.

Επίτροπος Ενέργειας: Η ΕΕ πρέπει να αγοράζει «σαν ομάδα» το φυσικό αέριο

Όντας ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως, η ΕΕ θα πρέπει να διερευνήσει τρόπους να αγοράζει φυσικό αέριο «σαν ομάδα», είπε χθες (17 Νοεμβρίου) ο Επίτροπος Ένωσης Ενέργειας.
Η ιδέα προτάθηκε νωρίτερα μέσα στο χρόνο από τον Πολωνό τότε Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τάσκ, ως επιλογή για αντίσταση στη Ρωσία και την κρατική Gazprom. Ο Τασκ αναλαμβάνει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο μήνα.
Πολλοί στις Βρυξέλλες λένε ότι η ιδέα εγείρει αντιμονοπωλιακά ζητήματα, παρόλο που η άποψη του Τασκ για ευρύτερη στήριξη μιας ενισχυμένης ενεργειακής ένωσης βρίσκει συνεχώς έδαφος, λόγω των κακών σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.
Ο Μάρος Σέβκοβιτς που ανέλαβε Επίτροπος της Ένωσης Ενέργειας στις αρχές του μήνα, είπε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να υιοθετήσει μια προσέγγιση «βήμα-βήμα».
 «Είμαστε ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο. Πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας στην ώρα τους», είπε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. «Θα πρέπει να κάνουμε ό, τι καλύτερο ώστε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αγοράζουμε από κοινού το φυσικό αέριο».
Η Ευρώπη θα μπορούσε να ξεκινήσει με «μια σταδιακή προσέγγιση βήμα-βήμα», διευκρίνισε.
Η ΕΕ πληρώνει περίπου 400δις ευρώ ετησίως για την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων και η Κομισιόν, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση της χρήσης ενέργειας και διαφοροποίησης της παροχής, καθώς και μια στενότερη ενεργειακή ένωση που θα βασίζεται στις βελτιωμένες υποδομές για την κατανομή της ενέργειας σε όλο το έδαφος της ΕΕ.
Ένα τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι, μεταξύ άλλων σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι στόχοι ενεργειακής απόδοσης και η αναθεώρησή τους έχει ως στόχο να ενισχυθεί ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας στο πλαίσιο της στρατηγικής για το κλίμα 2030.
Ο Επίτροπος θα επιμείνει επίσης και στην εφαρμογή του λεγόμενου Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει επιτεθεί επανειλημμένα στη συγκεκριμένη νομοθεσία που υποχρεώνει τις εταιρείες ενέργειας να διαχωρίζουν την ιδιοκτησία της διανομής και παραγωγής ενέργειας.
Συνεπώς, ο αγωγός South Stream καθίσταται παράνομος, καθώς η Gazprom ελέγχει και την παραγωγή αλλά και την διανομή του.
Η Μόσχα προωθεί τον South Stream προκειμένου να παρακάμψει την Ουκρανία, με την οποία βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία πέρυσι.

EurActiv με Reuters

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου