.

Η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού DGCom

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η μάχη ΔΕΗ - ιδιωτών προμηθευτών για την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού το κρίσιμο διάστημα της ενεργειακής κρίσης, με παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. DGcom. 

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του www.worldenergynews.gr  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ έπειτα από καταγγελία για χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος και καταχρηστικής συμπεριφοράς στο διασυνοριακό εμπόριο (εισαγωγές- εξαγωγές).
Την έρευνα επιβεβαιώνουν πηγές της ΡΑΕ, αν και όπως τονίζουν δεν έχουν προς το παρόν επίσημη ενημέρωση. 
Η εξέλιξη, αναμένεται να δυσκολέψει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ και τις πιέσεις για πώληση μονάδων. 
Η καταγγελία που έφτασε στην Κομισιόν, βρίσκεται στον αντίποδα των πρόσφατων δηλώσεων του επικεφαλή της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής από τους ιδιώτες παραγωγούς για να καρπωθούν κέρδη μέσω των εξαγωγών.

 

Πρακτικές χειραγώγησης μέσω υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων

Η DGcom καλείται να διερευνήσει κατά πόσο η ΔΕΗ χρησιμοποίησε τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της για να κρατήσει χαμηλά την Οριακή Τιμή από την οποία επωφελείται η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής (κατά 90%) για να τη διαθέτει όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό μέσω των διασυνδέσεων με τα βόρεια σύνορα της χώρας και την Ιταλία, όπου επίσης έχει διασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητάς τους. 
Η πρακτική της χειραγώγησης, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες στην Κομισιόν, γίνεται από τη ΔΕΗ μέσω της χρήσης των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της. 
Στην μεν περίπτωση των υδροηλεκτρικών η ΔΕΗ κάνει ψευδή χρήση των ποσοτήτων υποχρεωτικών νερών που διοχετεύει στο σύστημα, των ποσοτήτων δηλαδή που μπαίνουν στην αγορά προκειμένου για λόγους ασφαλείας να «αδειάσουν» τα φράγματα. 
Έτσι, το ρεύμα που παράγεται από αυτά τα νερά μπαίνει στο σύστημα χωρίς να επηρεάζει την Οριακή Τιμή, με αποτέλεσμα να κρατιέται χαμηλά, αφού σε διαφορετική περίπτωση για να καλυφθεί η ζήτηση θα έπρεπε να μπει στο σύστημα ενέργεια από κάποια μονάδα βάσει προσφερόμενης τιμής.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου