.

Σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο η δημιουργία Επιτροπής για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό

Πολύ σύντομα, μέσα στο Φεβρουάριο, θα δημιουργηθεί με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου η Επιτροπή που θα αναλάβει την εκπόνηση του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού. Στη συνέχεια με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα οριστούν τα μέλη της, τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών της κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η όλη διαδικασία είναι έτοιμη, αφού δουλεύονται ήδη οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας είναι η υποχρέωση της χώρας να παρουσιάσει μέσα στο 2017 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως προβλέπει, για όλες τις χώρες της Ε.Ε. το «χειμερινό πακέτο» που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν και ο χρονικός ορίζοντας με βάση τον οποίο θα δουλέψει σενάρια η Επιτροπή θα είναι το 2030.

Η Επιτροπή θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να παρουσιάσει πρόταση, βασισμένη στα νέα δεδομένα και ανάγκες, που θα απαντάει στα βασικά ερωτήματα σχετικά με το βέλτιστο μείγμα του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της χώρας, τις απαραίτητες επενδύσεις και τις αναγκαίες υποδομές, στο πλαίσιο πάντα των κατευθύνσεων και των δεσμεύσεων της Ε.Ε.

Κεντρικοί στόχοι, μαζί με την διασφάλιση της σταδιακής επέκτασης του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών, είναι η επίτευξη ενός ισορροπημένου μείγματος τεχνολογιών παραγωγής, οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση, η αύξηση της διαφοροποίησης των συμβατικών πηγών ενέργειας με την κατασκευή αγωγών, εγκαταστάσεων διύλισης ή αποθήκευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου, τα διασυνδεδεμένα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα ικανά να απορροφούν τις διακυμάνσεις στην παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες και αποκεντρωμένες πηγές.

Ταυτόχρονα θα τεθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία σύγχρονης αγοράς (δευτερογενής, εξισορρόπησης κ.λπ.) τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο αέριο.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η πρόσφατη – και ακόμα παρούσα - κρίση ενεργειακού εφοδιασμού έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της, αλλά και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «διδάγματα» που θα ληφθούν υπόψη στον Ενεργειακό Σχεδιασμό.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου