.

Εμπορεύσιμο το αέριο της «Αφροδίτης» στην κυπριακή ΑΟΖ

«Σημαντικό ορόσημο» στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης χαρακτηρίζει το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας την κήρυξη από τις Noble Energy, Delek και Avner ως εμπορεύσιμου του κοιτάσματος «Αφροδίτη», στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ανακοίνωσή μάλιστα, το υπουργείο σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα ως προς την εμπορευματοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και για σκοπούς εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι αδειούχες εταιρείες του ερευνητικού τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει η υποβολή Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή Κυβέρνηση.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής αναμένεται να περιλαμβάνει την πρόταση των αδειούχων για τη μέθοδο και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής, αλλά και τον σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων οι οποίοι θα παραχθούν.

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο τελεί υπό την αίρεση της τελικής έγκρισης της κυπριακής κυβέρνησης. Όταν και εφόσον συμφωνηθεί και τύχει έγκρισης, το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να χορηγήσει σχετική άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις αδειούχες εταιρείες.

Αναφέρεται ακόμα ότι οι όροι, οι οποίοι θα διέπουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο ερευνητικό τεμάχιο 12, θα καθοριστούν από την κυπριακή κυβέρνηση σύμφωνα με το ισχύον εθνικό δίκαιο και τυχόν σχετικές διακρατικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με τη Noble Energy, για να προχωρήσουν στο στάδιο της ανάπτυξης έργα αυτού του μεγέθους, πρέπει να ισχύουν τέσσερα σημαντικά στοιχεία:

α) Ρυθμιστική ασφάλεια

β) Εμπορεύσιμες πηγές: Έχουμε προχωρήσει σε ανακήρυξη της εμπορευσιμότητας, που αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας ότι οι ποσότητες των πηγών είναι επαρκείς για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

γ) Τεχνικός μηχανολογικός σχεδιασμός

δ) Πλάνο διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, που είναι μέρος του αναπτυξιακού πλάνου.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου