Elpedison: Κινήσεις προετοιμασίας ενόψει "Μικρής ΔΕΗ"
Ετοιμη απέναντι στο υπαρκτό, όπως εκτιμούν στελέχη της, σεναρίου επαναφοράς του σχεδίου της "Μικρής ΔΕΗ", επιθυμεί να είναι η Elpedison, και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ξεκινά να καταρτίζει το δικό της πλάνο.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" στην συνάντηση που είχαν στελέχη της εταιρείας την Παρασκευή στο Μιλάνο με την διοίκηση της μητρικής Edison, κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης μετόχων του ιταλικού ομίλου, με αντικείμενο την στρατηγική της τρέχουσας χρονιάς.
Στις επαφές τους με την διοίκηση της ιταλικής εταιρείας που ελέγχεται από την γαλλική EDF, τα στελέχη της ελληνικής πλευράς, του κοινού σχήματος Edison και ΕΛΠΕ, επεσήμαναν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι εφόσον οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν πετύχουν τους δεσμευτικούς στόχους ως προς την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, τότε είναι αναμενόμενο να ξαναέλθει στο προσκήνιο η λύση της Μικρής ΔΕΗ.
Και υπό αυτή την έννοια, η πιο σωστή κίνηση για την Elpedison, είναι σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να προετοιμαστεί από τώρα απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκπονώνοντας το δικό της σχέδιο. Τα πάντα φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο στο προς πώληση μείγμα μονάδων, θα συμπεριλάβει η ΔΕΗ και υδροηλεκτρικά, προϋπόθεση που όπως λένε οι ίδιες πηγές, έχει καταστήσει σαφή η Elpedison, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.
Εξελίξεις πάντως δεν πρέπει να αναμένονται πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 οπότε και θα υπάρχει μια σαφέστερη τάση για την πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. Η θέση άλλωστε της κυβέρνησης είναι να επαναξετάζονται ανά εξάμηνο τόσο η μείωση μεριδίου της ΔΕΗ, όσο και η αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, και αναλόγως να αποφασίζονται οι περαιτέρω κινήσεις. Επιπλέον κάθε Ιούνιο η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη, με βάση το σχετικό νόμο, να σταθμίζει και αξιολογεί την πορεία της αγοράς. Τυχόν μην κάλυψη του δεσμευτικού στόχου, εκτιμάται ότι θα εντείνει τις πιέσεις για συμπράξεις ΔΕΗ-ιδιωτών, και γιατί όχι για σενάρια τύπου Μικρής ΔΕΗ. Ο Δεκέμβριος πάντως έκλεισε με το μερίδιο της ΔΕΗ στο 89,83% έναντι στόχου για 87,24%.
Η συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στο Μιλάνο δεν είναι φυσικά καινούργια. Το θέμα της σύμπραξης ΔΕΗ- Elpedison τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι τον Οκτώβριο του 2015 όταν ο επικεφαλής της πρώτης Μ. Παναγιωτάκης είχε επισκεφθεί τα γραφεία της τελευταίας στο Μιλάνο. Το ίδιο αντικείμενο είχε και η επίσκεψη της διοίκησης των ΕΛΠΕ επίσης στο Μιλάνο λίγους μήνες μετά. Μάλιστα, οι τότε συζητήσεις και επαφές είχαν και τη στήριξη του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη.
Το αντικείμενο της συνεργασίας αφορούσε την δημιουργία κοινοπραξίας στην οποία η Elpedison θα συνεισέφερε τις δύο μονάδες φυσικού αερίου σε Θίσβη και Θεσσαλονίκη συνολικής ισχύος 820 MW και η ΔΕΗ τη λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας "Μελίτη 1", όπως και τον σταθμό στο Αμύνταιο. Επίσης, είχαν συμφωνηθεί τα ποσοστά συμμετοχής, με τη ΔΕΗ να αποδέχεται μειοψηφική συμμετοχή, προκειμένου το σχέδιο να έχει την έγκριση της Ε.Ε. Τελικά το σχέδιο δεν προχώρησε, καθώς, σύμφωνα με τα όσα είχαν τότε διαρρεύσει, δεν κατέστη δυνατό να πειστεί η ΔΕΗ να συνεισφέρει στο νέο σχήμα και υδροηλεκτρική μονάδα, κάτι το οποίο αποτελούσε προαπαιτούμενο για την Elpedison.
energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου