.

ΛΑΕ ΠΕ Κοζάνης: Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ-όχι στα νέα μέτρα-Μέτωπο Ανατροπής τώρα!

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στο άμεσο και ανοιχτό ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ , με τα συνδικάτα στο χώρο της ενέργειας να δηλώνουν ότι βρίσκονται «επί ποδός πολέμου».


Στα πλαίσια του 4ου μνημονίου που σχεδιάζεται να επιβληθεί στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φτωχούς της χώρας, οι δανειστές πιέζουν για πώληση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Θεωρούν ότι ο -κοινά συμφωνημένος από κυβέρνηση και δανειστές- στόχος για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ως το 2020 (από περίπου 90% που είναι τώρα) και για τον λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν πιο «δραστικά μέτρα».

Υπενθυμίζεται ότι το μοντέλο της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ως μέσο για απελευθέρωση της αγοράς είχε συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης, και η σημερινή κυβέρνηση το απέκλειε.

Παρά τις υποτιθέμενες «διαφωνίες» κάποιων στελεχών της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί φαίνεται ότι συναινούν με τους δανειστές : ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας , αναπληρωτής ΥΠ. ΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν κι επαυξάνουν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την προωθούν ως μόνη λύση για να «σωθεί» η επιχείρηση.

Κρατάει χρόνια η νεοφιλελεύθερη κολώνια: εδώ και σχεδόν 30 χρόνια ξεπουλιέται κομμάτι-κομμάτι ο δημόσιος πλούτος της χώρας σε ντόπια και ξένα καπιταλιστικά αρπακτικά, και τη «σωτηρία» την είδαμε:Μητσοτακέικο, Σημιτισμός και Καραμανλήδες οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και στα μνημόνια Γιωργάκηδων ,Σαμαράδων και Τσιπροκαμμένων και στο ακόμα ταχύτερο ξεπούλημα της χώρας. Δεν θέλουμε άλλη «σωτηρία», ευχαριστούμε!

Το πλήρες ξεπούλημα της κεντρικότερης για την οικονομία και μεγαλύτερης επιχείρησης στην Ελλάδα αποτελεί άλλο ένα μνημονιακό έγκλημα που θα φέρει στα χέρια της αυτή η κυβέρνηση με τις ευλογίες των προηγούμενων κυβερνητικών-μνημονιακών κομμάτων, με νέα υποβάθμιση της επιχείρησης, νέα επιβάρυνση των καταναλωτών, χειρότερες υπηρεσίες για όλους και ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στην ανακοίνωσή της, δηλώνει πως «οι 18.000 εργαζόμενοί της θα αγωνιστούν -όπως έκαναν και το 2014- μαζί με την κοινωνία, τον κλήρο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις, για να αποτρέψουν ένα εθνικό έγκλημα που μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, φαίνεται πως έχει οικουμενική στήριξη».

Έχουμε ξαναπεί ότι ιδιαίτερα για την περιοχή μας η υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα σημάνει την οριστική ταφόπλακα για το μέλλον της. Προειδοποιήσαμε ξανά και ξανά τα προηγούμενα δυο χρόνια ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο πλήρες ξεπούλημα και διάλυση της ΔΕΗ.

Η Λαϊκή Ενότητα ΠΕ Κοζάνης δηλώνει ότι βρίσκεται απόλυτα στο πλευρό των εργαζομένων και θα συμπαρασταθεί με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα που θα δώσουν. Με μαχητικές μορφές πάλης διαρκείας, συγκροτώντας ένα ευρύ και ενωτικό αγωνιστικό μέτωπο για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου μπορούμε να ανατρέψουμε τις νέες συμφωνίες κυβέρνησης-δανειστών. Η μάχη πρέπει να συνδεθεί με ένα ευρύτερο αντιμνημονιακό ταξικό κίνημα , στην προοπτική νέων μεγάλων κοινωνικών-πολιτικών ανατροπών προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Η Αριστερά πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της και να μπει μπροστά στη μάχη.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας, την επιβολή «μνημονίου στο κεφάλαιο» για την όποια θετική προοπτική για το λαό της χώρας, σε σύγκρουση με ευρώ και ΕΕ.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια 100% Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με ένα πρόγραμμα μαζικών προσλήψεων για να αντιμετωπιστεί η μαζική ανεργία στην περιοχή. Μια ΔΕΗ χωρίς εργολάβους, μια ΔΕΗ που θα διασφαλίζει φτηνό ρεύμα, μόνιμη δουλειά, αξιοπρεπή μισθό και σύνταξη κι ασφαλείς εργασιακές συνθήκες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου