.

Ανοιχτή Επιστολή του Βουλευτή Κοζάνης Θ. Μουμουλίδη: "Χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ αναπτυξιακό σχεδιασμό που να ξεπερνά κατά πολύ τη μία κυβερνητική ή αυτοδιοικητική θητεία"


Η ελληνική κοινωνία διανύει δύσκολη οικονομικά και σύνθετη πολιτικά εποχή. Η επταετής και πλέον περίοδος κρίσης , δεν αποτυπώνεται μόνο στην οικονομική κατάσταση των πολιτών, αλλά και στα εμφανή σημάδια κόπωσης ενός γερασμένου πολιτικού συστήματος
 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, προχωράει αποφασιστικά στην εξυγίανση και τον ανασχεδιασμό- Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην σύγκρουση με τη διαφθορά και την διαπλοκή. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 20.000 υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές.
 Καθημερινά αποκαλύπτεται το πρόσωπο ενός συστήματος-«Λερναία Ύδρα», που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και προσπαθεί να εμποδίσει κάθε εξέλιξη που θα υπηρετεί την δικαιότερη κατανομή και τη δημοκρατική λειτουργία.
Τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης υιοθετήθηκαν από πολλούς αλλά δεν δικαιώθηκαν. Εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή γίνονται σήμερα τιμητές μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ μιας ανελέητης ευρωπαικής πολιτικής και μιας σκληρής οικονομικής πραγματικότητας στο εσωτερικό.
Είναι πλέον σαφές σε όλους πως το πολιτικό σύστημα με τα παλιά «παραδοσιακά» χαρακτηριστικά του, μόνο από «ατύχημα» μπορεί να επανέλθει. Οι φωνές απαξίωσης της κυβερνητικής προσπάθειας δεν θα επικρατήσουν. Η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στην αδιαφάνεια, τη διαφορά και την κυριαρχία των ισχυρών. Ο σχεδιασμός του μέλλοντος μας και η έξοδος από την κρίση είναι στόχοι που δεν πρέπει να χαθούν.
Οι στρατηγικές επιλογές ,η συνεργασία και κυρίως η συμφωνία ως προς τους βασικούς στόχους  διεκδίκησης ,θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής μας.
Στην Δ. Μακεδονία, σοβαρά προβλήματα παραμένουν διαχρονικά άλυτα, ενώ απουσιάζει ο σχεδιασμός μεγάλων έργων. Πως όμως θα μπορούσαν να λυθούν προβλήματα μιας περιοχής της οποίας ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, δεν είχε σαφή προσανατολισμό, δεν απαντούσε στις ανάγκες της κοινωνίας, δεν ήταν ολιστικός;
Διαχρονικά σύνδρομα αυτοσχεδιασμού κυριάρχησαν, πολιτικές επιλογές ασέλγησαν πάνω στο μέλλον της περιοχής, που υπήρξε έρμαιο εφήμερων πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Η αποτίμηση του τρόπου σχεδιασμού και διαχείρισης κατά το παρελθόν, δεν θα προσέφερε άλλο από μια μίζερη αντιπαράθεση για χαμένες ευκαιρίες. Το όποιο σχέδιο ανάπτυξης, σχεδιάστηκε όχι με άξονα το μέλλον και το συμφέρον της κοινωνίας, αλλά με βάση τη δημιουργία ισχυρών κέντρων εξουσίας από κάποιους.
Πως φανταζόμαστε την περιοχή μας την επόμενη δεκαετία και πως μετά από τριάντα ή και πενήντα χρόνια; Ξεκινώντας μια προσπάθεια δημόσιου  διαλόγου, θα αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποιες θεματικές , των οποίων ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός , θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο και το μέλλον της περιοχής. Αναμφισβήτητα υπάρχουν και άλλες σημαντικότερες προτάσεις, που εύχομαι να συναντηθούν σε μια συλλογική και συντεταγμένη προσπάθεια διαλόγου. Ο νομός μας δεν μπορεί να αθροίσει άλλες χαμένες ευκαιρίες.
1.     Δ.Ε.Η: Με αίσθημα ευθύνης οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις στο χώρο της Δ.Ε.Η. και να αντικρούσουμε τον επικίνδυνο και αναχρονιστικό κοινωνικό αυτοματισμό, ταυτόχρονα όμως, και τις κραυγές κάποιων που επιμένουν να επιστρέψουμε στο παρελθόν.
Η Δ.Ε.Η. είναι συνδεδεμένη με την σύγχρονη ιστορία της περιοχής. Η ενδεχόμενη βίαιη μείωση του λιγνίτη θα προκαλέσει ισχυρό οικονομικό σοκ στην ευρύτερη περιοχή και ανεπανόρθωτο για την περιοχή της Εορδαίας. Η προσπάθεια ουσιαστικής σύνδεσης της Δ.Ε.Η. με την κοινωνία και παράλληλης ανάπτυξης εταιρείας και περιοχής, είναι μονόδρομος. Οι εργασίες κατασκευής , του Πτολεμαίδα 5 συνεχίζονται και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020. Ταυτόχρονα οι ούτως ή άλλως καθυστερημένες αποκαταστάσεις, μπορούν να αποτελέσουν κορυφαίο αναπτυξιακό έργο, που να συνδέεται με την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με απλά λόγια η ανάπτυξη [και όχι η συρρίκνωση] των δραστηριοτήτων της Δ.Ε.Η., μπορεί να αποτελέσει αιχμή του δόρατος μιας άλλης αναπτυξιακής αντίληψης, όπου μια μεγάλη εθνική βιομηχανία θα συνυπάρχει ειρηνικά με την περιοχή και θα συμμετέχει με το κοινωνικό της έργο στην αναβάθμισή της. Στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής εποχής που διανύουμε, η δημιουργία Βιομηχανικού–Πολιτιστικού Πάρκου είναι επιβεβλημένη, με τεράστια αναπτυξιακά οφέλη για την περιοχή.Η εξωαστική χρήση τηλεθέρμανσης, η θερμοκηπιακή καλλιέργεια, το σχέδιο για δημιουργία κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού με την ενδεχόμενη συμμετοχή και της Δ.Ε.Η., είναι απολύτως εφικτές αναπτυξιακές προτάσεις.
2.     Λίμνη Πολυφύτου: Ένα τεράστιο αναξιοποίητο κεφάλαιο, που δεν προτάχθηκε, μπορεί να συμβάλλει  στη δημιουργία μιας μοναδικά ελκυστικής εικόνας της περιοχής στη διεθνή κοινότητα. Ο συνολικός [και όχι αποσπασματικός]σχεδιασμός αξιοποίησης της περιοχής της λίμνης, με την προκύρηξη διεθνούς διαγωνισμού θα πρέπει να δρομολογηθεί επειγόντως, ταυτόχρονα με την υλοποίηση του αρδευτικού της λίμνης Πολυφύτου.
Η αναβάθμιση της περιοχής, θα οδηγήσει σε δραστηριότητες που θα αλλάξουν ριζικά τον χάρτη όχι μόνο της Π.Ε.Κοζάνης, αλλά συνολικά της Δ. Μακεδονίας.
Με την ολοκλήρωση παραλίμνιων δρόμων και προβλητών, τη δημιουργία υποδομών για θαλάσσιο αθλητισμό και τουρισμό, την ανάδειξη των υψηλού επιπέδου προϊόντων γης, τη δημιουργία ιχθυόσκαλας και τη θεσμική παρακολούθηση και ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας και της διαχρονικότητας της περιοχής [Αιανή, μοναστήρια, κ.ά] θα οδηγηθούμε σε ένα κορυφαίο εθνικό έργο που διεκδικούμε να ενταχθεί στον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.
3.     Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας – «Βιωσιμότητα-Ανάπτυξη-Ποιότητα Σπουδών» είναι το τρίπτυχο που πρέπει να απαντηθεί, καθώς και το πως συνδέεται το Πανεπιστήμιο με την κουλτούρα της περιοχής και την τοπική κοινωνία. Η περιοχή οφείλει να αποδειχτεί φιλόξενη προς τη πανεπιστημιακή γνώση, με τη δημιουργία υποδομών, σύγχρονων φοιτητικών εστιών. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία επιστημονικών συνθηκών παροχής υψηλού επιπέδου σπουδών, καθώς και οι προϋποθέσεις  για την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ διεύρυνση του Πανεπιστημίου [βιωσιμότητα], και με τη δημιουργία διεθνών τμημάτων.
Η σύνδεση επίσης του Πανεπιστημίου, με την υψηλού επιπέδου πολιτισμική παράδοση της Κοζάνης, καθώς και η σύνδεσή του με φορείς-οργανισμούς της πόλης, [Βιβλιοθήκη, Θέατρο, Μουσείο Αιανής κ.ά.], παραμένουν ζητούμενα.
Το μεγάλο έργο αξιοποίησης του σιδηροδρομικού σταθμού και της ανάπλασης της γύρω περιοχής που σχεδιάζει η σημερινή δημοτική αρχή, συνδεόμενο με το Πανεπισήμιο, θα αναδείξουν στο άμεσο μέλλον την πόλη σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο.
4.     Ανάδειξη της περιοχής Βοίου. Γούνα: Ποτέ δεν αναδείχθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βοίου. Η ιστορική διαδρομή της περιοχής [ιστορικό μονοπάτι, μεγάλοι ευεργέτες , ο ρόλος της στο πέρασμα των αιώνων], τα σημαντικά προϊόντα γης,  τα εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα πρέπει να αναδειχθούν με κάθε τρόπο . Η διάσωση των παραδοσιακών οικισμών, να αποτελέσει, κοινή προσπάθεια με την αναζήτηση πόρων αλλά και τρόπων αξιοποίησης των χωριών.
Η γουνοποιία αποτελεί για σχεδόν πέντε αιώνες τον πλούτο της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε μια συντονισμένη προσπάθεια  αναγνώρισης από την UNESCO της τεχνικής κατασκευής γούνας από υπόλοιπα [κομματιαστό]. Ο ορθολογικός σχεδιασμός ανάπτυξης της γούνας και η αυστηρή τήρηση κανόνων περιβαλλοντικής προστασίας στην περιοχή, είναι επιλογές αυτονόητες, καθώς ο τομέας αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Οι άξονες διαλόγου και κοινής στόχευσης είναι ενδεικτικοί. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Εκείνο που προέχει είναι να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια, που θα οδηγήσει σε ενιαίο σχεδιασμό και κοινούς στόχους.  Εύλογα τίθενται τα ερωτήματα:
Ποιος σχεδιάζει το μέλλον της περιοχής;
Είναι το κοινό μας μέλλον τεχνοκρατική υπόθεση ή δημοκρατική επιλογή;
Διαμορφώνουν το μέλλον μας τα συλλογικά οράματα της κοινωνίας, ή μήπως  αρκούμαστε  στην «ανάθεση του οράματος»;
Υπάρχουν φορείς ικανοί να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και πρέπει να δοθεί χώρος συνεργασίας και διαλόγου σε όλους.
Τα μεγάλα έργα δεν θα έρθουν αποσπασματικά από παρασκηνιακές πιέσεις, αλλά από τον συλλογικό σχεδιασμό και την διεκδίκηση της κοινωνίας, δια των εκπροσώπων της, αυτού που έχει αποφασίσει και δικαιούται.
Χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ αναπτυξιακό σχεδιασμό που να ξεπερνά κατά πολύ τη μία κυβερνητική ή αυτοδιοικητική θητεία.
Η συλλογικότητα και οι συνεργασίες θα οδηγήσουν στη δίκαιη κατανομή και την αξιοκρατία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και θα κρατήσουν νέους επιστήμονες στην περιοχή. Χρειαζόμαστε νέες δημιουργικές φωνές, νέες ιδέες από νέους επιστήμονες και παραγωγικές τάξεις. Χρειαζόμαστε την κοινωνία ενεργή και σύμμαχο. Οι υψηλοί δείκτες ανεργίας θα αντιμετωπιστούν με υιοθέτηση τολμηρών πολιτικών επιλογών, που θα αξιοποιούν με διαφάνεια και δικαιοσύνη τις  δυνατότητες που προσφέρονται. Το κοινό συμφέρον επιβάλλει να προχωρήσουμε σε εφαρμογή πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς, ώστε η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και θα δημιουργηθούν. Κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να επιτευχθεί , χωρίς διάλογο με τις δημοτικές αρχές, δίχως συντονισμό από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, χωρίς συντεταγμένη διεκδίκηση. Είμαστε όλοι μάρτυρες των αποτελεσμάτων εφαρμογής εφήμερης και αδιέξοδης διαχείρισης, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ας αναδείξουμε τις αδικίες και ας διεκδικήσουμε την αποκατάστασή τους. Έτσι θα συναντηθούμε με την κοινωνία και τους φορείς, στην πορεία για τη διεκδίκηση μεγάλων έργων.
Είναι επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ συγκρότηση ενός οργάνου επεξεργασίας σχεδιασμού ανά περιφερειακή ενότητα, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη και τη συμμετοχή των δημάρχων και εκπροσώπων δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, των βουλευτών, καθώς και φορέων της περιοχής.
Τεχνικό Επιμελητήριο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο πρέπει να έχουν μια δυναμική παρουσία και εκπροσώπηση.
Άμεση συγκρότηση σοβαρών αντιπροσωπευτικών ομάδων επεξεργασίας των θεματικών ενοτήτων [όπως αυτές θα συμφωνηθούν] και συντονισμός ώστε να οδηγηθούμε σε κοινές αποφάσεις.
Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι ακριβώς διεκδικούμε. Επιστημονικοί φορείς της περιοχής, και δημοτικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση των θεματικών που θα επιλεγούν.
Να γίνει ο Νομός μας ένα εργοτάξιο ιδεών, από το οποίο σύντομα και με χρονοδιάγραμμα να αντληθεί το τελικό σχέδιο.
Σ’ αυτή τη δημόσια συνάντηση, καθένας καλείται να  αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς θα γίνει αντιληπτός ο ρόλος και η θέση κάθε φορέα και κάθε αιρετού στην περιοχή. Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας, είναι πως αν δεν υπάρξει ΑΜΕΣΑ συλλογική λειτουργία και συναίνεση στην αξιολόγηση και επίλυση προβλημάτων, αν δεν ενωθούν δυνάμεις σε ένα κοινό στόχο, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας ,-η περιοχή μας  θα χάσει μια σπάνια ευκαιρία πραγματικής ανάπτυξης και αναβάθμισής της , στον οικονομικό χάρτη της χώρας.  
19 Ιουλίου 2016

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου