Ανάπτυξη μέσω συνεργασιών για τη ΔΕΗ
Nέες ευκαιρίες ανάπτυξης στο πεδίο των δραστηριοτήτων της αλλά και πέραν αυτού αναζητάει η ΔΕΗ προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από παραδοσιακές δραστηριότητες που θα επέλθουν σε εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Η νέα διοίκηση του κ. Μανώλη Παναγιωτάκη δείχνει να έχει αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονούν για την επιχείρηση οι μάχες οπισθοφυλακών αλλά και οι επικοινωνιακοί εντυπωσιασμοί, και κινείται παραλλήλως σε δύο στρατηγικές.
Από τη μια προετοιμάζει τη γραμμή άμυνας της επιχείρησης απέναντι στα μέτρα που θα υλοποιηθούν κατ’ εφαρμογήν του μνημονίου (ΑΔΜΗΕ και μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά) και από την άλλη τους νέους άξονες στρατηγικής για ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη. Η διαμόρφωση αυτής της νέας στρατηγικής, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο κ. Παναγιωτάκης, και επανέλαβε προχθές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή κοπής της πίτας της επιχείρησης, θα προχωρήσει χωρίς προκαταλήψεις. «Για την επίτευξη των στόχων μας δεν υπάρχουν ταμπού. Καμία προκατάληψη δεν μπορεί να στέκεται εμπόδιο. Ενα συναίσθημα υπάρχει: αυτό της μεγάλης, ακόμη μεγαλύτερης και ισχυρότερης ΔΕΗ. Καθετί που εξυπηρετεί αυτό τον στόχο, είναι αποδεκτό. Αντίθετα, οτιδήποτε τον αντιστρατεύεται, απορρίπτεται» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμά του, με πολλούς αποδέκτες. «Να μη διστάσουμε, αντίθετα, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες εταιρείες, ιδιωτικές ή δημόσιες, εγχώριες ή ξένες», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτάκης. Το άνοιγμα σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα είναι μια καινοφανής στρατηγική για τη ΔΕΗ και ανεξάρτητα από το εάν θα προχωρήσει ή όχι, ανοίγει μια «νέα σελίδα» για την επιχείρηση.
Προετοιμάζοντας το έδαφος αυτής της νέας στρατηγικής, η ΔΕΗ ξεκίνησε τη λειτουργία της θυγατρικής της στη Βουλγαρία με συνεταίρο την ALPIQ και προχώρησε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στην Τουρκία. Στόχος είναι, οι εταιρείες αυτές που δραστηριοποιούνται στο trading να αξιοποιηθούν ως πολύτιμα προγεφυρώματα για την ανάπτυξη περαιτέρω δραστηριοτήτων σε άλλες αγορές. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ διερευνά ήδη νέα πεδία δραστηριότητας στην αγορά της Τουρκίας που είναι ελλειμματική και εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στο εσωτερικό εμφανίζεται ανοιχτή σε συνεργασίες για την κατασκευή της νέας Μονάδας στη Φλώρινα (Μελίτη 2), αλλά και στη λιανική αγορά, στην οποία η ΔΕΗ θα πρέπει κατ’ εφαρμογήν του μνημονίου να περιορίσει το μερίδιό της κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020. Ο κλάδος της εμπορίας αποτελεί τομέα αιχμής για την επιχείρηση, η οποία στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των συστημάτων της, στη διαμόρφωση ευέλικτων πολιτικών για την αύξηση της εισπραξιμότητάς της και στη συγκράτηση των καλύτερων πελατών της, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας της σε κάθε περιοχή της χώρας. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, «με προσοχή και τόλμη», όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, αναζητούνται διαρκώς ευκαιρίες σε νέους τομείς, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η εξοικονόμηση ενέργειας. Εξετάζεται επίσης η επέκταση της επιχείρησης στον τομέα του φυσικού αερίου, κάτι που δεν έχει προσδιοριστεί περαιτέρω από τη διοίκηση της επιχείρησης.
Στις προτεραιότητες της ΔΕΗ είναι και η ενίσχυση των μεριδίων της στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι και ο μόνος τομέας μέχρι σήμερα που έχει αναπτυχθεί και μέσα από συνεργασίες με τρίτους. Στην κατεύθυνση αυτή, η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπό τη νέα διοίκηση του κ. Φώτη Βρότση εκσυγχρονίζει την οργανωτική της δομή και ενισχύεται με νέο επιστημονικό προσωπικό, στοχεύοντας στο να καταστεί ένας από τους leaders της αγοράς.
www.kathimerini,gr
Δημοσίευση σχολίου