Ανησυχία εκφράζουν τα στελέχη των ιδιωτικών θερμοηλεκτρικών σταθμών για τις απόψεις της ΔΕΗ για τα ΑΔΙ
Σφοδρή ανησυχία εκφράζουν τα στελέχη των ιδιωτικών θερμοηλεκτρικών σταθμών για τις απόψεις που διατύπωσε ενώπιον των κοινοτικών αρχών στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης, σε σχέση με την ανάγκη ύπαρξης μηχανισμού επάρκειας ισχύος στη χώρα μας.
Η ανησυχία επιτείνεται από την εκτίμηση ότι οι απόψεις της ΔΕΗ επηρεάζουν απολύτως τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ, γεγονός που εξηγεί την απροθυμία του κ. Λαφαζάνη να στείλει στην Κομισιόν σχέδιο για τα «νέα ΑΔΙ», τη στιγμή που το προηγούμενο μοντέλο έχει πάψει να ισχύει από τις 31 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε ότι υπάρχει υπερεπάρκεια διαθέσιμης ισχύος, συνεπεία, αφενός μεν της μείωσης της ζήτησης λόγω της κρίσης και αφετέρου της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, και ότι δεν χρειάζονται ΑΔΙ προς το παρόν, ούτε για λόγους ευελιξίας, όπως αποδεικνύεται από το ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι σήμερα.
Στελέχη των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών επικαλούνται, μεταξύ άλλων, τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται στη σχετική μελέτη του ΑΔΜΗΕ για λογαριασμό της ΡΑΕ όπου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:
Αναμένεται ότι μετά το 2016 θα αρχίσουν να καταγράφονται ανάγκες για εισαγωγές ρεύματος. Οι ανάγκες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά στο διάστημα μέχρι το 2020.
Η πτωτική πορεία της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του ότι η χώρα διανύει περίοδο ύφεσης, δημιουργεί ψευδή εντύπωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Αυτό αναμένεται να διαφοροποιηθεί τα επόμενα χρόνια, όταν δηλαδή αντιστραφεί η πορεία ύφεσης και η χώρα μπει σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο καθώς θα υπάρξουν αποσύρσεις πεπαλαιωμένων μονάδων, ενώ θα αυξηθεί η κατανάλωση του διασυνδεδεμένου συστήματος λόγω διασύνδεσης των Κυκλάδων και στη συνέχεια της Κρήτης.
«Οι μονάδες των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών «μπαίνουν μέσα» πολλά εκατομμύρια. Εάν δεν υπάρξει κάποια λύση, οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να βάλουν λουκέτο στις μονάδες τους για να σταματήσουν την οικονομική αιμορραγία. Αυτό θα οδηγήσει σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, με μεγάλα προβλήματα επάρκειας ρεύματος τις ώρες και τις μέρες που θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Τέτοιες ώρες και μέρες είναι πολλές μέσα στο χρόνο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, και σήμερα καλύπτονται από τις λειτουργούσες επι ζημία μονάδες των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών». Αυτό είναι το νόημα όσων υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου των θερμικών ηλεκτροπαραγωγών και περιγράφουν με ανάγλυφο τρόπο τον αναβρασμό που επικρατεί στον κλάδο που έχει κάνει επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περί τα 4 GW, και σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Οι ίδιοι προβλέπουν ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν, καθώς στην περίοδο μέχρι το 2020, στο ηλεκτρικό ισοζύγιο της χώρας θα αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ λόγω και των δεσμεύσεων της Ε.Ε., θα μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή λόγω απόσυρσης μονάδων, αλλά και θα αυξηθεί η ζήτηση για λόγους οικονομικούς και άλλους (όπως οι διασυνδέσεις των νησιών). Συνεπώς θα αυξηθούν οι απαιτήσεις για επαρκή διαθέσιμη ισχύ. Επιπλέον, λόγω της στοχαστικότητας της παραγωγής των ΑΠΕ θα μεγαλώσουν οι ανάγκες για μονάδες που να παρέχουν ευελιξία στο σύστημα και να μπορούν να καλύπτουν τις διακυμάνσεις και τις αιχμές της ζήτησης.
Σχετικά με το κατά πόσον είναι απελευθερωμένη η αγορά, επισημαίνουν επίσης ότι η μείωση στα μερίδια της ΔΕΗ είναι απλώς αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των εισαγωγών.
www.energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου