δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Έτσι οι τελευταίοι λογαριασμοί που έφθασαν το φθινόπωρο στους καταναλωτές, συνέπεσαν με τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τόσο του εισοδήματος, όσο και του νέου ΕΝΦΙΑ.
Από την πλευρά τους πηγές της ΔΕΗ δεν επιβεβαιώνουν το νούμερο, αλλά ταυτόχρονα αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών και την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της εισπραξιμότητας, το οποίο θυμίζουμε αποτελούσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές περιπτώσεις όπου η ΔΕΗ προχώρησε σε αποκοπές μετρητών σε πελάτες οι οποίοι συστηματικά δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις, ακόμη και μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, είδαν τους τελευταίους μήνες να κόβεται το ρεύμα. Κάποιοι εξ αυτών προχώρησαν σε διακανονισμούς, οι οποίοι δεν τηρήθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να επανέλθει και να κόψει εκ νέου τις παροχές.
Ως προς τη διάρθρωση των οφειλών των 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες ένα ποσό της τάξης του 1,6 – 1,7 δισ. ευρώ προέρχεται από τη χαμηλή τάση δηλαδή από τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Από τις οφειλές της χαμηλής τάσης, ένα ποσό 350 έως 380 εκατ. ευρώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εισπραχθεί αφού προέρχεται από επιχειρήσεις που έκλεισαν. Ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προέρχεται από τη μέση και την υψηλή τάση, περιλαμβάνοντας μεγαλύτερες επιχειρήσεις μεταποίησης καθώς και ενεργοβόρους βιομηχανικούς κλάδους. Μεγαλο- οφειλέτης τέλος είναι και το Δημόσιο που χρωστά περί τα 250 εκατ. ευρώ εκ των οποίων σχεδόν τα μισά προέρχονται από δημοτικές επιχειρήσεις.
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών της διοίκησης της ΔΕΗ για τον περιορισμό των ανεξόφλητων είχαν ξεκινήσει διασταυρώσεις από το σύστημα SAP, προκειμένου με βάση τα τετραγωνικά και τις καταναλώσεις να εντοπιστούν περιπτώσεις που πιθανόν να μην υπάρχει αντικειμενική αδυναμία αλλά πρόθεση. Οι διασταυρώσεις αυτές έφεραν κάποια αποτελέσματα σε επίπεδο εντυπώσεων (οι περίφημες βίλες, τα ξενοδοχεία της Ρόδου κλπ) όπως φαίνεται ωστόσο από τη συνολική διακύμανση των ανεξόφλητων, δεν έφεραν πραγματική μείωση, αφού ο κύριος όγκος των ανεξόφλητων οφειλών δεν προέρχεται από "μπαταξήδες" αλλά πρωτίστως από οφειλέτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές υποχρεώσεις και τη νέα κυβερνητική φορολαίλαπα.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr, 3/11/2015)
Δημοσίευση σχολίου