.

Η Βουλγαρία ξεπέρασε την Ελλάδα και στη διαχείριση απορριμμάτων

Τη στιγμή που οι μεγαλύτερες ελληνικές περιφέρειες, όπως της Αττικής και της Πελοποννήσου κινδυνεύουν να πνιγούν στα σκουπίδια ή πνίγονται ήδη στα σκουπίδια, η Βουλγαρία καταγράφει σημαντική πρόοδο (και) στο συγκεκριμένο τομέα.


Η γειτονική χώρα για το 2016, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, κατέλαβε την 39η θέση ως προς την ευκολία επιχειρηματικής δραστηριοποίησης μεταξύ 190 χωρών, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται εικοσιδύο θέσεις χαμηλότερα, στην 61η θέση.

Τα σκουπίδια είναι χρυσός

Σημαντική πρόοδο καταγράφει η γειτονική χώρα και στο πεδίο διαχείρισης απορριμμάτων, διαθέτοντας από τον Σεπτέμβριο του 2015 σε λειτουργία μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως μονάδες μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας με δυναμικότητα 410.000 τόνων. Το έργο αυτό που είναι επένδυση, ύψους 177 εκατ. ευρώ, και έχει συμβάλει στη βελτίωση των επιδόσεων της Βουλγαρίας ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων έχει κατασκευάσει η κοινοπραξία Άκτωρ-Ηλέκτωρ.

Πρόσφατα απέκτησε πιστοποιητικό απόδοσης, έχοντας επεξεργαστεί έως σήμερα 222.000 τόνους αποβλήτων, διαδικασία που "έδωσε" 105.000 τόνους αποβλητογενούς καυσίμου RDF το οποίο είναι αξιοποιήσιμο από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με το Δήμο Σόφιας, σχεδιάζεται η κατασκευή μονάδας αξιοποίησης του RDF στην εταιρεία θερμικής ενέργειας της πόλης στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον" 2014–2020.

Η εν λόγω μονάδα διαχείρισης αποβλήτων υπολογίζεται ότι παράγει 5.460 Mwh ενέργειας, ποσότητα η οποία είτε θα καθίσταται εμπορεύσιμη (περίπου 4.560 Mwh) είτε θα αξιοποιείται για τις ανάγκες του ίδιου του εργοστασίου (900 Mwh).

Παράλληλα, εκτιμάται ότι από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας, υπήρξαν κέρδη άνω των 230 χιλιάδων ευρώ, ενώ επαναξιοποιήθηκαν περισσότεροι από 90.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών.

Σε 21 μήνες

Οι υπογραφές μεταξύ της κοινοπραξίας Άκτωρ-Ηλέκτωρ και του δήμου Σόφιας για την μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία της μονάδας μπήκαν τον Δεκέμβριο του 2013. Το εργοστάσιο του οποίου τα κτήρια είναι εμβαδού 29.700 τ.μ. κατασκευάστηκε σε 21 μήνες, χρονικό διάστημα αποπεράτωσης το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί επίτευγμα.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία "σέρνονται" οι τέσσερις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) απορριμμάτων σε Πελοπόννησο, Ήπειρο, Σέρρες και Ηλεία με συνολικό προϋπολογισμό 285 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή στη χώρα κατασκευάζεται μία μόνο σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου