.

Βερροιόπουλος: Εντός Ιουλίου το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ - Διορθώνονται ολέθρια λάθη του παρελθόντος

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο στήριξης των ΑΠΕ στάθηκε κατά την ομιλία του στο ελληνογερμανικό συνέδριο «Energy Transitions in Greece and Germany - Perspectives for 2020 and beyond», ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μιχάλης Βερροιόπουλος.
Όπως είπε, το εν λόγω ν/σχ, που αναμένεται μέσα στον Ιούλιο, θα διορθώσει «τα ολέθρια λάθη του παρελθόντος, όπως τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν στον εθνικό λογαριασμό των ΑΠΕ» και την εξάλειψη των υπεραποζημιώσεων για την παραγωγή.

Κατά τη γνώμη του ιδίου «οι τελικοί καταναλωτές δεν μπορούν ως υποζύγια να φορτώνονται τα ελλείμματα του λογαριασμού» και δεν νοείται το κόστος παραγωγής των ΑΠΕ να είναι ίδια με αυτή των ορυκτών καυσίμων.

Τεράστιος ενεργειακός κόμβος η Γερμανία

Στο ίδιο συνέδριο το λόγο έλαβε και ο Andre Poschmann, υπεύθυνος για θέματα ενσωμάτωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, ο οποίος παρουσίασε το παράδειγμα της Γερμανίας στο κομμάτι των ΑΠΕ, μνημονεύοντας την 28η Ιουλίου του 2015, όταν και το 85% της παραγωγής ενέργειας προήλθε από ΑΠΕ.

Ο κ. Poschmann στάθηκε στην αναπτυξιακή πλευρά των ΑΠΕ, τονίζοντας πως έχει ανοίξει μία καινούργια αγορά εργασίας με χιλιάδες νέες θέσεις, και πως η Γερμανία έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο ενεργειακό κόμβο στην κεντρική Ευρώπη με αξιοσημείωτο εξαγώγιμο προϊόν. Στόχος πλέον, κατά τον ίδιο, είναι «πρώτον, να ωριμάσει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεύτερον η αγορά των ΑΠΕ να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες των τελικών καταναλωτών», με ιδιαίτερη στόχευση στην αποθήκευση ενέργειας.

Το αποκεντρωμένο μοντέλο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας που εφαρμόζεται στη Γερμανία παρουσίασε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας, Nils Boenigk. Τονίζοντας ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας καλύπτονται ήδη κατά 30% από ΑΠΕ, ο κ. Boenigk εξήγησε πως η παραγωγή τους λειτουργεί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. "Κλειδί" αποτελεί πάντα ο δήμος ο οποίος μπορεί να παίξει τόσο το ρόλο του εγκαταστάτη (καθώς έχει διαθέσιμη δημόσια γη), του παραγωγού με ανταγωνιστικές τιμές, του καταναλωτή για τις δημοτικές ανάγκες, αλλά και δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου