.

Το 1ο τρίμηνο του 2017 η προκήρυξη του νέου ''εξοικονομώ''' - τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αναμένεται να γίνει η προκήρυξη του νέου προγράμματος "Εξοικονομώ κατ' οίκον", μέσω του οποίου θα διατεθούν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ενώ εκτιμάται να κινητοποιηθούν συνολικά, με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματος θα ωφεληθούν κοντά στις 40.000 κατοικίες, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης αναμένεται να αγγίξει το 70%, ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κατοικία τις 25.000 ευρώ, ενώ η διαδικασία της αίτησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του προγράμματος:

  • Το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα παραμένει το βασικό κριτήριο για την κατάταξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιδότησης. Ωστόσο στο νέο πρόγραμμα, θα προστεθεί και η παράμετρος των προστατευόμενων μελών. Δηλαδή όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό επιχορήγησης, το οποίο μπορεί να φθάσει στο 70%.
  • Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κατοικία είναι οι 25.000 ευρώ.
  • Η δανειοδότηση από τράπεζες δεν θα είναι υποχρεωτική. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ίδια κεφάλαια σε συνδυασμό με την επιχορήγηση προκειμένου να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό των επιλέξιμων δαπανών.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη ενεργειακού συμβούλου για την προετοιμασία της αίτησης.
  • Η εξοικονόμηση ενέργειας και η διασφάλιση της υλοποίησης των επεμβάσεων θα πιστοποιείται από ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις
  • Θα υπάρχει δυνατότητα για μόνο μία αίτηση ανά ενδιαφερόμενο, με εξαίρεση την περίπτωση αίτησης από το σύνολο των ιδιοκτητών πολυκατοικίας.
  • Ο συνδυασμός επιχορήγησης και επιστρεπτέας ενίσχυσης κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 50:50.
  • Θα γίνει επικαιροποίηση των τρεχουσών τιμών για τα είδη που επιχορηγούνται (για το κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις). Επίσης τα επιλέξιμα προϊόντα καθώς και οι αντίστοιχες τιμές αυτών θα επικαιροποιηθούν.

Σημειώνεται πως το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον" θα διαθέσει – με τη μορφή επιχορηγήσεων και επιστρεπτέων ενισχύσεων μέσα από το Ταμείο "Εξοικονομώ κατ' οίκον" καθώς και με τη μορφή της συγχρηματοδότησης – κοντά στα 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα κινητοποιηθούν συνολικά, με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου