.

Τελεσίγραφο των "θεσμών" για ΔΕΗ και αγορά ενέργειας

Νέες πιέσεις για την εφαρμογή δραστικών μέτρων, που θα ανοίξουν την αγορά ηλεκτρισμού και περιλαμβάνουν πωλήσεις κομματιών της ΔΕΗ, ασκούνται στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους "θεσμούς" για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση επισήμως, διά του αρμόδιου υπουργού, Γ. Σταθάκη, επιχειρεί να κλείσει κάθε συζήτηση για το θέμα και τονίζει ότι το άνοιγμα της αγοράς θα υλοποιηθεί βάσει της συμφωνίας, μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ. Επίσης, ο κ. Σταθάκης δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ενώ και για την πώληση του 17% εμφανίζεται κάθετος: η υποχρέωσή μας είναι να προσλάβουμε σύμβουλο για την καλύτερη αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία και όχι για να πουλήσουμε, έχει διαμηνύσει.

Ωστόσο, τα δεδομένα της αγοράς, όπως διαμορφώνονται, δείχνουν ότι η διαδικασία ανοίγματος της αγοράς δεν προχωρά όπως είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές και ήδη καταγράφονται καθυστερήσεις.
Προ ημερών ο λειτουργός της αγοράς ηλεκτρισμού, ΛΑΓΗΕ, ανακοίνωσε ότι τα μερίδια της ΔΕΗ, αντί να μειώνονται, όπως είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, αυξάνονται. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της εμπορικής αντεπίθεσης της ΔΕΗ.
Ένα δεύτερο πρόβλημα αφορά τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ: καθώς η ΡΑΕ αποφάσισε να διατεθούν μικρότερες ποσότητες σε 4 δημοπρασίες μέσα στη χρονιά, οι τιμές διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περιορίζονται τα περιθώρια για σημαντικές εκπτώσεις από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ και δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στα μερίδια αγοράς τους επόμενους μήνες.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα υπονομεύσει στην πράξη τη λύση των δημοπρασιών δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε σχέση με τους δανειστές, οι οποίοι πιέζουν για προώθηση του ανοίγματος της αγοράς.
"Γρίφος" το 17%
Σε ό,τι αφορά την πώληση του 17% της ΔΕΗ, η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεταφορά στο Υπερταμείο του μεριδίου της εταιρείας που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Στόχος είναι να μην προχωρήσει η πώληση, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι αυτήν τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται πολύ χαμηλά, ενώ και τα πιθανά έσοδα θα είναι μάλλον περιορισμένα. Σημειώνεται ότι στο νέο Υπερταμείο επικεφαλής έχει τεθεί η πρώην αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ, Ράνια Αικατερινάρη, ένα στέλεχος δηλαδή που γνωρίζει πολύ καλά την ενεργειακή αγορά και την εταιρεία.
Αυτήν τη στιγμή, πάντως, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ έχει πέσει κάτω από τα 600 εκατομμύρια ευρώ, με την τιμή να βρίσκεται πέριξ των 2,5 ευρώ, επίπεδα που η εταιρεία είχε να δει πριν τις εκλογές του 2012, οπότε είχε φτάσει μέχρι και το 1,275 ευρώ. Για τη νέα πτώση της αξίας της ΔΕΗ έχει παίξει ρόλο τόσο το γενικότερο κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία όσο και οι συγκεκριμένες ειδήσεις που αφορούν την ίδια τη ΔΕΚΟ.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τις υψηλές ανεξόφλητες οφειλές πελατών, ενώ ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα η συμφωνία με τις τράπεζες για την έκδοση του νέου ομολογιακού δανείου. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με την παροχή εγγυήσεων από τις συμβάσεις που έχει με πελάτες της (κυρίως στη μέση τάση), ωστόσο το θέμα έχει παραπεμφθεί προς έγκριση από τον SSM και τις ευρωπαϊκές Αρχές ανταγωνισμού.
Σε αυτό το δύσκολο για τη ΔΕΗ περιβάλλον κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι πιθανή πώληση του 17% θα μπορούσε να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, βοηθώντας στην αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό και εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα κεφάλαια που έχει ανάγκη η εταιρεία, εν όψει και των αναχρηματοδοτήσεων δανείων που λήγουν το προσεχές διάστημα.
Αμερικανικές παροτρύνσεις για πώληση του ΔΕΣΦΑ
Την ιδιαίτερη γεωστρατηγική υπεραξία που κουβαλά η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ υπενθύμισε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, ζητώντας, μάλιστα, από την ελληνική πλευρά να επισπεύσει τις διαδικασίες για την πώληση του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου. Η παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η αμερικανική πλευρά είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις και δυσαρέσκεια για τα προβλήματα που εντέλει οδήγησαν στην ακύρωση της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν. Το αμερικανικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον, μέσω του αγωγού TAP, έναν βασικό διάδρομο εναλλακτικής ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης.
Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επανέναρξης της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις έχουν καθυστερήσει, καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις πιθανότητες επιτυχίας ενός νέου διαγωνισμού.
Απροθυμία
Το βασικό πρόβλημα, πάντως, που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι το αρνητικό κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία και η απροθυμία ξένων επενδυτών, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ΔΕΣΦΑ, να εξετάσουν, υπό το τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας, τη συμμετοχή τους στον νέο διαγωνισμό.
Στην περίπτωση, μάλιστα, του ΔΕΣΦΑ, οι νέοι όροι του διαγωνισμού, όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Σταθάκης, θα περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των πιθανών αγοραστών, αφού θα ζητείται ευρωπαϊκή εμπειρία, ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που αντιμετώπισε η αζερική SOCAR με την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού.
Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό του 2013 η μοναδική δεσμευτική προσφορά που κατατέθηκε ήταν από τους Αζέρους. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, ακόμα και εάν στη νέα διαδικασία πειστούν να δώσουν το "παρών" εταιρείες που στο παρελθόν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως η ιταλική Snam ή η ρουμανική Transgaz, είναι σαφές ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφερθεί από τη SOCAR...

capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου