.

Για μείωση στο κόστος υποβολής αντιρρήσεων σε δασικούς χάρτες προσανατολίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος ;

Στη μείωση του τέλους υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες αλλά και στη δυνατότητα επιστροφής των ποσών που έχουν καταβληθεί από πολίτες που δικαιώθηκαν για περιπτώσεις λαθών στους ήδη ανηρτημένους προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθεί κλίμακα μεταξύ των 134 και των 450 ευρώ, ώστε να μειωθεί το κόστος αντιρρήσεων.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών για την υποβολή τους, αλλά προσέθεσε ότι από τη ρύθμιση προβλέπονται και περιπτώσεις στις οποίες η υποβολή αντιρρήσεων είναι ατελής.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, η ανάρτηση δασικών χαρτών αναμένεται στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σε ακόμα οκτώ περιοχές (Αχαΐα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Αργολίδα, Πρέβεζα, Αθήνα και Φλώρινα).

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου η υποβολή αντιρρήσεων από όσους πολίτες ενδιαφέρονται θα διαρκεί δύο μήνες, ενώ η προθεσμία φτάνει τις 80 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού. Παράλληλα ορίζεται ότι το ειδικό τέλος ξεκινάει από τα 20 ευρώ για έκταση έως 100 τ.μ. και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων.

Διευκρίνιση

Αναφορικά με τη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει σε αρκετές περιοχές, για τις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, το υπουργείο διευκρινίζει ότι «η ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών δεν αλλάζει την ιδιοκτησία της γης, αλλά καθορίζει τη μορφή της», ενώ το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τη νομιμοποίηση των εκτάσεων που έχουν εκχερσωθεί για γεωργική εκμετάλλευση αλλά και των αγρών που έχουν διασωθεί λόγω της μη χρήσης τους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου:

• Το χρονικό περιθώριο υποβολής αντιρρήσεων έχει αυξηθεί κατά 15 ημέρες και τα τέλη είναι μειωμένα κατά 10% σε σχέση με την παλαιότερη ρύθμιση, ενώ εξετάζεται η δημιουργία κλίμακας μεταξύ των 135-450 ευρώ που θα μειώσει το κόστος αντίρρησης.

• Η υποβολή αντιρρήσεων είναι ατελής για περιοχές που συμπεριελήφθησαν στον δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων ή των οικιστικών πυκνώσεων, για όσες φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για αυτές που φαίνονται είτε το 1945 είτε τώρα ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού και για εκείνες με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.

• Δεν εξετάζεται παράταση των προθεσμιών για την υποβολή αντιρρήσεων.

• Δεν χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις συνεργασία με ειδικό επιστήμονα ή τοπογραφικό διάγραμμα.

• Για τις περιπτώσεις λαθών στον δασικό χάρτη εξετάζεται η δυνατότητα επιστροφής των ποσών που απαιτούνται για την υποβολή αντιρρήσεων.

• Οι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αλλά ποιες περιοχές είναι δάση. Είναι συνταγματικά δίκαιο να αποκαλυφθούν οι παράνομες εκχερσώσεις και να αποδοθεί στους πολίτες γη που είχε καταληφθεί χωρίς άδεια.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι ένα εργαλείο το οποίο θα επιτρέψει να υπάρχει σαφής εικόνα του δασικού χώρου, ώστε να προλαμβάνονται εύκολα οι καταπατήσεις και οι παράνομες αλλαγές χρήσεων γης και να αποφεύγονται οι «ύποπτες» -όπως αναφέρουν- καταστροφές των δασών.

«Μακρόπνοο έργο υποδομής» χαρακτήρισε την ανάρτηση των δασικών χαρτών ο κ. Σταθάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα έχει θετικές συνέπειες για την εθνική οικονομία: «Η οριοθέτηση αυτή διευκολύνει τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και την αξιοπιστία των εγγραφών στις κτηματογραφήσεις του Κτηματολογίου, με άμεσο όφελος στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων, καταργεί τη γραφειοκρατία με την εισαγωγή αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εγκαθιδρύει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη», τόνισε.

Προσέθεσε μάλιστα πως είναι άδικο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής έκτασης των δασικών χαρτών που θα τεθεί σε φάση αντίρρησης να κρατά σε ομηρεία το σύνολο της έκτασης. Ειδικότερα, για τις αμφισβητήσεις που θα προκύψουν από την υποβολή αντιρρήσεων ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα δοθούν οι κατάλληλες λύσεις.

http://www.b2green.gr/el/post/42843/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου