.

Οι δύο γραμμές επιλογών στον ΣΥΡΙΖΑ για τις μονάδες της ΔΕΗ και το ερώτημα για την Elpedison

Oι λεγόμενες ζυμώσεις μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την ώρα που οι δανειστές έχουν κοινοποιήσει τα ζητούμενά τους με έναρξη της διαδικασίας τον Οκτώβριο (market test) και ολοκλήρωση τον Μάρτιο του 2018, δηλαδή σε έναν χρόνο από σήμερα.
Η πρώτη γραμμή του κυβερνητικού επιτελείου είναι πώληση μονάδων, μόνο όμως λιγνιτικών και συγκεκριμένα των μονάδων Αμύνταιο 1 και 2, που έχουν περιορισμένο προσδόκιμο ζωής μέχρι το 2020.
Άρα θα πουληθούν μεν φθηνά, αλλά θα χρειαστούν επενδύσεις.
Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, μετακυλίωντας την πραγματοποίηση του market test για τις λιγνιτικές μονάδες. Ελπίζει έτσι ότι θα καθυστερήσει και θα μεταθέσει τις όποιες εξελίξεις αφορούν τις υδροηλεκτρικές μονάδες, για αργότερα.
Οι Θεσμοί όμως επιμένουν να γίνει νωρίτερα το market test, στο πλαίσιο του οποίου θα καταγραφούν οι προθέσεις των επενδυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στον Αγιο Δημήτριο και τη Μελίτη 1.
Πάντως κατά τη Β΄ Αξιολόγηση θα συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο κι όχι οι μονάδες.
Εξάλλου ο Πάνος Σκουρλέτης τάχθηκε κατά της πώλησης μονάδων, ο Στέργιος Πιτσιόρλας έθεσε προτεραιότητα στην ισχυροποίηση της ΔΕΗ αφήνοντας ανοικτή την όποια εξέλιξη, ενώ και ο Γιάννης Τσιρώνης μίλησε για ανάγκη απαλλαγής (κλεισίματος) της  ΔΕΗ από λιγνιτικές μονάδες.
Ο οικολόγος αναπληρωτής υπουργός ενδιαφέρεται προφανώς για την στροφή της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές και δεν θεωρεί κόκκινη γραμμή την πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Ο Γιώρος Σταθάκης θα έχει αύριο επαφές με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία με στόχο να καλλιεργήσει το κλίμα και να περιορίσει τις αντιδράσεις .

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα καθώς αναμένεται ότι οι Θεσμοί θα πιέσουν για τα υδροηλεκτρικά.
Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει ένα δεύτερο σχέδιο που θα υιοθετηθεί, εφόσον όπως έχει γράψει το Worldenergynews.gr από την Πέμπτη 23/3/2017, επικρατήσει η διαπραγματευτική γραμμή ανταλλαγής του ενεργειακού με κέρδη στο εργασιακό για την επίτευξη Συμφωνίας.

Παράλληλα σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο εξετάζονται πολλές λύσεις με βάση την δημιουργία τριών εταιρικών σχημάτων προς πώληση.
Πρόκειται για τρεις "μικρές ΔΕΗ" κατά το μοντέλο που είχε προτείνει πριν από περίπου τρία χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά, με τη διαφορά ότι η μία Μικρή ΔΕΗ θα "σπάσει" σε τρία κομμάτια.
Οι μονάδες που έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση να ενταχθούν στις νέες "μικρές ΔΕΗ" και εν συνεχεία να πουληθούν είναι το Αμύνταιο 1 και 2 από τις λιγνιτικές, δυναμικότητας 273 MW έκαστη και το Πουρνάρι 1 και 2, συνολικής δυναμικότητας 330 MW  από τις υδροηλεκτρικές.
Και αυτό εφόσον η Συμφωνία προχωρήσει σε τέτοιο επίπεδο.
Επιχειρείται να εξαιρεθούν κατ' αρχάς από τις πωλήσεις οι μονάδες φυσικού αερίου της επιχείρησης, οι οποίες διαθέτουν την πλέον προηγμένη τεχνολογία.

Η μάχη Σταθάκη

Ο υπουργός Ενέργειας στοχεύει στην μη πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Σαν βάση του σκεπτικού υιοθετούνται οι αποφάσεις του συμβουλίου Επικρατείας για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.
Είναι άγνωστο όμως πως θα το εκλάβουν οι Θεσμοί, γνωρίζοντας μάλιστα πολύ καλά ότι οι συγκεκριμένες μονάδες είναι που έχουν το μεγάλο ενδιαφέρον και επενδυτικής πλευράς.
Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το βασικό ενδιαφέρον για τα φιλέτα της ΔΕΗ που εκφράζεται επιτακτικά από την επιμονή των θεσμών κρύβει την επιθυμία των Γερμανών να θέσουν υπό έλεγχό τους βασικά τμήματα της ΔΕΗ.
Ομως κύκλοι προσκείμενοι στους θεσμούς διαβεβαιώνουν ότι οι Βρυξέλλες θα είναι αμείλικτες και στην πώληση και υδροηλεκτρικών.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας

Το Μαξίμου βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, ο οποίος έχει εκπονήσει εναλλακτικά σενάρια ανάλογα με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
Αν πουληθούν μονάδες η δίοικηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 1,5 δις, στοιχείο που θα την ενισχύσει κεφαλαιακά και θα της δώσει την δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την ρευστότητά της.
Ο κ. Παναγιωτάκης εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να διατηρήσει οπωσδήποτε τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου δυναμικότητας 342 ΜW, της Μεγαλόπολης 5 φυσικού αερίου και της Μελίτης 1 δυναμικότητας 330 MW και Μελίτης 2 όπου κυοφορείται συμφωνία με την CMEC.
Επίσης στόχος είναι να διατηρηθούν υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ τα υδροηλεκτρικά, ώστε με την παράλληλη κεφαλαιακή ενίσχυση να εμφανιστεί σημαντικά αναβαθμισμένη στην συνέχεια, διατηρώντας τον ρόλο του leader στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για την τύχη της ΔΕΗ

Πρώτον, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να εντοπιστούν στα market tests του Οκτωβρίου οι μονάδες που θα πουληθούν ανάλογα με το ενδιαφέρον των επενδυτών από τους θεσμούς.
Τέτοιες μονάδες μπορεί να είναι τα φιλέτα: Συγκρότημα Νέστου από τα υδροηλεκτρικά, Μεγαλόπολη 5 (αν μπει το φυσικό αέριο), Μελίτη από τις λιγνιτικές .
Αθροιστικά αν οι 3 αυτές μονάδες συμπεριληφθούν σε μια από τις τρεις "μικρές ΔΕΗ" προς πώληση, η αξία του εταιρικού αυτού σχήματος θα υπερβεί τα 2 δις. ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως η ΔΕΗ θα χάσει μονάδες- κλειδιά και θα πρέπει να προσέξει πολύ για την ανασυγκρότηση της και την μακροχρόνια επιβίωση της.
Δεύτερον, η ΔΕΗ να κρατήσει τις μονάδες που θέλει και να πουλήσει λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές, οπότε τα εσοδά της θα είναι ικανοποιητικά και το δυναμικό της υψηλό για να μπει στη νέα εποχή.
Τρίτον, η ΔΕΗ να πουλήσει μόνο λιγνιτικές μονάδες.
Σε μια τέτοια περίπτωση το ερώτημα είναι ποιες μονάδες θα δώσει. Αν δηλαδή πουλήσει μονάδες με μικρή υπολειπόμενη ζωή, για τις οποίες οι τιμές θα είναι μικρές ή αν θα την πιέσουν οι Θεσμοί να δώσει τα φιλέτα της όπως η Μελίτη.
Σε κάθε περίπτωση το θετικό για την ΔΕΗ θα είναι να ενισχύσει ουσιαστικά τα κεφαλαιά της από την διαδικασία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα λύσει το βασικό της πρόβλημα.
Τέταρτον, η ΔΕΗ να μην πουλήσει μονάδες από την στιγμή που δεν θα υπάρξει συμφωνία γιατί η κυβερνηση θα επιλέξει να πληρώσει από τα διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης τα ομόλογα του Ιουλίου.
Το τελευταίο αυτό το σενάριο, αν και δεν είναι το πιθανότερο, δεν μπορεί να αποκλειστεί γιατί η κυβέρνηση υπολογίζει πολύ σε αλλαγή συνθηκών μετά τις γερμανικές εκλογές εκτιμώντας πως ο Βόλφαγκ Σόιμπλε δεν θα είναι πλέον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας.

Εκτός εταιρίες που έχουν μέτοχο το δημόσιο;

Ενα επίσης σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με το ποιοί θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν τις μονάδες, καθώς οι θεσμοί ζητούν να μην συμπεριλαμβάνονται εταιρικά σχήματα που έχουν μέσα συμμετοχή του δημοσίου.
Αυτό δείχνει να αποτελεί πρόβλημα για την Elpedison, που μέχρι τώρα εμφανιζόταν εκ των βασικών διεκδικητών.
Επίσης για μονάδες δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Ομιλος Κοπελούζου.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου