.

"'Ησσονος σημασίας" η συμβολή της τέφρας στο εξασθενές χρώμιο των νερών, λέει η μελέτη του ΕΜΠ (video)

Τα πετρώματα και όχι η τέφρα, από τα εργοστάσια της ΔΕΗ, ευθύνονται για το εξασθενές χρώμιο που εντοπίζεται σε σημεία της λεκάνης Σαριγκιολ, μολύνοντας το νερό του Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου και Ακρινής.

Τα παραπάνω είναι όσα συμπερασματικά αναφέρει η μελέτη του ΕΜΠ, που παρουσιάστηκε στην αίθουσα της παλιάς νομαρχίας. Την παρουσίαση της μελέτης που παρήγγειλε η ΔΕΗ, κάνει η μελετητική ομάδα του Μετσόβειου , ενώ παρόντες είναι οι κάτοικοι της περιοχής, ο δήμαρχος Κοζάνης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και άλλοι φορείς. Όπως είπε η επίκουρος καθηγήτρια Μαρία Περάκη, η συνεισφορά της τέφρας στο εξασθενές χρώμιο κρίνεται ως ήσσονος σημασίας, με βάση μετρήσεις υγρών και στερεών μετρήσεων, τόσο στη ΔΕΗ όσο κ σε ΑΗΣ και αλλού.

Αναλυτικότερα, η κ. Περάκη είπε αναλυτικά τι αφορά η έρευνα και που έγιναν μετρήσεις, λέγοντας πως: "η μελέτη ξεκίνησε την άνοιξη του 2014 και είχε ως στόχο να μελετήσουμε τον βαθμό αλληλεπίδρασης φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νερών της περιοχής της λεκάνης Σαριγκιόλ. Κάναμε εκτεταμένη δειγματοληψία των νερών της περιοχής, κυρίως επικεντρωθήκαμε στις θέσεις που είχε αναφερθεί πρόβλημα σε χρώμιο, θέσεις γνωστές και από προγενέστερες έρευνες. Κάναμε εκτεταμένη δειγματοληψία από νερά από φυσικές πηγές στο Βέρμιο, νερά μέσα από ορυχεία, νερά από φυσικές τροφοδοσίες μέσα από ορυχεία, από το ρέμα Σουλού, αλλά και δειγματοληψία σε στερεά δείγματα, στους ορεινούς όγκους Βερμίου, στο Νότιο τμήμα Δρεπάνου. Επίσης, στα εδάφη, στους λιγνίτες και εντός των ορυχείων".

Ως προς τα αποτελέσματα της μελέτης, βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε ολικό και εξασθενές χρώμιο, βρέθηκαν σε γεωτρήσεις της περιοχής Αγίου Δημητρίου, Ακρινής και Ρυακίου, επίσης, σε γεωτρήσεις στα κοίλα, σε φυσικές πηγές Βερμίου, σε φυσικές αργιλικές πηγές μέσα στα ορυχεία. Σύμφωνα πάντα με την ίδια, δεν βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε αντίστοιχους σταθμούς, ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Καρδιάς και ΛΙΠΤΟΛ, σε παραγωγή λιγνίτη, τέφρας και σημείο μεταφόρτωσης. Επίσης, δεν βρέθηκε στο ρέμα Σουλού, σε τρία σημεία. "Σε συνδυασμό με το υψηλό χρώμιο που υπάρχει στα φυσικά πετρώματα, που αντίστοιχα περνούν και στα εδάφη, πιστεύουμε ότι η κύρια πηγή χρωμίου στα νερά, είναι τα φυσικά πετρώματα της περιοχής , που παίζουν τον κύριο ρόλο . Εκτιμούμε ότι η επίδραση της τέφρας είναι ήσσονος σημασίας, γιατί και σε αντίστοιχα περιβάλλοντα από τέφρα δεν βρήκαμε χρώμιο στα νερά. Επίσης, βρήκαμε μια συσχέτιση του χρωμίου με τα νιτρικά ιόντα και φώσφορο, που υποδεικνύουν μια επίδραση αγροχημικών προϊόντων, κάτι που χρίζει διερεύνησης", όπως είπε συμπερασματικά η ίδια.

Η ΔΕΗ παρουσίασε τη μελέτη που θα παραλάβει τον ..Σεπτέμβριο! Αντιδράσεις Πλακεντά -Ιωαννίδη

Τις αντιδράσεις από πλευράς περιφέρειας και Δήμου Κοζάνης για το γεγονός ότι δεν παρέλαβαν αντίγραφο της μελέτης που παρουσίασε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της ΔΕΗ, που αφορά τη μέτρηση το εξασθενές χρώμιο στη Λεκάνη Σαριγκιόλ και στα χωριά περιοχής Αγίου Δημητρίου, εξέφρασαν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, όσο και ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Η απάντηση της ΔΕΗ ήταν πως η μελέτη θα παραληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 και αυτή τη φάση βρίσκεται στο στάδιο παραλαβής με προσθήκες και επισημάνσεις που ζήτησε η Επιστημονική Ομάδα παραλαβής της μελέτης. Αυτό έγειρε αντιδράσεις μεταξύ των φορέων αλλά και των κατοίκων που παραβρίσκονταν στην αίθουσα και άκουσαν με μεγάλη προσοχή την παρουσίαση των ευρημάτων των ερευνητών του ΕΜΠ.

