Θέμα χειραγώγησης της αγοράς από ιδιώτες θέτει ο Παναγιωτάκης - Επιβεβαιώνει ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων
Για χειραγώγηση, μέσω της αύξησης της ΟΤΣ, της αγοράς ηλεκτρισμού κατά την περίοδο της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης έτσι ώστε να αποκομίσουν κέρδη, κατηγόρησε τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτρικη αγορά ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Πτολεμαΐδα.
Ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος και δήλωσε ότι έχει στείλει σχετική επιστολή στους διαχειριστές και στη ΡΑΕ καθώς η ΔΕΗ υπέστη ζημιές από την υπόθεση αυτή. Σχολίασε ότι μόνο για τη μετατροπή μονάδων που χρησιμοποίησαν ως καύσιμο πετρέλαιο (Κομοτηνή, Λαύριο) η εταιρεία επιβαρύνθηκε με πάνω από 35,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι έγινε αντιοικονομική χρήση των υδροηλεκτρικών της εταιρείας, ενώ ζήτησε να αποζημιωθεί η εταιρεία πιθανόν από το τέλος εφοδιασμού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε επίσης στις πιέσεις που υπάρχουν στα πλαίσια της αξιολόγησης για αύξηση των ποσοτήτων που θα δημοπρατούνται μέσω των διαδικασιών ΝΟΜΕ (ελπίζω η κυβέρνηση να αντιταχθεί μέχρι τέλους στις πιέσεις αυτές είπε χαρακτηριστικά) καθώς και για την πιο ρητή και λεπτομερέστερη αποτύπωση των δομικών μέτρων που περιλαμβάνει το μνημόνιο σε περίτπωση που αποτύχουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Προσδιόρισε μάλιστα, ότι σε αυτά τα εναλλακτικά δομικά μέτρα οι θεσμοί απαιτούν να περιλαμβάνεται και η πώληση μονάδων, καθώς και η άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ είναι αντίθετη στα ΝΟΜΕ, καθώς και στην πώληση μονάδων, ενώ για το 17% τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής γραμμής για ένταξη του 17% στο υπερταμείο.
Όσον αφορά τις θυγατρικές της ΔΕΗ στη λιανική, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι άμεσα θα ανατεθεί στη συμβουλευτική Price Waterhouse Coopers ή Ernst Young η διαδικασία της συγκρότησης και πώλησης με την προσδοκία η λύση αυτή να επιτύχει την ομαλή αλλαγή στα μερίδια της λιανικής. Επισήμανε επίσης, ότι υπάρχουν επαφές ήδη με παίχτες που ενδιαφέρονται για την αγορά των θυγατρικών εταιρειών και ότι θα δοθούν κίνητρα έτσι ώστε οι καταναλωτές που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο αυτών των θυγατρικών να παραμείνουν στους αγοραστές. Για πρώτη φορά, ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι στα πακέτα των πελατών που θα δημιουργήσει η ΔΕΗ θα περιλαμβάνονται και πελάτες με οφειλές. "Εάν γίνει διασπορά όσων χρωστούν θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις είσπραξης των οφειλομένων" ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ενδέχεται η ΔΕΗ να παραμείνει με ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15% στις νέες εταιρείες.
Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε επίσης, ότι η σύμπραξη με τους Κινέζους της CMEC για τη Μελίτη ΙΙ λύνει πολλά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ, ενώ γενικότερα δήλωσε υπέρ των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρείες υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συμπεριλαμβάνουον και νέες επενδύσεις.
Σε ότι αφορά την επικείμενη ψηφοφορία στο Ευρ. Κοινοβούλιο για το αν θα λάβει η χώρα μας δωρεάν δικαιώματα εκπομπών ρύπων, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι υπάρχει πανστρατιά από μεγάλο εύρος ευρωβουλευτών και ελπίζει ότι η υπόθεση θα εξελιχθεί θετικά για την Επιχείρηση.
Στο μέτωπο της ρευστότητας αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία με το Δημόσιο για την προπληρωμή λογαριασμών ύψους 100 εκατ. ευρώ με έκπτωση, ενώ σε διαδικασία ρύθμισης βρίσκονται ακόμη 65 -70 εκατ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου. Για το θέμα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Επίσης από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ περιμένει την είσπραξη 131 εκ. (93,8 εκατ. ευρώ μετά από φόρους) από την διαδικασία επιστροφής κεφαλαίου, ενώ μέσα στο έτος θα εισπραχθούν επίσης 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% στη State Grid καθώς επίσης και τα έσοδα από την πώληση στο Δημόσιο του 25% της εταιρείας. Όπως αποκάλυψε τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΗ τον επόμενο μήνα έχει να αποπληρώσει 100 εκατ. ευρώ και ακόμη 400 εκατ. ευρώ σε ομόλογα και δάνεια της επιχείρησης.
Επίσης, ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι εγκρίθηκε από 3 συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς) και εκκρεμεί η έγκριση την επόμενη εβδομάδα από την Eurobank του δανείου των 200 εκατ. ευρώ.
Καμία ευθύνη της ΔΕΗ για την υπόθεση Κορωνιωτάκη-Μπλάνα, αφνιδιαστήκαμε
Με καρφιά προς τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, αλλά και την νομική υπηρεσία της εταιρείας στην οποία και απασχολείται η κόρη του κ. Μπλάνα, απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στην υπόθεση των Golden Boys.
Στον απόηχο της υπόθεσης Μπλάνα που απασχόλησε χθες μέχρι και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ μίλησε για "ατομική αυθαιρεσία", δήλωσε αιφνιδιασμένος, και απέσυσε κάθε ευθύνη από την ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας βλαπτικές και προβληματικές για την ίδια αυτές τις συμπεριφορές.
Αναγνώρισε μάλιστα ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μπλάνας, παρά την προ ημερών αντικατάσταση του, να διεκδικήσει δικαστικά και τα 100.000 ευρώ, τα οποία εισέπραξε αναδρομικά, ζητώντας από το Εποπτικό Συμβούλιο να αναπροσαρμοσθεί η σύμβασή του στα προ πλαφόν επίπεδα.
"Ο κ. Μπλάνας είχε στείλει e-mail στο Εποπτικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ και υπέβαλε παραίτηση. Μετά την ανακάλεσε, αλλά το Εποπτικό αποφάσισε ότι δεν ανακαλείται η παραίτηση. Το αν τώρα θα επιστρέψει τα χρήματα ή θα αποδυθεί σε δικαστικό αγώνα, δεν μπορώ να το πω. Διαβάζοντας πάντως την ανακοίνωση του κ. Μπλάνα, μάλλον θα διεκδικήσει το ποσό νομικά", ήταν τα λόγια του κ. Παναγιωτάκη.
Επέρριψε ευθύνες στην νομική υπηρεσία του ΑΔΜΗΕ, καθώς επίσης στο νυν όσο και ο στο προηγούμενο Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο και είχε υπογράψει την σύμβαση του κ. Μπλάνα, συνδέοντας τις απολαβές του με εκείνες του γενικού διευθυντή. Αποκάλυψε επίσης ότι την σύμβαση των κ.κ. Μπλάνα και Κορωνιωτάκη είχε υπογράψει το προηγούμενο Εποπτικό Συμβούλιο, υπό την κυρία Διακορώνια. Ισως να ήταν αντιγραφή της σύμβασης του προηγούμενου Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.
"Η σύμβαση συνέδεε τις αποδοχές τους με εκείνες του γενικού διεθυντή. Δόθηκε τότε μια ερμηνεία από τη νομική υπηρεςία του ΑΔΜΗΕ, ότι με την κατάργηση του πλαφόν αναβιώνει η ρήτρα ενεργοποίησης της προηγούμενης σύμβασης. Θέλω να πιστεύω ότι ο νυν πρόεδρος του Εποπτικού Νίκος Καϊμάκης δεν ήταν ενήμερος, αν και διαδικαστικά θα έπρεπε να ήταν. Και εμείς θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.
Αποκάλυψε επίσης ότι ήδη από την περασμένη Δευτέρα είχε δώσει εντολή στα τέσσερα στελέχη της ΔΕΗ που συμμετέχουν στο Εποπτικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ, να μην εγκρίνουν την σύμβαση, και να επαναφέρουν αναδρομικά τις αμοιβές τους στα αρχικά επίπεδα. Επεσήμανε πάντως ότι οι αμοιβές στελεχών των επιχειρήσεων θα πρέπει να καθορίζονται με κριτήρια εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, και όχι με κριτήρια ατομικής αυθαιρεσίας.
Αναφορικά με τη νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, (Θ. Κορωνίδης ως πρόεδρος, και Γ. Καμπούρης ως διευθύνων σύμβουλος), είπε ότι επρόκειτο για δική του εισήγηση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, πρώτο υπουργό Ενέργειας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και δεν είχε γίνει αποδεκτή.
energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου