.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο των ΑΠΕ για αιολικά, φωτοβολταϊκά και μονάδες βιομάζας

Μετά από πολύμηνη κυοφορία, το νέο καθεστώς ενίσχυσης των ΑΠΕ φτάνει επιτέλους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στα τέλη της εβδομάδας και πρόκειται να ψηφιστεί με διαδικασία κατεπείγοντος, αφού αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα του μνημονίου για να λάβουμε τη δεύτερη δόση.

Το νομοσχέδιο, αν και αντιμετωπίστηκε αρχικά με καχυποψία από αρκετούς παράγοντες της αγοράς, δεν φαίνεται να επιφυλάσσει τελικά δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επενδυτές. Η αλήθεια είναι πως καταβλήθηκε προσπάθεια από παράγοντες του ΥΠΕΝ να υπάρξει μια κατά το δυνατόν ομαλή μετάβαση από το παλιό καθεστώς των σταθερών τιμών πώλησης (feed-in-tariffs) στο νέο καθεστώς των διαφορικών προσαυξήσεων (feed-in-premium) και των μειοδοτικών διαγωνιστικών διαδικασιών.

Πιο ανήσυχοι δείχνουν οι επενδυτές των αιολικών, αφού δεν γνωρίζουν ακόμη πότε και με ποιους όρους θα ενταχθούν στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Το νομοσχέδιο αναφέρει πως κάτι τέτοιο θα ξεκινήσει το 2017 (πιθανότατα προς τα τέλη του έτους) αφού πρώτα υπάρξει μια σχετική απόφαση της ΡΑΕ (η οποία θα πρέπει να ανακοινωθεί πριν τα τέλη Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους). Η βασική ανησυχία των επενδυτών αιολικών έχει να κάνει με το πώς θα εφαρμοστεί η ενίσχυση μέσω feed-in-premium αφού σήμερα δεν υπάρχει ούτε καν ένα σχέδιο για τις συμβάσεις που θα υπογράφουν τα νέα έργα (αναμένονται μετά το φθινόπωρο). Έτσι φοβούνται πως ίσως χαθεί μια ολόκληρη χρονιά με αρκετά ώριμα έργα να κινούνται σε καθεστώς αβεβαιότητας. Πάντως, τα έργα ΑΠΕ που έχουν υπογράψει συμβάσεις αγοροπωλησίας ως τα τέλη του 2015, διασφαλίζουν τις παλιές ταρίφες εφόσον κατασκευαστούν και τεθούν σε λειτουργία (κανονική ή δοκιμαστική) μέχρι τις 30/6/2018.

Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για το μέλλον των παλιών αιολικών που λειτουργούν εδώ και 15-20 χρόνια και λήγουν σύντομα οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Οι επενδυτές αυτοί θα έχουν δύο επιλογές: είτε να συνεχίσουν να λειτουργούν πέραν της 20ετίας ως έχουν, πουλώντας όμως την ενέργεια, όχι με τις τρέχουσες ταρίφες αλλά σε τιμές χονδρεμπορικής αγοράς, είτε να προχωρήσουν σε repowering, ανανεώνοντας τον εξοπλισμό και υπογράφοντας νέες συμβάσεις με νέους πλέον όρους.

Σε ότι αφορά στα έργα βιομάζας-βιοαερίου, μετά το αρχικό σοκ που υπέστησαν ορισμένοι επενδυτές από την προτεινόμενη μείωση των ταριφών για νέα έργα, επανήλθε η τάξη αφού το υπουργείο αποδέχθηκε τελικά να προσαρμόσει τα επίπεδα των ενισχύσεων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη πάντως είναι η αγορά φωτοβολταϊκών η οποία αναμένει την επανεκκίνηση μετά από στασιμότητα τριών χρόνων. Το ΥΠΕΝ αγωνιά για την επιτυχία του πρώτου πιλοτικού διαγωνισμού για φωτοβολταϊκά που θα γίνει προς τα τέλη του 2016, αφού τυχόν αστοχία θα επηρεάσει και τους μελλοντικούς διαγωνισμούς. Δεδομένου ότι υπήρξε πάγωμα των αδειοδοτήσεων νέων έργων την περίοδο 2012-2014, έχουν απομείνει πλέον λίγα ώριμα έργα που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Ουσιαστικά η αγορά θα πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν για να βρει ένα νέο βηματισμό.

Η δημοπρατούμενη ισχύς στην πρώτη πιλοτική διαδικασία θα είναι 40 MW ή μεγαλύτερη, ενώ θα υπάρξουν δύο κατηγορίες έργων (μεγαλύτερα και μικρότερα του 1 MW). Οι επενδυτές που έχασαν τις προσφορές όρων σύνδεσης τον περασμένο Φεβρουάριο επειδή δεν κατέβαλαν εγγυητικές επιστολές θα έχουν δικαίωμα να τις επανακτήσουν εφόσον καταβάλουν εγγυητικές πριν το διαγωνισμό. Θα δοθεί επίσης επαρκής χρόνος (18-24 μήνες) για την υλοποίηση των έργων που θα επιλεγούν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Πάντως, στο χώρο των φωτοβολταϊκών υπάρχει γκρίνια γιατί το υπουργείο έχει παραπέμψει στις καλένδες το θέμα των νέων μικρών φωτοβολταϊκών (με ισχύ κάτω από 500 kW) και τα οποία σήμερα δεν λαμβάνουν ικανές ενισχύσεις που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Το ΥΠΕΝ πρόκειται να δει το θέμα μετά την υλοποίηση του πρώτου πιλοτικού διαγωνισμού, κάτι που δεν ικανοποιεί εκείνες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στα μικρομεσαία έργα και όχι στα μεγάλα που καλύπτουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου