ΔΕΗ: Παρήγγειλε επιδημιολογική μελέτη για την περιοχή - Τι απαντά στις αναφορές για τις επιπτώσεις για την υγεία στην περιοχή
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
17 Ιουλ 2016
Με την παραγγελία επιδημιολογικών μελετών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που θα στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, απαντά η ΔΕΗ στη WWF, σχετικά με τη μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα και κάνει λόγο για θανάτους στον Άγιο Δημήτριο, τους οποίους αποδίδει στη λιγνιτική δραστηριότητα.
Η διευθύντρια Υγιεινής και Ασφάλειας της ΔΕΗ Μαρία Τολάκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Π» υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε ούτε να αποσιωπούμε τα προβλήματα ούτε να δημιουργούμε πανικό χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη», καθώς αυτό που κυκλοφόρησε στηρίχτηκε σε ένα θεωρητικό μοντέλο το οποίο αναπτύχθηκε στη Γερμανία. Μ’ αυτό μόνο το θεωρητικό μοντέλο καταλήγουν σε κάποια τρομακτικά συμπεράσματα του τύπου ότι στον Άγιο Δημήτριο είχαμε το 2013 260 θανάτους, 95.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία με παιδικό άσμα, 450 εκ. ευρώ δαπάνες στο σύστημα υγείας κ.λ.π.». Δυστυχώς – πρόσθεσε η κ. Τολάκη – ότι «πρέπει να σκεφτόμαστε και την πραγματικότητα, γιατί τα θεωρητικά μοντέλα βγάζουν κάποια συμπεράσματα. Εάν τα συμπεράσματα συμπίπτουν ή δεν συμπίπτουν με την πραγματικότητα, κατά τη γνώμη τους τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Δεν είναι έτσι όταν μιλάμε για την υγεία, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι».
Αναφέρθηκε στους γιατρούς εργασίας και στις νοσηλεύτριες που υπάρχουν στη ΔΕΗ, όπου γίνεται προληπτικός έλεγχος και υπάρχουν φάκελοι υγείας για κάθε εργαζόμενο. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν και σ’ αυτά να στηριχθούν οι επιδημιολογικές μελέτες επί πραγματικών δεδομένων και όχι επί θεωρητικών».
Στη συνέχεια η διευθύντρια Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ότι με έγγραφο που έστειλε πριν από λίγες ημέρες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σ’ άλλους φορείς, ζητά απ’ αυτούς να παραγγείλουν επιδημιολογικές μελέτες που θα βασίζονται σε στοιχεία εικοσαετίας, τις οποίες μελέτες η ΔΕΗ θα στηρίξει με κάθε τρόπο. Ειδικότερα είπε: “Στείλαμε έγγραφο προ ημερών, με το οποίο προτείνουμε να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες , όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αρμόδιοι για να κάνουν επιδημιολογικές μελέτες είναι οι θεσμοί. Ο εργοδότης που εν δυνάμει ενοχοποιείται δεν είναι αυτός που θα αναλάβει να κάνει τη μελέτη. Αρμόδιες είναι οι ιατρικές σχολές, οι περιφέρειες, οι επιστημονικοί φορείς . Όμως η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις, με βάση τα αποτελέσματα των παθολογικών ευρημάτων που υπάρχουν και σε συνεργασία, να γίνουν. Υπάρχει η διάθεση να γίνουν πραγματικές επιδημιολογικές μελέτες που θα έχουν ένα βάθος χρόνου, τουλάχιστον 20ετία, για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μη δημιουργήσουμε πανικό στον κόσμο και δημιουργήσουμε συμπεράσματα μόνο από την πανικό».
Δημοσίευση σχολίου