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης, μάλιστα, έκανε λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων από πλευράς ΔΕΗ, ενώ ο Παναγιώτης Πλακεντάς ρώτησε τη ΔΕΗ αν έχει κάτι να κρύψει και τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτός ο χειρισμός, επισημαίνοντας ότι στην αντίστοιχη μελέτη που παρουσιάστηκε από το ΑΠΘ, για λογαριασμό Δήμου, ΔΕΥΑΚ και Περιφέρειας, δόθηκαν αντίγραφα όλης της μελέτης από πριν. "Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με την έννοια να έχει παραληφθεί στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης σύμβασης που υπάρχει μεταξύ της ΔΕΗ και του ΕΜΠ. Υπάρχει μ ια επιστημονική ομάδα που επιβλέπει τη Μελέτη, επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας είναι ο κ. Δημητρακόπουλος. Υπάρχει μια Επιτροπή Παραλαβής της μελέτης και αυτό έχει κάποιες γραφειοκρατικές διαδρομές. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράψαμε με το Πολυτεχνείο, η διορία που έχουμε για την παραλαβή της μελέτης είναι τέλη Σεπτεμβρίου. Το ερευνητικό έργο ολοκληρώθηκε λίγες μέρες πριν και η ΔΕΗ ανακοίνωσε το έργο ολοκληρώθηκε. Όταν ήρθαμε με την πρόσκλησή σας στην παρουσίαση της μελέτης του ΑΠΘ, ο προηγούμενος περιφερειάρχης ζήτησε να παρουσιαστεί η μελέτη την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να είχαμε την μελέτη έτοιμη, αλλά προτιμήσαμε να δοθεί προτεραιότητα στη διαδικασία της παρουσίασης, να μη φανεί ότι κρύβουμε κάτι", είπε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια περιβάλλοντος της ΔΕΗ βασιλική Τσαδάρη, απαντώντας στα ερωτήματα.

Ξεσπούν οι κάτοικοι των περιοχής Αγίου Δημητρίου: "Μας καταράστηκε ο θεός να έχουμε μόνο εμείς χρώμιο στην περιοχή;"

Δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από τους κατοίκους των περιοχών Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου και Ακρινής μετά την παρουσίαση των ευρημάτων της μελέτης του ΕΜΠ (για λογαριασμό της ΔΕΗ) για την προέλευση του εξασθενούς χρωμίου στα νερά της περιοχής.

Η κάτοικοι έκαναν λόγο και για παλαιότερες μετρήσεις που έγιναν από τη ΔΕΗ στα νερά της περιοχής, για τα νερά του χρωμίου, με τον πρόεδρο του Ρυακίου να σχολιάζει δεικτικά πως "ο καθένας που πληρώνει, αυτή τη μελέτη βγάζει...". Απορία στα όσα είπαν οι μελετητές πως υπάρχουν και ανθρωπογενείς αιτίες μόλυνσης με εξασθενές χρώμιο , λχ τα λιπάσματα των αγροτών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου κ. Πεχλιβανίδης , απορώντας γιατί τα λιπάσματα και τα πετρώματα ευθύνονται για το εξασθενές χρώμιο μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. "Πως γίνεται σε όλη την περιοχή να υπάρχουν αυτά τα πετρώματα, αλλά στον Άγιο Δημήτριο, Ρυάκιο, Ακρινή να έχουμε τόσο μεγάλες τιμές;". Επίσης, ο ίδιος είπε σε έντονο ύφος πως "να μας πει κάποιος τι έφταιγε, τι φταίει και τι μπορούμε να κάνουμε . Δεν μπορεί να μας καταράστηκε ο θεός να έχουμε μόνο εμείς χρώμιο στην περιοχή μας! ". Ο ίδιος εξέφρασε, επίσης, αντιδράσεις γιατί δεν κάλεσε προσωπικά τους κατοίκους η ΔΕΗ, παρά μόνο οι ίδιοι ενημερώθηκαν μέσω του τύπου για την παρουσίαση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου περιβάλλοντος Ακρινής κ. Πουτακίδης, αναρωτήθηκε για παλαιότερες μελέτες που έγιναν, ρωτώντας από πότε ήξερε η ΔΕΗ και οι φορείς ότι υπάρχει χρώμιο στο νερό των χωριών της περιοχής. Ρώτησε, επίσης, πόσες μελέτες παρήγγειλε η ΔΕΗ στο Μετσόβειο και πότε έγιναν οι μετρήσεις . "Όλοι φταίνε για την τέφρα, οι άνθρωποι, τα λιπάσματα, τα πετρωματα, εκτός από την τέφρα;", αναρωτήθηκε. Επίσης, ο κ. Τεντζογλίδης είπε πως στον ταινιόδρομο Α9 ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου γίνεται προσωρινή απόθεση τέφρας , υπήρξαν μεγάλα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου